Στατικοτητα φερνει η επομενη μερα Ερντογαν στην Τουρκια

Μικρές αλλαγές, κυρίως στην επαναπροσέγγιση της Δύσης, βλέπει στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ο Κωνσταντίνος Φίλης

Δεν διαβλέπει μεγάλες αλλαγές στην πολιτική της Τουρκίας, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μετά την νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρόσφατες διπλές εκλογές στην γειτονική χώρα ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διεθνολόγος και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στον ΠτΘ.
 
Ο κ. Φίλης σημείωσε πως η επικράτηση του Τούρκου Προέδρου, χωρίς όμως το κόμμα του να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, περιορίζει τις κινήσεις που μπορεί να κάνει στο εσωτερικό, παρόλο που σε διεθνές επίπεδο μπορεί να υπάρξει ένα «ξεπάγωμα» των σχέσεων με την Δύση και την Ελλάδα, αν και αυτό με προϋποθέσεις.
 
Τέλος για το θέμα των δύο στρατιωτικών, δεν πιστεύει πως θα υπάρξει άμεση πρόοδος, και πως ο Τούρκος πρόεδρος θα λειτουργήσει με τη λογική του δούναι και λαβείν. 

Δύσκολα αλλάζει το πολωμένο κλίμα στο εσωτερικό 

Στο εσωτερικό, σημείωσε, υπάρχει ένα πολωμένο κλίμα, για το οποίο εν πολλοίς ευθύνεται ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, και δύσκολα θα υπάρξει, στο επόμενο διάστημα, κάποια θεαματική κίνηση από την πλευρά του, για να περιορίσει τις διαιρέσεις αυτές.
 
Άλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία για τη διακυβέρνησή του, χρειάζεται τη συνεργασία με τουλάχιστον ένα ακόμη κόμμα, μιας και το ΑΚΡ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, αλλά και το ότι η τωρινή Βουλή είναι συντακτική, χρειάζεται δηλαδή αυξημένες πλειοψηφίες, δείχνει πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να διατηρήσει την προσέγγιση με το κόμμα του Μπαχτσελί, και θα δει τι μπορεί να κάνει και με την Αξενέρ, μιας και θα μπορούσε να αποτελέσει και το κόμμα της μια δεξαμενή.
 

Βέβαια μελλοντικά, ανάλογα και με την κατάσταση, ο κ. Φίλης δεν θα απέκλειε και μια τελευταία απόπειρα του Ερντογάν να επανεκκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, κάτι που μοιάζει βέβαια πολύ μακρινό, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί σε βάθος χρόνου, μιας και ο Ερντογάν θα είναι τουλάχιστον για 5 χρόνια στην προεδρία της χώρας.
 
Το μεγαλύτερο του πρόβλημα όμως είναι η οικονομία, η οποία έχει εμφανίσει σοβαρές αρρυθμίες, και δεν μπορεί να αγνοηθεί και να περιφρονηθεί, μιας και ο Ερντογάν πρέπει να πάρει δύσκολα δημοσιονομικά και αντιδημοφιλή μέτρα. Για αυτό και ο κ. Φίλης θεωρεί πως το Τούρκος πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να βρει τρόπους ώστε να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, και να μην διαταραχθούν περισσότερο οι σχέσεις του με τη Δύση και ειδικότερα με την ΕΕ, με σκοπό να έχει ένα θετικό momentum για την οικονομία, ώστε να μην του «σκάσει» η οικονομία στα χέρια. 

Γέφυρες προς την Ευρώπη στο εξωτερικό 

Όσο για τις σχέσεις στο εξωτερικό, ο κ. Φίλης πιστεύει πως, αν ισχύσει η εκτίμησή του ότι ο Ερντογάν θα θελήσει να ρίξει γέφυρες προς την ΕΕ, η οποία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της χώρας, τόσο σε επίπεδο επενδύσεων όσο και εμπορικών συναλλαγών, τότε θα προσπαθήσει να βρει ένα modus operandi με την Ένωση.
 
