Η Κομοτηνη κεντρο του αθλητικου τουρισμου για 10 μερες

25 αθλήτριες από πέντε χώρες συμμετέχουν σε προπονητικό camp γυναικείας πάλης - Φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

Στην Κομοτηνή βρίσκονται ήδη από τη Δευτέρα 2 Ιουλίου και για 10 μέρες νεαρές αθλήτριες της πάλης από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο προπονητικού camp που διοργανώθηκε για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού της περιοχής μας και την προβολή του αθλήματος.
 
Την προσπάθεια αγκάλιασαν τόσο διεθνείς ομοσπονδίες όσο και τοπικοί φορείς, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός μελλοντικού θεσμού. Οι «οικοδεσπότες» καθώς και οι αθλητές μαζί με τους προπονητές τους και μέλη ομοσπονδιών μιλώντας στον «ΠτΘ» εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο εγκαταστάσεων και τεχνογνωσίας του ΤΕΦΑΑ, όπου γίνονται οι προπονήσεις, και εξήγησαν πως ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας, αφού στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η επίσκεψη και σε άλλες περιοχές της Ροδόπης. 

Ιωάννης Μπάρμπας «Στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου μας οι επιδόσεις των αθλητών καταγράφονται και αξιολογούνται σε μία βάση δεδομένων» 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή μας από το 2013 και έπειτα γίνονται βήματα να αναδειχθεί το άθλημα της πάλης, ενημέρωσε ο κ. Ιωάννης Μπάρμπας, μέλος ΕΕΠ στο ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, επιστημονικός σύμβουλος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης και υπεύθυνος για τον ΑΣ Δημοκρίτειο στα θέματα οργάνωσης και υλοποίησης προγραμμάτων.
 
Από όλες τις περιοχές της Ελλάδας επιλέχθηκε η Κομοτηνή, στην οποία φιλοξενούνται 10 αθλήτριες από την Ελλάδα και 15 από την Γαλλία, με τις  δύο εξ αυτών να είναι πρωταθλήτριες ευρωπαϊκού βεληνεκούς, έχοντας στο ενεργητικό τους 14 συνολικά μετάλλια και διακρίσεις. Οι αθλήτριες και οι προπονητές μαζί με μέλη της ομοσπονδίας θα βρίσκονται στην πόλη μας για 10 συνολικά μέρες, ενώ πέραν από το αθλητικό σκέλος αναμένεται να γνωρίσουν και την περιοχή μας κάνοντας επισκέψεις σε άλλες πόλεις της Θράκης.
 

«Το Πανεπιστήμιό μας και πληροί προδιαγραφές υψηλού επιπέδου και διαθέτει αξιόλογη τεχνογνωσία , μιας και στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται εργαστήρια όπου οι επιδόσεις των αθλητών καταγράφονται και αξιολογούνται σε μία βάση δεδομένων. Στο μέλλον υπάρχει και η σκέψη να θεσμοθετηθεί ένα camp γυναικείας πάλης στην Κομοτηνή ∙ είναι φανερό ότι η προσπάθεια αγκαλιάζεται από όλες τις πλευρές», συνέχισε για να μιλήσει για όλους τους συμμετέχοντες που εμπλέκονται στην προσπάθεια.
 
Πρωταρχικό ρόλο για την υλοποίηση της προσπάθειας, λοιπόν, έπαιξαν η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης και το κίνημα «Η πάλη ανά τον κόσμο», ενώ η ιδέα βρήκε θετική ανταπόκριση από τοπικούς φορείς, συλλόγους και επιχειρήσεις, την ΔΚΕΠΠΑΚ, τον Δήμο Κομοτηνής, τον «ΠΕΡΠΑΤΩ», τον «ΗΡΟΔΙΚΟ», τα «Αστικά Κομοτηνής ΑΕ» και το γραφείο  τουρισμού των ΚΤΕΛ Κομοτηνής. 

Φάνης Μπατζακίδης «Στα μελλοντικά μας σχέδια ανήκει και η θεσμοθέτηση ενός αθλητικού camp για το οποίο υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από χώρες όπως Γαλλία, Ουκρανία και Βουλγαρία» 

Μιλώντας για το πώς προέκυψε η συνεργασία ο αντιπρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας πάλης και στέλεχος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Φάνης Μπατζακίδης, ο οποίος, μάλιστα, έλκει την καταγωγή του από την Ξάνθη υπογράμμισε πως «ως συναθλητές και παλιοί συμμαθητές συνεργαζόμαστε άψογα εδώ και πολύ καιρό με τον Ιωάννη Μπάρμπα, αφού μας ενώνει η κοινή μας αγάπη μας για το άθλημα της πάλης. Στην Κομοτηνή γίνεται μία πολύ καλή δουλειά την οποία η ομοσπονδία μας στηρίζει και είναι σημαντικό να προσθέσουμε πως οι αθλητές πέραν των προπονήσεων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μέρη μας».
 
