Γιωργος Πεταλωτης «Δεν εχω κανενα θεμα εκλογικης μου τακτοποιησης»

«Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν δικαιολογούσε ούτε γραβάτα, ούτε τίποτα» - «Εναπόκειται πλέον σε εμάς ως ΚΙΝΑΛ να αποδείξουμε ότι αυτόν τον κόσμο ο οποίος είναι είτε παραιτημένος, είτε τιμωρημένος πολιτικά, μπορούμε και οφείλουμε να τον εκφράσουμε»

Καλεσμένος του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ήταν ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
 
Ο κ. Πεταλωτής κλήθηκε να σχολιάσει την συμφωνία για το ελληνικό χρέος, καθώς και αυτή των Πρεσπών για το ονοματολογικό της γείτονα χώρας. Οι εξελίξεις που αφορούν  στο Κίνημα Αλλαγής μετά και την σειρά αποχωρήσεων των τελευταίων ημερών, αλλά και η φημολογία που αφορά στην πιθανή συμπόρευση ΚΙΔΗΣΟ και ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν επίσης κομμάτι της συζήτησης, ενώ για πρώτη φορά ο κ. Πεταλωτής απαντά στην φημολογία εκείνη που τον θέλει εκ νέου υποψήφιο στις επόμενες εκλογές.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: Η συμφωνία αυτή και από πλευράς των ευρωπαίων χειροκροτήθηκε.
Γ.Π.:
Οι ευρωπαίοι κάνουν τη δουλειά τους. Έρχονται και λένε «σας δίνουμε κάτι τώρα για να τα πάτε καλά, για να είστε συνεπείς», ο δε κ. Τσίπρας έβαλε γραβάτα. Σημειολογικό, αλλά νομίζω ότι είναι μια τραγική επιλογή. Θα μπορούσε να κάνει κάτι για να δείξει ότι αλλάζει κάτι, εφόσον άλλαζε. Η συμφωνία αυτή δεν δικαιολογούσε ούτε γραβάτα ούτε τίποτα και νομίζω ότι το ξέρουν όλοι αυτό.
 
Δεν μπορεί να ασκείται έτσι η πολιτική και με τον τρόπο που ο κ. Κοτζιάς στις Πρέσπες επισφράγισε τη συμφωνία με το happy birthday στον Μάθιου Νίμιτς. Πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί, όταν μιλάμε για τη χώρα μας και όταν έχουμε την ευθύνη της άσκησης διακυβέρνησης. Δεν μπορεί στο βωμό μιας σημειολογίας πανηγυριού να θυσιάζουμε την ουσία έτσι όπως γίνεται. 

«Τα αρνητικά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών θα μπορούσαν να μην υπάρχουν με τους κατάλληλους κυβερνητικούς χειρισμούς» 

