Περι της αξιολογησης στο δημοσιο

Της έκδοσης

Ξεκίνησε λέει από χθες, Τετάρτη 20 Ιουνίου, η γ’ φάση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αξιολόγηση των υπαλλήλων από τον άμεσα ιεραρχικά προϊστάμενό τους.
 
Στην συγκεκριμένη φάση λοιπόν ο α’ αξιολογητής, εκτός από την αξιολόγηση των υφισταμένων του, καλεί ξεχωριστά τον κάθε υπάλληλο για συμβουλευτική συνέντευξη, προκειμένου να συζητήσει μαζί του τρόπους βελτίωσης της απόδοσής του και καλύτερης αξιοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του. Ακολούθως, συντάσσει και υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης στον β’ αξιολογητή, ο οποίος από τις 6 έως τις 20 Ιουλίου προβαίνει στην αξιολόγηση των υφισταμένων του ως δεύτερος ιεραρχικά προϊστάμενος.
 
Στην έκθεση αυτή αξιολόγησης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και δραστηριότητες επιμόρφωσης, συνοπτική περιγραφή τού έργου που επιτελέσθηκε από την οργανική μονάδα (Διεύθυνση, Τμήμα) στην οποία ανήκει ο αξιολογούμενος, τα στοιχεία της συμβουλευτικής συνέντευξης και τη βαθμολογία του αξιολογούμενου βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (γνώση του αντικειμένου, ενδιαφέρον και δημιουργικότητα, υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά, καθώς και αποτελεσματικότητα, βάση των οποίων ορίζεται και η τελική βαθμολόγησή του.
Αν δε η βαθμολογία του είναι σε μέσο όρο μικρότερη του 60 – με άριστα το 100- συμπληρώνονται υποχρεωτικά από τον αξιολογητή, στο έντυπο αξιολόγησης, τα μέτρα βελτίωσης που οφείλει να λάβει ο αξιολογούμενος, ο προϊστάμενος που τον αξιολογεί, καθώς και η υπηρεσία του.
 
Δεδομένης της υφιστάμενης και πολυχρονισμένης λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου, πλην βεβαίως ελαχίστων αλλά υπαρκτών εξαιρέσεων, για αρχή πολύ αμφιβάλουμε για την τήρηση της άνωθεν διαδικασίας αξιολόγησης, κοινώς για την τήρηση όλων εκείνων των προαναφερθέντων βημάτων που περιλαμβάνουν συνεντεύξεις κ.ο.κ. Δευτερευόντως στο δημόσιο, με βάση πάντα τις ομολογίες δημοσίων υπαλλήλων, υφίσταται διαχρονικά το πρόβλημα των προϊσταμένων υπηρεσιών που μειονεκτούν σε τίτλους αλλά και σε  λοιπά εφόδια σε σχέση με τους υφιστάμενους τους, ενώ την μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το σκέλος των προτάσεων για τη βελτίωση του υπαλλήλου, αν αυτός αξιολογηθεί κάτω του 60.
 
Σαφώς υπέρ της αξιολόγησης του Δημόσιου τομέα, με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια, ωστόσο πόσο σίγουροι είναι οι λαμβάνοντες των άνωθεν αποφάσεων ότι η διαδικασία αυτή τηρείται αρχικά και δευτερευόντως για την αποτελεσματικότητα αυτής;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.