«Αθηνιων-ικα» και ερωτηματικα

Της έκδοσης

Με έκπληξη διαβάσαμε κατά την χθεσινή ημέρα ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Συλλόγου Καλλιτεχνών ν.Ροδόπης Αθηνίων του σχετικού με την πρόσφατη Γιορτή Εργαστηρίων του Συλλόγου ρεπορτάζ του «ΠτΘ» σχόλιο των μελών του και διαχειριστών του προφίλ στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
 
«Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ν Ροδόπης “ΑΘΗΝΙΩΝ” δηλώνει κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους, ότι διαφωνεί με τη δημοσίευμα της εφημερίδας “Παρατηρητής” ,όσον αφορά τη εκδήλωση μας “Γιορτή Εργαστηρίων 2018″για την ανεπαρκή και μεροληπτική παρουσίαση του εργαστηρίου της φωτογραφίας και άρα προσβάλλοντας τα υπόλοιπα 13 εργαστήρια και τους άξιους δασκάλους αυτών, καθώς και τους 161 υπόλοιπους μαθητευόμενους. Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για μια ισότιμη αντιμετώπιση της αξίας όλων των εργαστηρίων μας γενικά και οτιδήποτε διαφορετικό μάς προξενεί αλγεινή εντύπωση…».
(σ.σ. διατηρείται η ορθογραφία του κειμένου)

Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η ως άνω ανάρτηση στην οποία εκφράζεται η διαμαρτυρία μελών του Συλλόγου – τον αριθμό των μελών αυτού που αντιπροσωπεύει δεν τον γνωρίζουμε καθότι είναι ανυπόγραφο – δίχως να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε άλλης μορφής διαμαρτυρία προς τον «ΠτΘ» σχετικά με το περιεχόμενο του άρθρου.
 
Αλγεινή εντύπωση μας προκαλούν επίσης οι χαρακτηρισμοί «ανεπαρκής» και τα περί «προσβλητικού» που χρησιμοποιεί ο συντάκτης ή οι συντάκτες του εν λόγω σχολίου, καθώς και αυτοί περί μεροληπτικής παρουσίασης της ομάδας φωτογραφίας αυτού, δεδομένου ότι στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται αναλυτικά οι δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου κ. Άρη Ασσαριωτάκη, καθώς και το σύνολο του έργου του συλλόγου, όπως αυτό αποτυπώθηκε από τον ίδιο των συνεντευξιαζόμενο και τα σχετικά δελτία τύπου που προηγήθηκαν της εκδήλωσης. Γεγονότα που προφανώς ο συντάκτης ή οι συντάκτες του εν λόγω σχολίου είτε αγνοούν είτε επιλέγουν να αγνοήσουν.
 
Αλγεινή εντύπωση το σύνολο του σχολίου αλλά και ο τρόπος που επιλέχτηκε για την έκφραση της όποιας διαμαρτυρίας δεδομένου ότι σε αντίστοιχα ρεπορτάζ συνάδελφων μέσων για την εν λόγω εκδήλωση, επιλέχτηκε ως κεντρική φωτογραφία του ρεπορτάζ αυτή των μελών της λέσχης φωτογραφίας, εν αντιθέσει με το ρεπορτάζ του «ΠτΘ». Μία σχετική αναζήτηση στα ΜΜΕ της πόλης ή ακόμα και στο επίσημο προφίλ του Συλλόγου που έχουν αναρτηθεί μπορεί να το επιβεβαιώσουν. Υπήρξε αντίστοιχη όχληση – διαμαρτυρία και στα υπόλοιπα συνάδελφα μέσα και με ποιον τρόπο, αν όχι δημόσιο, όπως επιλέχθηκε στην περίπτωση του «ΠτΘ» για τη συγκεκριμένη «επιλογή» ή ο συντάκτης του εν λόγω σχολίου δείχνει μεροληπτική αντιμετώπιση απέναντι σε άλλα μέσα της πόλης;
 
Ο συντάκτης του εν λόγω σχολίου επιλέγει να αγνοεί τα δεκάδες ρεπορτάζ που κατά καιρούς, από την ημέρα λειτουργίας του συλλόγου, έχει φιλοξενήσει ο «ΠτΘ» στις σελίδες του, που άπτονται του συνόλου του έργου αυτού, και όχι μόνο του φωτογραφικού τμήματος, όπως προφανώς επιλέγει για άλλους λόγους να εκφράσει την όποια διαφωνία του δημοσίως μέσω των social media, χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα ότι το ρεπορτάζ του «ΠτΘ» δεν φιλοξενεί το σύνολο των καθηγητών και των μελών του Συλλόγου, οι οποίοι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ασσαριωτάκη  συνολικά αγγίζουν τα 13 εργαστήρια και 161 μαθητευόμενους.
 
Ο συντάκτης λοιπόν του εν λόγω σχολίου μπορεί να χαρακτηρίζεται από σπουδαίο καλλιτεχνικό ταλέντο, ωστόσο αποδεικνύεται πως περίτρανα υπολείπεται σε γνώσεις διαχείρισης της ύλης μιας εφημερίδας. Καθότι στην περίπτωση που κρίνει πως το «ισότιμο» ρεπορτάζ αφορά την προβολή του συνόλου ενός πολυπληθούς συλλόγου σε ένα μόλις ρεπορτάζ σε μία έντυπη έκδοση της τάξεως των 16 σελίδων αγνοεί βασικές αρχές του «στησίματος» μίας εφημερίδας και της δημοσιογραφικής λογικής, καθώς και το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού που η ενημέρωσή του δεν περιορίζεται στις δράσεις του Συλλόγου Αθηνίων. Προφανώς ο συντάκτης του σχολίου θα επιθυμούσε ένα  έντυπο αφιέρωμα στις δράσεις και το έργο ενός συλλόγου, που και σε αυτή την περίπτωση η ομάδα του «ΠτΘ»  είμαστε στη διάθεσή του να το προσφέρουμε εφόσον το επιθυμεί.
 
Σε κάθε περίπτωση η λογική του «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» ή το «ή όλοι ή κανείς» αφού για να είναι άξιο των προσδοκιών του ένα δημοσίευμα θα πρέπει να προβάλει ή όλα ή κανένα από τα τμήματα του συλλόγου μόνο υγιή νοοτροπία δεν αποπνέει.
 
Πώς άραγε η προβολή ενός εκ των τμημάτων προσβάλλει το έργο των υπολοίπων; Καλό θα ήταν να μην προσπαθείτε να εξευμενίσετε τις εσωτερικές έριδες μεταξύ των τμημάτων σας ψάχνοντας για αποδιοπομπαίους τράγους…!
 
Τέλος λυπούμαστε διότι με τον τρόπο που επιλέξατε να επικοινωνήσετε το θέμα αυτοακυρώνετε το διαπιστωμένο πως η τέχνη προάγει τον πολιτισμό, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ο σύλλογος εν τοις πράγμασι αποτυγχάνει να επιτελέσει την παραπάνω στόχευση.
 
Ελπίζουμε στο επόμενο δημοσίευμα να έχετε το θάρρος και την εντιμότητα να απευθυνθείτε σε εμάς για τη διαφωνίας σας, τουλάχιστον ενυπόγραφα και με απτά επιχειρήματα.
 

Για τον «ΠτΘ»
Νατάσσα Βαφειάδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.