Σταση αναμονης για πνευματικα δικαιωματα απο τους επαγγελματιες

Ρύθμιση για τα συγγενικά δικαιώματα μέσω της GEA πέτυχαν τα σωματεία της Ροδόπης

Να περιμένουν τη διαμόρφωση της νέας εταιρείας πνευματικών δικαιωμάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά τη διάλυση της ΑΕΠΙ, αλλά και να φροντίσουν να μάθουν για τις εκπτώσεις που έχουν επιτύχει τα σωματεία της Ροδόπης για τα συγγενικά δικαιώματα κάλεσαν τους επαγγελματίες ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης και ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφερείας κ. Ιωάννης Μαυρίδης.
 
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, έγινε αναφορά για τις εξελίξεις στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, που συνεχίζουν να ισχύουν όμως δεν υπάρχει φορέας για τους περισσότερους καλλιτέχνες μετά τη διάλυση της ΑΕΠΙ (παρόλο που τα δικαιώματα για κάποιους καλλιτέχνες, περίπου το 20%, διαχειρίζεται η Αυτοδιαχείριση), και για τα συγγενικά δικαιώματα τα οποία έχουν καταστεί υποχρεωτικά, και καταβάλλονται στην GEA, όπως ονομάζεται η εταιρία που τα διαχειρίζεται.
 
Τόνισαν δε πως θα πρέπει οι επαγγελματίες προς το παρόν να είναι επιφυλακτικοί προς μηνύματα που έρχονται για την πληρωμή της Έκτακτης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, που θα είναι η διάδοχη κατάσταση της ΑΕΠΙ, γιατί ουσιαστικά δεν έχουν εκδοθεί ούτε επίσημοι τιμοκατάλογοι, ούτε γνωρίζουν ποιοι καλλιτέχνες θα το επιλέξουν.
 
Για αυτό ζήτησαν από τους επαγγελματίες να ενημερώνονται από τα τοπικά σωματεία τους ή τις ανακοινώνεις των κεντρικών οργάνων, όπως η ΠΟΕΣΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, για την εξέλιξη της κατάστασης. 

Αναμονή για τα πνευματικά δικαιώματα 

Ο κ. Μαυρίδης υπενθύμισε πως η άδεια λειτουργίας της ΑΕΠΙ έχει ανακληθεί, όμως αυτό δεν σημαίνει  πως δεν υπάρχει υποχρέωση για την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων, κάτι που θα γίνει όταν, όπως αναμένεται, ανασυσταθεί σε νέα μορφή από το υπουργείο Πολιτισμού εντός του έτους.
 
Έτσι οι επαγγελματίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν τα χρήματα παρόλο που συνεχίζουν να υφίστανται τα συγγενικά δικαιώματα.
 
Για αυτό και οι επαγγελματίες της Κομοτηνής περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να είναι νόμιμοι στους διάφορους ελέγχους που μπορεί να προκύψουν.
 
Βέβαια υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι στην αρχή της χρονιάς (η άδεια της ΑΕΠΙ ανακλήθηκε τον Μάρτιο του 2018) κατέβαλλαν το ποσό, όμως δεν έχουν λάβει την πιστοποίηση από την ΑΕΠΙ, κάτι που πλέον είναι αδύνατο να γίνει.
 
Όμως βάσει της απόδειξης που έχουν είναι νόμιμοι να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους, μέχρι να δημιουργηθεί η νέα εταιρεία, ενώ κανονικά συνεχίζουν να λειτουργούν οι εταιρείες που διαχειρίζονται μουσική άλλων καλλιτεχνών, που δεν ήταν στην ΑΕΠΙ, όπως η Αυτοδιαχείριση.
 
Βέβαια όλη αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει σύγχυση στους καταστηματάρχες, για αυτό και πρότεινε να κρατήσουν στάση αναμονής αλλά και να προσπαθούν να μένουν ενημερωμένοι για τις εξελίξεις. 

Διευθέτηση των οφειλών για τα συγγενικά δικαιώματα 

Σε αντίθεση με την ΑΕΠΙ και την Αυτοδιαχείριση, που διαχειρίζονται πνευματικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των συντελεστών της μουσικής (συγγενικό δικαίωμα), δηλαδή τα δικαιώματα των παραγωγών, ερμηνευτών και μουσικών διαχειρίζεται η GEA.
 
Η εταιρεία δεν είχε αντιπροσώπους στην περιοχή, ούτε ζητούσε συνδρομές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής τους, για αυτό και υπήρξε όχληση σε όλους τους επαγγελματίες της επαρχίας, και της Ροδόπης, ζητώντας αναδρομικά τα οφειλόμενα περίπου 5 ετών.
 
Η ΟΕΒΕΣ και το Σωματείο ήρθαν επανειλημμένα σε επαφή με την GEA, και κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία με αυτή, σημείωσε ο κ. Βαφειάδης, που περιλαμβάνει κούρεμα χρεών των ετών πριν το 2017 κατά 60%, μειωμένη τιμή γύρω στο 20% για το 2017 και μειωμένες τιμές σύμφωνα με τον επίσημο τιμοκατάλογο και για το 2018.
 
Για αυτό και κάλεσε όλους τους επαγγελματίες πριν προβούν σε οποιαδήποτε συμφωνία με την GEA να περάσουν από τα γραφεία της ΟΕΒΕΣ, να δουν τη συμφωνία που έχει γίνει και να κάνουν χρήση αυτής αν το επιθυμούν, με την προϋπόθεση πως είναι εγγεγραμμένοι στο σωματείο και οικονομικά ενήμεροι για το 2017, προχωρώντας στην αποπληρωμή.
 
Φυσικά αυτή η διαδικασία είναι εθελοντική, και οι επαγγελματίες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά αν θεωρούν ότι θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσο αφορά στις οφειλές τους, όμως οι εκπρόσωποι προσπάθησαν να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για τις επιχειρήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.