Σε τροχια πληρους αδειοδοτησης οι παιδικοι σταθμοι του Δημου Κομοτηνης

Ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις που τίθενται σε ισχύ μετά τις 31 Ιουλίου

Να έχουν πλήρη αδειοδότηση μέχρι τις 31 Ιουλίου, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους στοχεύουν οι παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Κομοτηνής.
 
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε το 2017, που καθορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2018, οι ήδη λειτουργούντες σταθμοί θα πρέπει να στεγάζονται σε κτίριο με νόμιμη άδεια, και να διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, σύστημα κεντρικής θέρμανσης και ψύξης και οι τοίχοι να είναι βαμμένοι ή επενδυμένοι με υλικά που να έχουν χαρούμενους χρωματισμούς, να καθαρίζονται εύκολα και να είναι κατά το δυνατό ηχοαπορροφητικά.
 
Σύμφωνα τόσο με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, όσο και τον πρόεδρο του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννη Γκαράνη, οι διαδικασίες συμμόρφωσης έχουν προχωρήσει για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου και περιμένουν πως όλοι θα έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου.
 
Ένα από τα προβλήματα που υπήρχαν ήταν το γεγονός ότι πριν την αλλαγή του κανονισμού, οι παιδικοί σταθμοί των Δήμων λειτουργούσαν μόνο με τη συστατική τους πράξη.
 
Έτσι με την αλλαγή στο νόμο έπρεπε να προσαρμοστούν, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν. 

Τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Ιουλίου 

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα όλοι οι Παιδικοί, Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί των δήμων και των νομικών προσώπων αυτών που ήδη λειτουργούν, οφείλουν να συμμορφωθούν πλήρως στις διατάξεις του εντός προθεσμίας πέντε ετών από τη δημοσίευσή του. Η μη συμμόρφωση με τις διατάξεις αυτού μετά το πέρας της πενταετίας, συνεπάγεται την ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του σταθμού.
 
Ωστόσο, και προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής για τα παιδιά λειτουργία όλων των δημοτικών σταθμών καθ' όλο το χρονικό διάστημα λειτουργίας τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της πλήρους κτηριακής προσαρμογής, προβλέπεται σταδιακή συμμόρφωση των ανωτέρω παιδικών σταθμών προς συγκεκριμένες διατάξεις.
 
Έτσι ως τις 31 Ιουνίου 2018 θα πρέπει να χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στους ήδη λειτουργούντες Παιδικούς, Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των δήμων και των νομικών προσώπων αυτών, μετά από διενέργεια αυτοψίας και σύνταξη τεχνικής έκθεσης από διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό ως προς την επικινδυνότητα του κτιρίου και την καταλληλότητα της χρήσης, εφόσον διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, οικοδομική άδεια ή άλλο πιστοποιητικό ή βεβαίωση νομιμοποίησης του κτιρίου, μισθωτήριο συμβόλαιο σε περίπτωση ενοικίασης του κτιρίου ή απόφαση παραχώρησης των χώρων σε περίπτωση παραχώρησης ή παραχωρητηρίου.
 
Οι τοίχοι των χώρων απασχόλησης θα πρέπει να είναι βαμμένοι ή να έχουν επενδυθεί με υλικά που να έχουν χαρούμενους χρωματισμούς, να καθαρίζονται εύκολα και να είναι κατά το δυνατό ηχοαπορροφητικά, Επιπλέον, οι σταθμοί θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα κεντρικής θέρμανσης που να εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση εσωτερική θερμοκρασία 18 βαθμούς κελσίου όταν η εξωτερική είναι 0, καθώς και να εξασφαλίζεται η κατάλληλη θερμοκρασία με συστήματα ψύξης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι ακόμη θα πρέπει να περιφραχθούν οι χώροι κάτω από οικοδομικές προεξοχές ύψους κάτω των 2,20 μ., να ελεγχθεί η ασφάλεια του εξοπλισμού υπαίθριων χώρων, να προσαρμοστεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών στη δυναμικότητα των υπαρχόντων κτιρίων. 

Περαιτέρω προσαρμογές μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 

Σε δεύτερο στάδιο έως την 28-9-2019, εντός δηλαδή προθεσμίας δύο ετών από τη δημοσίευση του ΠΔ, όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, που έχουν αδειοδοτηθεί, οφείλουν να συμμορφωθούν σε μια σειρά από διατάξεις διαφορετικά η άδειά τους θα ανακληθεί.
 
Ειδικότερα πρέπει να αποφεύγονται οι ανισοσταθμίες στους χώρους του σταθμού που είναι προσπελάσιμοι στα παιδιά. Όπου είναι απαραίτητο να υπάρχουν σκάλες, πρέπει να έχουν ασφαλή κιγκλιδώματα, επίστρωση με υλικά αντιολισθητικά και στρογγυλεμένες γωνίες.
 
Κανένα κιγκλίδωμα ή άλλο προστατευτικό χώρισμα δεν πρέπει να έχει ανοίγματα μεγαλύτερα των 12 εκ. και σκαλωτή διάταξη που να επιτρέπει το σκαρφάλωμα των παιδιών. Το ύψος των κιγκλιδωμάτων ή στηθαίων θα πρέπει να είναι 1.50 μ. τουλάχιστον.
 
Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες τζαμαρίες και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν πρέπει να προστατεύονται κατάλληλα με μπάρες ή κιγκλιδώματα μέχρι τουλάχιστον 1,50 μ. ύψος, με κενά μικρότερα των 12 εκ., ώστε να εμποδίζεται η προσέγγιση των παιδιών. Τα τζάμια θα πρέπει να είναι ασφαλείας ή οπλισμένα ή επενδυμένα με ειδική μεμβράνη και να φέρουν ανάλογη για κάθε περίπτωση σήμανση.
 
Στο σταθερό τμήμα του ανοίγματος μέχρι το ύψος αυτό, θα κατασκευάζονται προστατευτικές διατάξεις-κατασκευές (μπάρες-κιγκλιδώματα κ.λπ.), οι οποίες δεν αφήνουν κενά με άνοιγμα μεγαλύτερο των 12 εκ..
 
Τα δάπεδα των χώρων απασχόλησης, ύπνου, φαγητού και κυκλοφορίας των παιδιών θα πρέπει να είναι επιστρωμένα με υλικά αντιολισθηρά, ζεστά στην αφή και στην όψη, που να μπορούν εύκολα να καθαρίζονται (αν είναι δυνατό χωρίς αρμούς) και να είναι ηχοαπορροφητικά.
 
Οι σταθμοί θα πρέπει να διαθέτουν έπιπλα κατάλληλα για τη βρεφική/νηπιακή ηλικία αντίστοιχα (βρεφικά πάρκα και καθίσματα, κρεβατάκια, τραπεζάκια με ανάλογο αριθμό καθισμάτων κλπ.). Τα τραπεζάκια και τα καθίσματα θα πρέπει να είναι ελαφρά και χωρίς οξείες γωνίες. Είναι απαραίτητα ράφια, συρτάρια και ερμάρια για την τοποθέτηση παιχνιδιών και λοιπών αντικειμένων απασχόλησης (π.χ. βιβλία, χρώματα κ.λ.π.). Όλα τα έπιπλα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα και βαμμένα με υλικά μη τοξικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.