«Οι οικονομικες πλευρες της υποχρεωτικης ανταλλαγης μειονοτητων μεταξυ Τουρκιας και Ελλαδας»

Το Ινστιτούτο Νίκου Πουλαντζά παρουσιάζει στην Κομοτηνή το βιβλίο του Μεχμέτ Μιχρί Μπελί

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει εκδήλωση στην Κομοτηνή, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου: «Οι οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» (Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς /Εκδόσεις νήσος, 2017) του Μεχμέτ Μιχρί Μπελί.
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου επί της οδού Β. Γεωργίου 2β.                      
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν (με διαδοχική διερμηνεία): 

  • Σία Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια Παντείου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ
  • Σεφέρ Γκιουβέντς, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ανταλλαγέντων Συνθήκης Λωζάννης
  • Μουσταφά Μουσταφά, βουλευτής  Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ
  • Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας 

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης σε απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου για τον συγγραφέα: «Ο συγγραφέας είναι μια προσωπικότητα με ειδικό βάρος τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα, λόγω  της στράτευσής του στα ιδανικά της ελευθερίας και του αγώνα κατά της καταπίεσης και της ένταξής του στη μαχόμενη Αριστερά- υπό διωγμό στην Τουρκία, με θητεία στον Δημοκρατικό Στρατό στην Ελλάδα. Σε νεαρή ηλικία, υπό πολιτική επιτήρηση και στην αβεβαιότητα ενός παγκόσμιου πολέμου που μόλις ξεκινούσε, κατάφερε ένα επίτευγμα: ολοκλήρωσε την ανά χείρας μεταπτυχιακή μελέτη που εν τέλει αποτέλεσε διαχρονική παρακαταθήκη για τους επόμενους ερευνητές. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους που έριξαν μια καθαρή ματιά στο πρωτοφανές γεγονός και τις συνέπειές του χωρίς να παρασυρθεί από τα επιχειρήματα του συρμού που καλλιεργούν και τρέφονται από το “εθνικό συμφέρον”». 

O Μεχμέτ Μιχρί Μπελλί 

Ο Μιχρί Μπελλί γεννήθηκε το 1916 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης. Αποφοίτησε από το Ροβέρτιο Κολλέγιο της Κωνσταντινούπολης (σημερινό Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου). Το 1939, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μισισιπή των ΗΠΑ, επέστρεψε στην Τουρκία και διορίστηκε βοηθός καθηγητή στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (1944). Την ίδια χρονιά καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενάμιση έτους, ως εκ των ιδρυτών της Ένωσης Προοδευτικής Νεολαίας. Μετά την αποφυλάκισή του, και ενώ ήταν εξόριστος, δραπέτευσε στο εξωτερικό (1946). Συμμετείχε ως εθελοντής στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο με τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού (γνωστός ως Καπετάν Κεμάλ). Μετά την αμνηστία του 1950, επέστρεψε στην Τουρκία όπου συνελήφθη ως ηγετικό στέλεχος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Καταδικάστηκε, αυτή τη φορά, σε επταετή φυλάκιση (1951-58). Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης της 12ης Μαρτίου 1971 διέφυγε και πάλι στο εξωτερικό. Με την αμνηστία του 1974 επέστρεψε στην Τουρκία και συμμετείχε στην ίδρυση του Τουρκικού Εργατικού Κόμματος, του οποίου και έγινε πρόεδρος (1974). Το 1980 το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη λειτουργία του Τουρκικού Εργατικού Κόμματος. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου, ο Μιχρί Μπελλί διέφυγε εκ νέου στο εξωτερικό και έζησε στη Σουηδία. Επέστρεψε στην Τουρκία το 1992, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του, στις 16 Αυγούστου 2011.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.