Αποζημιωσεις μεσω ΠΣΕΑ για τους παραγωγους της Ροδοπης ζητα ο Ιλχαν Αχμετ

Απευθύνει έκκληση προς το σύνολο των τοπικών φορέων, κυβέρνηση και Υπουργείο για την άμεση έναρξη των διαδικασιών, σημειώνοντας πως οι παραγωγοί εκπέμπουν SOS

Έκκληση προς το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την κυβέρνηση αλλά και το σύνολο των τοπικών φορέων για την από κοινού προσπάθεια αποζημίωσης των παραγωγών της Ροδόπης, που μετρούν πληγές από τη νεκρωτική ίωση που χτύπησε τα πρώιμα και την παρατεταμένη ξηρασία που ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, ζητά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα πρωτοεμφανίστηκε στα βαμβάκια, γεγονός που του επισημάνθηκε με σχετική επιστολή και από τον Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννη Σταυρίδη. Αργότερα ωστόσο όπως εξήγησε το πρόβλημα επεκτάθηκε στο σύνολο της παραγωγής της Ροδόπης, με τις επίσημες καταγραφές του ΕΛΓΑ να κάνουν λόγο για μεγαλύτερες του 50% απώλειες σε ό,τι αφορά τον καπνό, που είναι και χαρακτηριστικές της κατάστασης.
 

Απώλειες οι οποίες, όπως σημείωσε ο κ. Αχμέτ, αντιστοιχούν σε 17 με 18 εκατ. ευρώ  που θα χαθούν ως εισόδημα από το νομό Ροδόπης και θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε όλη την οικονομία της περιοχής, η οποία βαίνει ήδη ζημιωμένη λόγω της παρατεταμένης κρίσης.
 
Ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, ο οποίος και του επιβεβαίωσε  ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις σε ζημιές που προκαλούνται από ξηρασία ή ιώσεις, αφού κάτι ανάλογο δεν καλύπτεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσε και σχετική επερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτως ώστε να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης της χαμένης παραγωγής.
 
Όπως εξήγησε ο ίδιος η αποζημίωση μπορεί να γίνει δια μέσου του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), σε μορφή δηλαδή έκτακτων ενισχύσεων,  που προϋποθέτει μία διαδικασία η οποία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Μάλιστα όπως επεσήμανε με την έγκριση του σχετικού φακέλου δεν απαιτείται πρώτα η έγκριση της Ε.Ε. για την καταβολή των αποζημιώσεων και επομένως θα πρέπει να ετοιμαστεί άμεσα ο σχετικός φάκελος, καθότι ο νομός Ροδόπης πληροί όλες τις προδιαγραφές.
 

«Ζήτησα από το Υπουργείο και ζητάω από την Κυβέρνηση τάχιστα να ανακοινώσουν και να εντάξουν το νομό στις περιοχές που θα αποζημιωθούν, γιατί αν δεν αποζημιωθούν μιλάμε για ολική καταστροφή, όχι μόνο των παραγωγών και των οικογενειών τους αλλά και όλου του νομού» επεσήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά, καλώντας επίσης το σύνολο των τοπικών αρχών και φορέων να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του αιτήματος των παραγωγών.
 
«Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία,  οι αρμόδιοι να πράξουν τα νόμιμα και να σχηματιστεί γρήγορα ο φάκελος, γιατί το τέλος του προϊόντος είναι προδικασμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως σύμφωνα και με τους παραγωγούς με τους οποίους συναντήθηκε « η ζημία είναι μη αναστρέψιμη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.