Κομοτηνη: Μουσικος «πλουραλισμος» την πρωτη ημερα της Ευρωπαικης Γιορτης Μουσικης

Τέσσερις εκδηλώσεις σε τέσσερα σημεία της πόλης

Η Κομοτηνή γιόρτασε για 8η χρονιά το μελωδικότερο διήμερο του καλοκαιριού στις 20 και 21 Ιουνίου με μία σειρά παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων σε όλη την πόλη!
 
Το φετινό πρόγραμμα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, μίας γιορτής  που και φέτος ήταν αφιερωμένη στην καλλιτεχνική έκφραση και την απόλαυση του ρυθμού και της μελωδίας, συνέθεσαν σύνολα ωδείων της πόλης, παραδοσιακοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, καθηγητές μουσικής, σολίστ καθώς και ανερχόμενοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα της ροκ, έντεχνης λαϊκής, ελαφρολαϊκής και ξένης σκηνής.
 
Για 8η συνεχόμενη χρονιά η είσοδος ήταν ελεύθερη για το ευρύ κοινό, ως αποτέλεσμα της σύμπραξης του Δήμου Κομοτηνής με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής που ένωσαν τις δυνάμεις τους για το τελικό αποτέλεσμα. 

Έντονο το στοιχείο της παράδοσης 

Ήδη από την πρώτη μέρα οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης πλημμύρισαν με τον κόσμο να χορεύει και να τραγουδά με κέφι, ενώ έντονο ήταν το στοιχείο της παράδοσης χάρη στην συμμετοχή καλλιτεχνών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θρακών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηπειρωτών που ερμήνευσαν τραγούδια από τις περιοχές τους προκαλώντας χαρά αλλά ταυτόχρονα και συγκίνηση.
 

Με τους μουσικούς κ.κ.  Βαγγέλη Παπαναστασίου (κλαρίνο), Νίκο Ζαπάρτα (βιολί, τραγούδι), Κώστα Μπανιώτη (τραγούδι), Θάνο Καρακατσιάνη (ακορντεόν), Δημήτρη Μπουγαζάνη (κρουστά) μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν στην πλατεία πίσω από τα «Αδέρφια». 

Συναυλίες και επιδείξεις 

Το διήμερο των εκδηλώσεων είχε ανοίξει μουσικά το μεσημέρι της ίδιας μέρας  ένα σύνολο πνευστών από το «Ωδείο Κόψα» στο σημείο πλησίον του βάθρου του Τροχονόμου, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε και μία μουσικοχορευτική παράσταση των τμημάτων χορού του Θρακικού Πνευματικού Κέντρου – Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής στο Πανθρακικό Στάδιο Κομοτηνής.
 

Εκεί οι μικροί συμμετέχοντες στα τμήματα έκαναν επίδειξη των χορευτικών τους ικανοτήτων, αλλά και όσων έμαθαν όλη την προηγούμενη χρονιά. 

Ένα ρεσιτάλ για τον Μάνο 

Οι εκδηλώσεις της Τετάρτης κορυφώθηκαν με τον κ. Θοδωρή Τζοβανάκη να δίνει ένα αξέχαστο ρεσιτάλ πιάνου στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.
Το Αρχαιολογικό μουσείο τα τελευταία χρόνια αποτελεί κομμάτι της Ευρωπαϊκής ημέρας μουσικής, τόνισε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, και φέτος ήταν επιθυμία της Προϊστάμενης της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Χρύσας Καραδήμα, να διοργανώσουν κάτι πιο καλό και μεγάλο στο χώρο.
 

Έτσι κάλεσαν τον κ. Τζοβανάκη για ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, προσελκύοντας και σημαντικό κοινό, μιας και δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο, να βγει και να διασκεδάσει, με πολλαπλές δυνατότητες για κάθε γούστο.
 
Αυτή ήταν η τρίτη χρονιά που φιλοξενούταν εκδήλωση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, σημείωσε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, και αυτή τη φορά φιλοξένησαν ένα διάσημο πιανίστα, τον Θοδωρή Τζοβανάκη, με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, σε ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι.
 
Το ρεσιτάλ περιλάμβανε τρία από τα πρώιμα, και όχι τόσο γνωστά, έργα του συνθέτη, την «Ιονική σουίτα», την «Ρυθμολογία» και τη σουίτα «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα»
 

«Είναι ιδιαίτερη τιμή να τον έχουμε κοντά μας, και ευχαριστούμε πάρα πολύ την ΔΚΕΠΠΑΚ για τη συνεργασία και την υποστήριξη» σημείωσε η κ. Καραδήμα.
 
Άλλωστε το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ο «Ναός των Μουσών», και μία από αυτές ήταν η Ευτέρπη, η μούσα της Μουσικής, όπως θύμισε η κ. Καραδήμα, για αυτό και υπογράμμισε πως επιθυμούν να έχουν τέτοιες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις, προσφέροντας υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις στο κοινό της πόλης μας.
 
Από την πλευρά του ο κ. Τζοβανάκης εξέφρασε τη χαρά του που έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει αυτή τη συναυλία, στον απόηχο της συμμετοχή στις συναυλίες που αφορούν το πιανιστικό έργο του συνθέτη, του αφιερώματος που πραγματοποίησε η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του τριετούς φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι,
 

Ήδη ο ίδιος παρουσίασε τα έργα αυτά στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στις εναρκτήριες συναυλίες του Φεστιβάλ Δελφών στις 15 και 16 Ιουνίου, την επέτειο του θανάτου του Μάνου Χατζιδάκι.
 
Όσο για το ρεσιτάλ του στην Κομοτηνή, σημείωσε πως οι διοργανωτές έκαναν μια πολύ καλή δουλειά, φρόντισαν τα πάντα, ώστε να υπάρξει μια ζεστή ατμόσφαιρα και να περάσουν όλοι όμορφα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.