Νυφικα βγαινουν απο τα μπαουλα και διηγουνται τις ιστοριες τους

Συναρπάζει η έκθεση “Νύφες. Ιστορίες από μετάξι” στο Μουσείο Μετάξης - Μαρία Βενιζελέα «Όλα διηγούνται την ιστορία κάθε περιοχής και κάθε νύφης»

30 περίτεχνα νυφικά από μετάξι βρίσκονται ήδη από τις 18 Μαΐου στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί για να μας αφηγηθούν την ιστορία του κάθε τόπου και της κάθε νύφης που το φόρεσε από τα τέλη του 19ου αιών μέχρι και σήμερα, στην περιοδική έκθεση «Νύφες. Ιστορίες από Μετάξι». Μερικά από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά καλύπτοντας ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, καθώς ανήκαν τόσο σε γυναίκες από πλούσιες οικογένειες όσο και σε γυναίκες από αγροτικές περιοχές.
 
Αφορμή για την ιδέα στάθηκε η Διεθνής Ημέρα Μουσείων που έφερε ως αποτέλεσμα την συνέργια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με  το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ) “Β. Παπαντωνίου”, μία συνέργια που σύμφωνα με την υπεύθυνη Μουσείου Μετάξης του ΠΙΟΠ, κ. Μαρία Βενιζελέα θα συνεχιστεί και στο μέλλον. 

Ένας διάλογος του παρελθόντος με το μέλλον με την χρήση νέων τεχνολογιών 

Πρόκειται για ένα θέμα ανθρωποκεντρικό που αντλεί θέματα από σχήματα του παρελθόντος προαναγγέλλοντας την μόδα του αύριο εξ ου και μέσα σε διάστημα ενός μήνα το μουσείο συγκέντρωσε 2.000 επισκέπτες.  Η έκθεση «Νύφες. Ιστορίες από μετάξι» προσφέρει στον επισκέπτη μία αναδρομή στον κόσμο της μόδας του νυφικού, έτσι όπως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα, με τις όποιες επιρροές δέχθηκε αυτή από το εξωτερικό, ενώ αξιοποιεί πλήρως τις νέες τεχνολογίες χάρη στην ειδική εφαρμογή για τάμπλετ με την οποία μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί. 

Ιστορίες από νυφικό μετάξι σε μια έκθεση με γοητεία αλλοτινών καιρών 

Η όμορφη ιστορία γύρω από την σύλληψη της ιδέας ξεκινά έναν χρόνο πριν, με τους απογόνους της Ευανθίας Τυροπούλου, μιας γυναίκας που παντρεύτηκε στο Σουφλί, να δωρίζουν στο Μουσείο Μετάξης το νυφικό της φόρεμα, ραμμένο από την ίδια την νύφη.
 

«Έτσι προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσουμε μία έκθεση με νυφικά από κάθε τόπο της Ελλάδας, Θράκη, Χίο, Πελλοπόνησο, Λέσβο, Αθήνα, Σύρο. Όλα διηγούνται την ιστορία κάθε περιοχής και κάθε νύφης», είπε η κ. Βενιζελέα παρουσιάζοντας τα 30 νυφικά που μας ταξιδεύουν σε μία γοητεία αλλοτινών χρόνων.
 
Στο Μουσείο Μετάξης, λοιπόν, βρίσκονται τόσο νυφικά φορέματα, μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, όσο και αξεσουάρ γάμου ή παπούτσια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τις αστικές κοινωνίες μέχρι και τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. 

Μαρία Βενιζελέα «Θέλαμε να δείξουμε μέσα από την έκθεση τις τάσεις που επικρατούσαν ανά δεκαετίες» 

«Τα νυφικά, μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, διαθέτουν τεράστια ποικιλία και ακολουθούν την μόδα της κάθε εποχής. Θέλαμε να δείξουμε μέσα από την έκθεση τις τάσεις που επικρατούσαν ανά δεκαετίες, ξεκινώντας μία παραδοσιακή σουφλιώτικη φορεσιά και καταλήγοντας στο πιο πρόσφατο, μία δημιουργία του οίκου ‘Λουκία’ που φορέθηκε το 2009», συνέχισε η υπεύθυνη κάνοντας μία μικρή αναδρομή ανά χρονολογικές περιόδους.
 

Η κ. Βενιζελέα μας μίλησε για  δημιουργίες ελληνικών και ξένων οίκων μόδας, ξεκινώντας από τα κομψά νυφικά του 19ου αιώνα έως τις πιο πρωτοποριακές εμφανίσεις του σήμερα, ενώ στάθηκε σε δύο μουσουλμανικά νυφικά, ένα εκ των οποίων ράφτηκε στην Ανατολή και φορέθηκε σε θρακιώτικο γάμο.
 
Φορέματα από τούλι και δαντέλα, άλλοτε με βάτες και μακριά ουρά, άλλοτε με στέφανα με άνθη από γύψινα μπουμπούκια και υφασμάτινα άνθη λεμονιάς. Το καθένα έχει μία ιστορία να μας πει, όπως αυτό της  Δέσποινας Δρεπανιά που εμπνεύστηκε από την άγνωστη αρχαιοελληνική ιστορία της κόρης της θεάς Δήμητρας, Δέσποινα, ή αυτό της Δέσποινας Χονδράκη που το νυφικό και την προίκα της είχαν φτιάξει πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που διέμεναν στο Ορφανοτροφείο Χίου. 

Οι δράσεις και τα εργαστήρια του Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί: φτιάχνοντας από στέφανα και στεφανοθήκες μέχρι νυφικά από κουκούλι 

Η έκθεση εντάσσεται σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο δράσεων του Μουσείου. Πέρα από νυφικά και αξεσουάρ άλλων εποχών ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει σε άλλες εποχές μέσα από το φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από τη Φωτοθήκη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και τους πολυάριθμους φίλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για αποστολή οικογενειακών γαμήλιων φωτογραφιών.
 

Κλείνοντας, η υπεύθυνη δεν παρέλειψε να αναφερθεί την προσπάθειά της να ενισχυθεί ο μορφωτικός χαρακτήρας των δράσεων του Μουσείου Μετάξης. Εξ ου μικροί και μεγάλοι φίλοι του Μουσείου μπορούν να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν εργαστήρια, φτιάχνοντας από στέφανα και στεφανοθήκες μέχρι νυφικά από κουκούλι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.