ΠτΘ: Ως προς την ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών και τα όσα αυτή εμπεριέχει, πώς την κρίνετε; Έχει θετικά σημεία; Σας βρίσκει σύμφωνο ως κάποιο βαθμό, η ρητορική των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αντιτάσσονται σε αυτή;
Γ.Π.:
  Όχι, γιατί υπάρχουν θετικά σημεία και αρνητικά σημεία. Τα αρνητικά σημεία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε αυτό το βαθμό και θα μπορούσαν να μην υπάρχουν με τους κατάλληλους κυβερνητικούς χειρισμούς. Από κει και πέρα όμως μια ρητορική η οποία πολλές φορές αδικεί την ουσία της ευαισθησίας μιας μερίδας των συμπολιτών μας, ως προς την ονομασία, γιατί ταυτίζεται δυστυχώς με μια ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική, νομίζω ότι δεν βοηθάει κανέναν. Το να εγκολπώνονται και να αξιοποιούν με τον χειρότερο τρόπο τα συλλαλητήρια που ο καθένας είναι ελεύθερος να βγει και να διαδηλώσει την αντίθεσή του και να σπιλώνουν μια ευαισθησία ακροδεξιές λογικές – γιατί η Χρυσή Αυγή κάνει πάρτι σε αυτά τα συλλαλητήρια-  αδικεί την ουσία. Γι' αυτό υπάρχει αναγκαιότητα μιας σοβαρής  δημόσιας διοίκησης, υπάρχει και αναγκαιότητα εθνικής συναίνεσης πάνω σε μεγάλα ζητήματα. Αναγνωρίζω ότι το δικό μας λάθος, όταν αναγκαστικά μπήκαμε στα μνημόνια και είχαμε απέναντί μας όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι ότι δεν επιδιώξαμε, στο βαθμό που έπρεπε, τη συνεννόηση. Έπρεπε να κάνουμε μεγαλύτερη δουλειά ως προς το να πετύχουμε μια εθνική συνεννόηση πάνω σε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, όπως ήταν η επαγωγή στα μνημόνια. Το ίδιο και  τώρα με αποτέλεσμα να «ανθεί πάσα φαιδρά πορτοκαλέα» και να έχουμε χειρισμούς και επίδειξη συμπεριφορών από πλευράς πολιτών, οι οποίες καπελώνονται από ακροδεξιές τακτικές, οι οποίες είναι όλως καταδικαστέες. 

«Στο ΚΙΝΑΛ έχουμε υποτιμήσει τις 212.000 πολιτών που ήρθαν και ψήφισαν» 

ΠτΘ: Αναφερθήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής, ένα πολιτικό εγχείρημα το οποίο λίγους μόλις μήνες μετά και την σύστασή του, δεν έχει φέρει, τουλάχιστον σε κοινωνικό επίπεδο, τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής επικαιρότητας, λόγω και των αποχωρήσεων. Έχετε βρει τον τρόπο να πλησιάσετε τους ανθρώπους του προοδευτικού χώρου;
Γ.Π.:
Όχι. Τον Νοέμβριο του ήρθαν 212.000 συμπολιτών μας μαζικά, μη αναμενόμενα  και εκπλήσσοντας τους πάντες και ψήφισαν γιατί ήθελαν πραγματικά να δώσουν μια ευκαιρία σε αυτό το εγχείρημα το οποίο είναι πολυσυλλεκτικό, το οποίο εκφράζει τον προοδευτικό χώρο, το μεταρρυθμιστικό, το φιλελεύθερο χώρο της ελληνικής κοινωνίας. Μας έδωσαν με την ψήφο τους την ευκαιρία να υπάρξει μια πολιτική διεργασία τέτοια που να καταλήξει σε ένα ενοποιημένο κομματικό σήμα. Δυστυχώς αυτές τις χιλιάδες αυτών των σκεπτόμενων ανθρώπων που ήρθαν και ψήφισαν, δεν τις αξιοποιήσαμε, και τολμώ να πω ότι τις υποτιμήσαμε και τις υποτιμάμε ακόμα και σήμερα.
 
Θεωρώ ότι το δικό μας χρέος μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, να στραφούμε σε αυτό τον κόσμο, να αφήσουμε την  εσωστρέφειά μας, να αποκτήσουμε επιτέλους καθαρές θέσεις, μακριά από τα «ήξεις αφήξεις», να σταματήσουμε να βρισκόμαστε  ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ- θεωρητικά το απορρίπτουμε αλλά ουσιαστικά βρισκόμαστε στις συμπληγάδες-  να κατοχυρώσουμε την αυτονομία μας και να έχουμε ένα σοβαρό πολιτικό αυτόνομο λόγο. Να μην το διακηρύσσουμε μόνο φραστικά, αλλά να το δείχνουμε κιόλας. Δυστυχώς δεν έγιναν μέχρι στιγμής εκείνες οι κομματικές διεργασίες και πολιτικές έτσι ώστε να προσελκύσουμε τον κόσμο.
 
Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμα ευκαιρία στο Κίνημα Αλλαγής. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες διαθέτουν εκείνη την πολιτική εντιμότητα και την εμπειρία για να πλησιάσουν την κοινωνία. Δεν το καταφέρνουμε μέχρι στιγμής, ωστόσο  έχουμε ακόμη μια ευκαιρία να το κάνουμε. Εναπόκειται πλέον σε εμάς να αποδείξουμε ότι αυτόν τον κόσμο ο οποίος είναι είτε παραιτημένος είτε τιμωρημένος πολιτικά, μπορούμε και οφείλουμε να τον εκφράσουμε. 

«Δεν υφίσταται ενδεχόμενο συνεργασίας του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα γίνουμε αυτοί που λένε όχι σε όλα» 

ΠτΘ: Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονα η φημολογία που θέλει μία πιθανή συμπόρευση του κ. Παπανδρέου και κατ’ επέκταση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υφίσταται ένα τέτοιο σενάριο;
Γ.Π.:
Υπάρχει η κακοπροαίρετη πλευρά η οποία καλλιεργείται πολύ συστηματικά από συγκεκριμένα κέντρα διαμόρφωσης  της κοινής γνώμης, που ρίχνουν στην πυρά για άλλη μια φορά τον Παπανδρέου και δεν μπορούν να αντιληφθούν κάποια πράγματα. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι και ο Παπανδρέου, και πολλοί από μας, είμαστε αυτοί οι οποίοι έχουμε υποστεί ακόμη και οργανωμένη βία πριμοδοτούμενη και υποθαλπόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ο πρωθυπουργός που έφαγε πέτρες από τη Χρυσή Αυγή και από τον ΣΥΡΙΖΑ ασχέτως αν κάποιοι τώρα κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται, δεν θυμούνται και δεν καταλαβαίνουν. Όταν εμείς ήμασταν μόνοι μας το 2010 και απέναντί μας, στην Πλατεία Συντάγματος, είχαμε Χρυσή Αυγή, ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε ανθρώπους οι οποίοι στελνόταν από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας υπό τον κ. Σαμαρά, για να αμφισβητήσουν το ίδιο το κοινοβουλευτικό πολίτευμα έξω από τη Βουλή, όταν ακόμα και στην επίσκεψη του Παπανδρέου στην Κομοτηνή, οι πέτρες πήγαιναν σύννεφο με ανθρώπους που κινούνταν στο ΣΥΡΙΖΑ και στα πέριξ αυτού να βρίσκονται δίπλα σε αυτούς που πετούσαν πέτρες, τότε δεν εξενίσταντο κοινοβουλευτικά και πολιτικά, άσχετα τώρα αν ανέβηκαν στις εξέδρες των επισήμων και νομίζουν ότι ξεχάσαμε. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πώς έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση, και πώς προσπαθεί με κάποιους τρόπους να αποδείξει ότι είναι κάτι άλλο.
 
