Τα λουκετα της οικονομικης κρισης στη Κομοτηνη

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση που συνδέεται με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Το φαινόμενο αυτό έχει επηρεάσει σημαντικά τους παραγωγικούς τομείς της χώρας. Με το πέρασμα του χρόνου ολοένα και περισσότερα καταστήματα διακόπτουν τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Παράδειγμα αποτελούν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν εξαιτίας των μεγάλων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο με αποτέλεσμα να παραμένουν ως  «ανοιχτές » στα χαρτιά ενώ έχουν κλείσει οριστικά.

Διασχίζοντας την αγορά της Κομοτηνής εύκολα παρατηρεί κανείς τον αυξημένο αριθμό κλειστών καταστημάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν στραφεί στα πολυκαταστήματα αδιαφορώντας για την ποιότητα των προϊόντων. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων καταλήγει είτε να απολύεται είτε να βλέπει την επιχείρησή του να καταρρέει. Γίνεται αντιληπτό ότι το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση της ανεργίας, η οποία επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των ατόμων, άλλους σε μικρό και άλλους σε μεγαλύτερο βαθμό οδηγώντας μερικούς στα όρια της φτώχειας.

Η ανεργία λοιπόν δημιουργεί βιοποριστικά προβλήματα, δυσκολεύοντας το άτομο να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του. Ωστόσο, δεν επηρεάζει εύκολα μόνο το βιοποριστικό τομέα αλλά και το ψυχολογικό. Συγκεκριμένα δημιουργεί συναισθήματα άγχους, θυμού, ανασφάλειας, θλίψης και απαισιοδοξίας. Το άτομο παύει να αισθάνεται παραγωγικό με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον καθώς η εργασία εξασφαλίζει την ανεξαρτησία του ατόμου ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του. Όλα τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Οι σχέσεις αυτές χαρακτηρίζονται άλλοτε από ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και άλλοτε από τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Κλείνοντας, πάντα υπάρχει η ελπίδα για ένα αισιόδοξο μέλλον, καθώς σε περιόδους κρίσης δημιουργείται η ανάγκη για αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών μέσω του συνδικαλισμού, οι επιχειρηματίες και οι άνεργοι μπορούν να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα όταν απουσιάζει η μέριμνα από την πλευρά του κράτους. Θα ήταν ωφέλιμο από τη μεριά των πολιτών να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία. Ο κάθε πολίτης μπορεί να συνεισφέρει με οποιοδήποτε τρόπο το συνάνθρωπο του που χρήζει βοηθείας.

Το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης και τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στην ελληνική κοινωνία, δημιούργησε την αναγκαιότητα ύπαρξης της κοινωνικής εργασίας σε αρκετές δομές φροντίδας και προγράμματα κατάρτισης ανέργων. Η επιστήμη της κοινωνικής εργασίας δύναται να λειτουργήσει ως αρωγός στα προβλήματα των ανθρώπων, οι οποίοι πλήττονται από την οικονομική κρίση. Έτσι γίνεται αντιληπτό το πόσο χρήσιμο και αναγκαίο είναι το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού
 

ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΠΕΡΟΝΤΣΗ ΕΥΔΟΚΙΑ
ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΜΟΥΡΤΖΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.