Οι δυο συλληφθεντες στρατιωτικοι και η μειονοτητα της Θρακης

Αν εξαιρέσει κανείς τους οικείους των δυο συλληφθέντων στρατιωτικών, για την Θράκη και τη μειονότητα το γεγονός αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι για τους υπόλοιπους Έλληνες.
 
 Δεν είναι εύκολο για έναν μέσο μουσουλμάνο της Θράκης, παράδειγμα,  να κατανοήσει την μη έκδοση των 8 πραξικοπηματιών στην Τουρκία.
 
 Η περίπτωση των πραξικοπηματιών ενισχύει την άποψη ότι, αφού δεν τους επιστρέφει πίσω η Ελλάδα,  ορθώς κρατούνται και οι δυο στρατιωτικοί από πλευράς της Τουρκίας. Κανείς δεν σκέπτεται ότι είναι δυο ανόμοιες περιπτώσεις, επειδή  το θέμα αυτό παρουσιάστηκε και πολιτικά με λανθασμένο τρόπο, στο κομμάτι που αφορά τη μειονότητα.
 
 Τα ψηφίσματα  που κατατέθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά και τα τραγελαφικά  αιτήματα για ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κομοτηνής μας δείχνουν ότι, ένα διακρατικό νομικό θέμα,  πολιτικοποιήθηκε ενώ στη συνέχεια ενοχοποιήθηκε η μειονότητα μέσω των  εκπροσώπων της, χωρίς να έχει καμιά ανάμειξη στο ζήτημα.
 
Ποιος ήταν ο σκοπός τελικά αυτών των ψηφισμάτων;
 
Κάποιοι ακραίοι πολιτικοί κύκλοι ήθελαν και επέτυχαν στο να διχάσουν την κοινωνία. Αυτός ήταν ίσως και στόχος τους.
 
Από την άλλη όμως υπάρχει και το κοινό αίσθημα περί  δικαίου σε ένα μεγάλο κομμάτι της μειονοτικής κοινωνίας. Οι δυο στρατιωτικοί κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες χωρίς να τους έχει απαγγελθεί  κατηγορία. Ουσιαστικά δηλαδή δεν  ξέρουν ακριβώς για ποιο αδίκημα κρατούνται. Αυτό είναι εξάλλου που κάνει «παράνομη» την κράτηση τους.
 
Το ζήτημα αυτό δεν αναδείχτηκε όσο θα έπρεπε από νομικής πλευράς. Το πρόβλημα δεν είναι ότι κρατούνται στις φυλακές. Πρόβλημα είναι και πρέπει να είναι για κάθε δημοκράτη πολίτη και πολιτικό, το γεγονός ότι κρατούνται χωρίς να τους απαγγέλλεται κατηγορία.
 
Αντί λοιπόν ο περιφερειάρχης Μέτιος και ο δήμαρχος Πετρίδης να ασχολούνται με διακρατικά νομικά  θέματα της εξωτερικής  πολιτικής, πιο εύστοχο θα ήταν να βγάλουν αποφάσεις-ανακοινώσεις οι δικηγορική σύλλογοι της Θράκης και συνολικότερα της χώρας.
 
Ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί μόνο η περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης  και ο δήμος Κομοτηνής ανέλαβαν να κάνουν εξωτερική  πολιτική;
 
Αξίζει να δει κανείς πόσοι άλλοι δήμοι και περιφέρειες της Ελλάδας ασχολήθηκαν με το θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.