Η οικονομικη κριση «χτυπα» την αγορα εργασιας

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στη ζωή ενός ανθρώπου είναι η εργασία.  Μέσω αυτής καλύπτει τις βιοποριστικές ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του, ενισχύει την κοινωνικότητά του, αποκτά «ταυτότητα», έρχεται σε επαφή με νέα άτομα, ιδέες απόψεις και καταστάσεις.

Ενισχύει επίσης την ψυχολογία του καθώς μέσω αυτής νοιώθει παραγωγικό, δημιουργικό, εξασκεί πνεύμα και ψυχή και κυρίως πράττει.

Υπάρχουν διάφορα επαγγέλματα, τα οποία μπορεί το άτομο να επιλέξει και να ακολουθήσει προκειμένου να εργασθεί και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Όμως, η εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα δυσκόλεψε τόσο τις επιλογές όσο και τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Διόλου τυχαίο ότι οι ανοιχτές πόρτες και τα πολλά χαμόγελα των εργαζομένων στα καταστήματα κάθε λογής, αντικαταστάθηκαν με λουκέτα και ανθρώπους που αποτέλεσαν την αύξηση στα ποσοστά της ανεργίας.

Κάνοντας μια βόλτα στην αγορά της Κομοτηνής μπορεί να παρατηρήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει γενικά την εργασία και ειδικά τα μαγαζιά. Κατεβασμένα ρολά, λουκέτα και ενοικιαστήρια που κάθε άλλο παρά μαρτυρούν μία ενδεχομένως παλαιότερη κατάσταση με γεμάτα ράφια, χαμόγελα και ανθρώπους έτοιμους να σε εξυπηρετήσουν.

Το κλείσιμο ενός μαγαζιού επηρεάζει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες, αφού και οι δυο παύουν να εργάζονται, με αποτέλεσμα να πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή την αναζήτηση μιας νέας εργασίας, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βιοτικές τους ανάγκες. Η εικόνα ενός κλειστού μαγαζιού φανερώνει τη δυσκολία του επιχειρηματία να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις που δημιουργεί η λειτουργία ενός μαγαζιού. Έτσι, η δυσκολία αυτή, η οποία προέρχεται από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, οδηγεί τον επιχειρηματία, αρχικά, στο να απολύσει τους εργαζόμενους, καθώς αδυνατεί να τους παρέχει το μισθό τους και στη συνέχεια στο να κλείσει το μαγαζί του.

Η αύξηση της ανεργίας δημιουργεί δυσκολίες στη λειτουργία της κοινωνίας, δυσκολεύοντας έτσι, την καθημερινότητα των ατόμων και των οικογενειών τους. Ειδικότερα, το άτομο δυσκολεύεται να πληρώσει τα έξοδα του σπιτιού του, τα χρήματα περιορίζονται και τα χρέη αυξάνονται. Τα προβλήματα αυτά, επηρεάζουν και την ψυχική υγεία του ατόμου, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενέργειας και διάθεσης, καθώς και αύξηση της νευρικότητας και του θυμού. Επιπλέον, επηρεάζονται και οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, καθώς τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν σε εντάσεις και συγκρούσεις.

Τι έχει γίνει όμως στο πέρασμα των οχτώ αυτών χρόνων της κρίσης για την άμβλυνση της κατάστασης αυτής; Το κράτος οφείλει να μεριμνήσει για τη δημιουργία προγραμμάτων που ενισχύουν και φροντίζουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και τα άτομα που εργάζονται σε αυτές. Μέσω των προγραμμάτων αυτών, θα μειωθεί ο αριθμός των κλειστών επιχειρήσεων αλλά και ο αριθμός των ανέργων. Οι πολίτες επίσης, οφείλουν να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμβάλλοντας έτσι, στη συνέχεια της πορείας τους στην αγορά εργασίας. Η μέριμνα τόσο του κράτους όσο και των πολιτών δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.