Αδραξε τη μερα σου

Γράφει η Φωτεινή Αναγνωστούδη

Τα συνθήματα στους τοίχους είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων. Εκφράζουν  σκέψεις των ανθρώπων σε σχέση με την κατάσταση που βιώνουν όπως την φτώχεια, την ανέχεια, τις πολιτικές αστάθειας κ.ο.κ..

Παλαιότερα τα πιο συχνά συνθήματα που έβλεπε κανείς, προερχόταν από οπαδούς ομάδων  και αφορούσαν κυρίως αυτές. Στη σημερινή εποχή, της κρίσης, τα συνθήματα που γράφονται στους τοίχους, απέκτησαν άλλο νόημα και είναι πιο δυνατά και από κραυγές και πίσω από αυτά κρύβονται άνθρωποι, αγανακτισμένοι  από την κατάσταση που επικρατεί.

Οι τοίχοι της Κομοτηνής αποτελούν δημοφιλή τρόπο έκφρασης τέτοιων συναισθημάτων. Χαρακτηριστικό σημείο αυτών, ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης, ενώ συνθήματα υπάρχουν και στο αμφιθέατρο της παλιάς νομικής, πολλά εκ των οποίων εκφράζουν την άποψη των φοιτητών σε σχέση με τις επιπτώσεις της κρίσης, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

 Στην σημερινή εποχή  οι περισσότεροι άνθρωποι  έχουν επηρεαστεί από αυτό που ονομάζεται κρίση άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Εξαίρεση δεν αποτελούν οι φοιτητές της Κομοτηνής, κάποιοι από αυτούς δυσκολεύονται πραγματικά να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μια ομάδα φοιτητών προτίμα να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της με συνθήματα σε τοίχους του πανεπιστημίου.

Ενώ τα περισσότερα συνθήματα που θα συναντήσει κανείς περπατώντας στον χώρο του πανεπιστήμιου είναι αρνητικά και απαισιόδοξα, εχθρικά για την υφιστάμενη κατάσταση, υπάρχει ένα σύνθημα διαφορετικό. Ένα σύνθημα σκοπός του οποίου είναι να υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει κανείς να μείνει παθητικός στην κρίση, αλλά να αδράξει την μέρα. Με λίγα λόγια “CARPE DIEM”.

Το σύνθημα αυτό δηλώνει την αισιοδοξία. Ο καθένας μπορεί να αδράξει τη μέρα και να μην την αφήσει να χαθεί. Μπορεί να γίνει ενεργός πολίτης που ενημερώνεται για την επικαιρότητα για τις ευκαιρίες που υπάρχουν και δεν δέχεται παθητικά όλα όσα συμβαίνουν γύρω του.

Να γίνει άνθρωπος που παλεύει και αγωνίζεται για όλα όσα τον πνίγουν, βελτιώνοντας πρωτίστως τον εαυτό του και βάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα μικρό λιθαράκι για την αλλαγή της κοινωνίας προς το καλύτερο.

Η κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία. Όταν φτάσει κανείς στον πάτο είναι πιο εύκολο να πάρει φόρα και να σηκωθεί. Η κρίση προωθεί την ριζική αλλαγή, γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο να χαθεί, δεν υπάρχει πιο κάτω.

Σίγουρα δεν είναι εύκολό να αδράξει κανείς τη μέρα του, όταν δεν βλέπει την κρίση να απομακρύνεται και όλα του φαίνονται αρνητικά. Είναι δύσκολο να ονειροπολεί ο άνθρωπος, που έχει πληγεί από την κρίση κοιτώντας το αβέβαιο μέλλον αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Άλλωστε όπως λένε ο κ. Πουλόπουλος και η κ. Τσιμπουκλή στο βιβλίο τους δυναμική των ομάδων και αλλαγή στους οργανισμούς αντιμετωπίζοντας την κρίση σαν μια ομάδα συζητώντας για το τι συμβαίνει στο εδώ και τώρα, κάνοντας συνεχή ανατροφοδότηση και συμμετοχική παρατήρηση όλων όσων συμβαίνουν σε σχέση με την κρίση είναι δυνατόν να επέλθει η λύση και η αλλαγή.
 
 
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.