Στα μελλοντικά τους σχέδια ανήκει και η θεσμοθέτηση ενός αθλητικού camp για το οποίο υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από χώρες όπως Γαλλία, Ουκρανία και Βουλγαρία, ενώ ερωτώμενος για πιθανά εμπόδια που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά «δυσκολίες υπάρχουν, αλλά ως παλαιστές πάντα το παλεύουμε». 

Η Κομοτηνή και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ΔΠΘ μέσα από τα μάτια ξένων αθλητών και προπονητών 

Έλις και Τζάναν Μανόλοβα «Μείναμε πολύ ευχαριστημένες από το επίπεδο και θα χαρούμε να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα μεγάλο camp» 

Ανάμεσα στις νεαρές αθλήτριες που συμμετέχουν στο camp είναι οι Έλις και Τζάναν Μανόλοβα, που μαζί με τον προπονητή και πατέρα τους, θα βρίσκονται για 10 μέρες στην περιοχή μας. «Ήρθαμε μετά από πρόσκληση του Ιωάννη Μπάρμπα, με τον οποίο η οικογένειά μας διατηρεί φιλικές σχέσεις», είπαν θέλοντας να μοιραστούν την εμπειρία της επίσκεψής τους, «εδώ προπονούμαστε μαζί με τις συναθλήτριές μας από την Ελλάδα και είχαμε, ακόμα, την ευκαιρία να δούμε από κοντά τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Μείναμε πολύ ευχαριστημένες από το επίπεδο και θα χαρούμε να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα μεγάλο camp με αθλητές από πολλές χώρες».
 
Οι δυο τους έχουν συγκεντρώσει παρά το νεαρό της ηλικίας τους 14 συνολικά μετάλλια και διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ, όπως πληροφόρησαν στην συνέχεια, σκοπεύουν να συμμετάσχουν και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Φρανσουά Λεσουί, Ντέιβιντ Μούλερ «Το άθλημα αυτό δεν σημαίνει πως απλά παλεύουμε, κρύβει μεγάλη ιστορία και κουλτούρα πίσω του» 

Μαζί τους και οι κ.κ. Φρανσουά Λεσουί και Ντέιβιντ Μούλερ, πρώην αντιπρόεδρος και προπονητής στην γαλλική ομοσπονδία πάλης αντίστοιχα, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, γνωρίζοντας ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια αγάπη για το άθλημα.
 
«Γνωρίσαμε τον Ιωάννη Μπάρμπα σε ένα από τα ταξίδια μας και θέλαμε να επιστρέψουμε στην Κομοτηνή για να γνωρίσουμε την ιστορία της πάλης εδώ. Το άθλημα αυτό δεν σημαίνει πως απλά παλεύουμε, κρύβει μεγάλη ιστορία και κουλτούρα πίσω του», συνέχισαν για να τονίσουν με έμφαση πως η συνεργασία μεταξύ τους είναι άψογη, ενώ το ίδιο ευχαριστημένοι δείχνουν να είναι από τις εγκαταστάσεις και το επίπεδο του Πανεπιστημίου μας. 

Πίνο Μασίνα, Κέβιν Ντούλερ «Μία αξέχαστη εμπειρία για αθλητές και προπονητές» 

Στην Κομοτηνή μαζί με τους προπονητές και τις αθλήτριες βρίσκονται και οι κ.κ. Πίνο Μασίνα και Κέβιν Ντούλερ, της γαλλικής ομοσπονδίας πάλης. Οι δυο τους μιλώντας για την επίσκεψή τους στην Κομοτηνή και τη Ροδόπη γενικότερα έκαναν λόγο για μία πολύ ευχάριστη εμπειρία που θα δώσει στις νεαρές αθλήτριες την ευκαιρία να γνωρίσουν τις συναθλήτριές τους, αλλά και στους προπονητές να αναπτύξουν έναν ανοικτό διάλογο γύρω από προπονητικές μεθόδους και τεχνικές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.