Βέβαια η σχέση δεν πρόκειται να μπει σε τροχιά μελλοντικής ένταξης, μια διαδικασία που κατά τον κ. Φίλη έχει «πεθάνει» στην πραγματικότητα, αλλά θεωρεί πως θα δούμε προσπάθειες και από τις δύο πλευρές να καταστήσουν τις σχέση τους όσο το δυνατόν γίνεται λειτουργική.
 
Με τις ΗΠΑ τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίεργα, μιας και αρκετά ζητήματα έχουν επισκιάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, παρόλο που έχει δοθεί μια χείρα βοηθείας στον Ερντογάν μην παίρνοντας θέση προεκλογικά για τους υποψηφίους, αλλά και την παράδοση των F-35 και την συμφωνία για την Συριακή πόλη Manbij.
 
Όμως οι ΗΠΑ σκέφτονται ότι έχουν απέναντί τους μια Τουρκία λιγότερο προβλέψιμη και λιγότερο υπεύθυνη στη στάση της απέναντι στην Δύση. Κάτι το οποίο συνυπολογίζεται, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα που θα οδηγήσει όλο αυτό στη σχέση των δύο χωρών.
 
Όλο αυτό βέβαια αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για τον Ερντογάν, ο οποίος έτσι και αλλιώς πρέπει να ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σκοινί, από τη μία στις σχέσεις του με τη Δύση και από την άλλη με τη Ρωσία.
 
Αυτό που μπορεί βέβαια να περιπλέξει τα πράγματα είναι αν κινηθούν οι ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, με το οποίο η Τουρκία έχει σχέση κυρίως λόγω Συρίας, και θα δυσκολευτεί να κρατήσει την ισορροπία σε σχέση με τις ΗΠΑ και άλλους παράγοντες της περιοχής. 

Στασιμότητα και για τους 2 στρατιωτικούς 

Όσο για το θέμα των δυο στρατιωτικών, το οποίο η γείτονα χώρα έχει κατά καιρούς συνδέσει και με το ζήτημα των 8 τούρκων αξιωματικών, ο κ. Φίλης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, θεωρώντας ότι θα εξακολουθήσει αυτή η προβληματική κατάσταση.
 
Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να επανεκκινήσουν ένα διάλογο χωρίς να λυθούν τα ζητήματα.
 
Βέβαια ως προς τους 8 είναι περίπου δεδομένη η κατάσταση, με την τελεσίδικη απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, όσο για τους 2 στρατιωτικούς, το ζήτημα φαίνεται πως έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητά του για τον Ερντογάν.
 
Επειδή υπάρχει η λογική του δούναι και λαβείν από την πλευρά της Τουρκίας, μπορεί να κάνει κάποια κίνηση ο Τούρκος πρόεδρος, επιδεικνύοντας την δήθεν μεγαλοψυχία του και να απελευθερώσει τους στρατιωτικούς, όμως μπορεί αυτή η κίνηση να είναι προϊόν μιας ευρύτερης κατάστασης, μιας συναλλαγής που μπορεί να γίνει κάποια στιγμή όχι για τους 8 αλλά για κάποια άλλη υπόθεση που μπορεί να απασχολεί την Τουρκία.
 
«Είναι δύσκολο για τον Ερντογάν και γενικότερα για την Τουρκία να δώσει κάτι χωρίς να πάρει, όμως δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το σενάριο να γίνει κάτι εφόσον θεωρήσει ότι δεν έχει άλλη αξία αυτή η κατάσταση, ώστε να δείξει ότι έχει πολιτική προσέγγισης» σημείωσε, τονίζοντας παρόλα αυτά πως δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αυτή τη διάθεση.
 
Έτσι ο κ. Φίλης βλέπει μια στασιμότητα, και αν υπάρξει κάτι, πιστεύει πως δεν θα αφορά το Αιγαίο, αλλά μια πιο επιθετική στάση από την πλευρά της Τουρκίας, γιατί θέλει να αποφύγει τη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων, και φοβάται πως θα υπάρξουν εξελίξεις στην ενέργεια που θα είναι δυσάρεστες για αυτή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.