Για πολλούς από μας, οι οποίοι δεν είμαστε «μάο-μάο», οι οποίοι δεν βαυκαλιζόμαστε και δεν έχουμε μια ρητορική αρνητική και ισοπεδωτική των πάντων, και επομένως δεν έχουμε κανένα θέμα να καταδικάζουμε συνεχώς και για οτιδήποτε γίνεται το ΣΥΡΙΖΑ,  θεωρούν ότι πολλές φορές τον προσεγγίζουμε. Ο Παπανδρέου, και πολλοί από μας, θέλουμε να έχουμε μια θετική κριτική για τη διακυβέρνηση της χώρας μας, απορρίπτοντας όμως το βασικό αφήγημα αυτής της κυβέρνησης, η οποία ήρθε το 2015 για να σκίσει το μνημόνιο και πολλά άλλα και τελικά ήταν αυτή που παρά λίγο να μας βγάλει από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν ασκούμε μια σοβαρή, καλοπροαίρετη, θετική, ως προς το αποτέλεσμα αντιπολιτευτική τακτική, δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με κανέναν. Δεν νομίζω ότι υφίσταται ενδεχόμενο συνεργασίας, αλλά δεν θα γίνουμε και αυτοί που λένε όχι σε όλα. Κι αυτό γιατί τώρα βρισκόμαστε σε μια χώρα χρεοκοπημένη, μία χώρα της οποίας το πιο παραγωγικό και δυναμικό κομμάτι βρίσκεται στο εξωτερικό, μία χώρα όπου υπάρχει φτώχεια και μία εξελισσόμενη ανέχεια, η οποία δεν σταματήσει αύριο. Φτάνουμε σε προοπτικές του 2060, επομένως δεν μπορεί να λες όχι σε όλα και “φύγε εσύ για να έρθω εγώ”.  Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι και θα πρέπει να το αντιληφθεί και η Νέα Δημοκρατία και να είμαστε θετικοί στην όποια αντιπολίτευση κάνουμε. 

«Υπάρχουν καλές καταστάσεις και άρα δεν είμαι εγώ που θα σώσω την περιοχή και τον χώρο» 

ΠτΘ: Είστε Θρακιώτης, ζείτε στη Θράκη, στην Κομοτηνή, πώς βλέπετε την υφιστάμενη πραγματικότητα, όσον αφορά το κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Θεωρείτε ότι κάναμε κάποιο βήμα μπροστά και τι απαντάτε στην φημολογία εκείνη για τα επόμενα βήματά σας στην πολιτική;
Γ.Π.:
Η περιοχή μας διαθέτει καλό πολιτικό δυναμικό, παρά το ότι δεν πάμε μπροστά και δεν προχωράμε, γιατί είναι και η γενική πολιτική κατάσταση τέτοια. Διαθέτουμε λοιπόν ένα εξαιρετικό πολιτικό δυναμικό το οποίο βέβαια πρέπει να βρει τρόπους να εκφραστεί κλπ. Υπάρχουν δεδομένες βουλευτικές υποψηφιότητες, των εν ενεργεία βουλευτών και στο Κίνημα Αλλαγής, και  ελπίζω ότι θα υπάρχουν και ενισχύσεις στο ψηφοδέλτιο. Μπορούν να υπάρξουν ψηφοδέλτια τα οποία θα βοηθήσουν έτσι ώστε να αναπτυχθεί διάλογος, να αναπτυχθούν οι πολιτικές θέσεις.
 
Ως προς την φημολογία δεν μπορώ να σας πω τι θα κάνω εγώ, υπό την έννοια ότι υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις, υπάρχουν αναλύσεις. Δεν έχω κανένα πρόβλημα εκλογικής μου τακτοποίησης. Αυτό το έχω λυμένο γεγονός που με κάνει πολύ πιο ελεύθερο και πολύ πιο καθαρό και με τη συνείδησή μου. Θεωρώ ότι υπάρχουν καλές καταστάσεις, άρα δεν είμαι εγώ που θα έρθω να σώσω την περιοχή και τον χώρο. Ακόμα και σε τοπικό επίπεδο απαιτούνται μεγάλες συναινέσεις, γιατί έτσι μπορεί να πάει η χώρα μας μπροστά. Υπάρχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις, πολύ μεγάλα ελλείμματα στην περιοχή μας – υπό την έννοια όχι ότι δεν έγιναν πράγματα, έγιναν κατά διαστήματα, και από πολλούς ανθρώπους-  αλλά υπάρχουν και εξελίξεις. Η χώρα μας έχει ανάγκη  από εκπροσωπήσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι δυναμικές, δυνατές, εκπροσωπήσεις οι οποίες θα πρέπει να αναδεικνύουν την πολιτική κατάσταση και τις πολιτικές ανάγκες της χώρας μας. Έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα μπροστά μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.