Βαση τιμης και ελλειψει γνωσης των βασικων χαρακτηριστικων προστασιας επιλεγουν τα αντηλιακα τους οι Ελληνες

Αλέξανδρος Τσαπέκος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης «Μην αγοράζετε αντηλιακά βλέποντας μία τιμή. Μιλήστε στον φαρμακοποιό σας, ρωτήστε τον για τις απορίες σας, γνωρίστε τα καλά και τα κακά του ήλιου και αμυνθείτε περισσότερο για την υγεία σας»

Με βάση την τιμή και όχι τα απαραίτητα για κάθε άνθρωπο χαρακτηριστικά προστασίας επιλέγουν οι Έλληνες τα αντηλιακά τους σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν. Ροδόπης κ. Αλέξανδρο Τσαπέκο.
 
Η ελλιπής ενημέρωση του κοινού τόσο για την σημασία της αντηλιακής προστασίας, τον τρόπο χρήσης των αντηλιακών αλλά και η υποβάθμιση της σημασίας των βλαβερών συνεπειών της έκθεσης στον ήλιο, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μας κάνει να σκεφτούμε πολλές φορές πριν βάλουμε το χέρι στην τσέπη, έχει ως αποτέλεσμα ως λαός να μην επιδεικνύουμε ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη πολλές φορές, αγνοώντας εντελώς τη χρήση αντηλιακού ή επιλέγοντας προϊόντα τα οποία δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας. 

Προστασία από τον ήλιο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου 

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Τσαπέκο ξεκινά από το γεγονός ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει πως ο ήλιος κάνει το ίδιο κακό ασχέτως από το αν κάνει ζέστη, δροσιά ή κρύο, υπογραμμίζοντας πως βασική αρχή της προστασίας είναι ότι αυτή απαιτείται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τους μήνες του καλοκαιριού. «Η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί πως ο ήλιος μπορεί να μας βλάψει μόνο κατά τους θερινούς μήνες, γεγονός που δεν αληθεύει καθότι οι βλαβερές επιπτώσεις μπορούν κάλλιστα να υπάρξουν και κατά την διάρκεια του χειμώνα, όπου βέβαια βοηθά το γεγονός ότι πολύ μικρό μέρος του ανθρώπινου σώματος σε σχέση με το καλοκαίρι εκτίθεται σε αυτόν» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως σε κάθε περίπτωση και κατά την διάρκεια του χειμώνα απαιτείται η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15. 

Οι βλαβερές επιπτώσεις και η προστασία των αντηλιακών 

Μπαίνοντας στην ουσία του προβλήματος, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης εξήγησε πως συνήθως οι Έλληνες δείχνουν να υποβαθμίζουν τις βλαβερές επιπτώσεις από την έκθεσή τους στον ήλιο, αγνοώντας ακόμα και το γεγονός ότι αυτή, δίχως μέτρα προστασίας, μπορεί να οδηγήσει από τον σχηματισμό ρυτίδων, ήτοι την γήρανση του δέρματος, έως και την εμφάνιση εγκαυμάτων, κηλίδων ακόμα και καρκίνου, που αποτελεί και την πιο βλαβερή συνέπεια της ηλιακής ακτινοβολίας.
 

Η πλειοψηφία όμως του κόσμου δείχνει να αγνοεί και τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί το αντηλιακό που επιλέγουν, ξεκινώντας από το σε τι συνίσταται ο δείκτης προστασίας του. « Για την επιλογή του αντηλιακού ως προς τον δείκτη προστασίας παίζει βασικό ρόλο ο τύπος του δέρματος του κάθε ανθρώπου. Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα μας, τόσο περισσότερο είναι ευαίσθητη στον ήλιο. Οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες προστατεύονται επαρκώς με ένα SPF 20, ενώ οι πιο ανοιχτές χρειάζονται υψηλότερο δείκτη που φτάνει μέχρι και 50 και προστατεύει αποτελεσματικά από το σύνολο του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας» εξήγησε για να επισημάνει ότι ο δείκτης προστασία στην ουσία δείχνει τον χρόνο της παράτασης της έκθεσής μας στον ήλιο δίχως τις αρνητικές επιδράσεις. «Αν θεωρήσουμε για παράδειγμα ότι ένας άνθρωπος αρχίζει και κοκκινίζει παραμένοντας 20 λεπτά στον ήλιο, όταν βάλει ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 το δέρμα του θα έχει 15 φορές περισσότερο χρόνο για να κοκκινίσει. Μπορεί δηλαδή να αντέξει 4 ώρες στον ήλιο φυσικά με τις απαραίτητες επαναλήψεις στην τοποθέτησή του ανά 2 με 3 ώρες που απαιτείται» επεσήμανε για να τονίσει ωστόσο πως κανένα αντηλιακό δεν προσφέρει 100% προστασία. Χαρακτηριστικά ένα αντηλιακό με δείκτη 15 απορροφά το 93% της UVB ακτινοβολίας και ένα άλλο, με δείκτη 30, απορροφά το 95% της UVB ακτινοβολίας και ένα με 50 το 98% αυτής. 

Ο ήλιος σύμμαχος στην υγεία των οστών μας 

Ο κ. Τσαπέκος ξεκαθάρισε ωστόσο πως « ο ήλιος είναι φίλος μας και απαραίτητος για την υγεία μας  καθώς είναι εκείνος που δημιουργεί τη βιταμίνη D απαραίτητη για την αποθήκευση ασβεστίου και κατ’ επέκταση για την προστασία και το “χτίσιμο” των οστών μας. Όπως εξήγησε η έκθεση κάθε ανθρώπου στον ήλιο για 20 περίπου λεπτά είναι απαραίτητη για την υγεία και προτείνεται να γίνεται πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 4 το απόγευμα. 

«Οι Έλληνες δεν κάνουν ό,τι πρέπει για την προστασία τους από τον ήλιο» 

Σύμφωνα με τον ίδιο το φετινό καλοκαίρι, έως τώρα, η κίνηση στην αγορά των αντηλιακών, σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία της Ροδόπης δεν κινείται στα ίδια καλά επίπεδα της περσινής χρονιάς, γεγονός ωστόσο που, όπως είπε ο κ. Τσαπέκος, αφορά μόνο «στη δική μου γνώση των πραγμάτων καθώς και το ότι πολλοί δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τις εξορμήσεις τους στις παραλίες». «Οι Έλληνες επιδεικνύουν μία κάποια βελτίωση σε ό,τι αφορά την πρόληψή τους απέναντι στον ήλιο σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο αν θα έπρεπε να απαντήσω μονολεκτικά θα έλεγα πως δεν υπάρχει βελτίωση καθώς ο κόσμος δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει για την προστασία του και, αν το κάνει, το κάνει πλημμελώς» τόνισε.
 
Ως προς την επιλογή των αντηλιακών προϊόντων ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης εξήγησε πως η επιλογή θα πρέπει να γίνει με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός και κατόπιν συζήτησης – ενημέρωσης από αυτόν που το χορηγεί. «Εν αντιθέσει με την συνήθη τακτική της επιλογής του φθηνότερου από το ράφι προσωπικά κρίνω πως για κάτι που θα επιλέξω και αφορά την υγεία μου, πρέπει να ρωτάω και να μαθαίνω, ούτως ώστε να επιτύχω την καλύτερη δυνατή χρήση του». Γι’ αυτό όπως τόνισε καταληκτικά το μήνυμά του προς του καταναλωτές είναι «μην αγοράζετε αντηλιακά βλέποντας μία τιμή. Μιλήστε στον φαρμακοποιό σας, ρωτήστε τον για τις απορίες σας, γνωρίστε τα καλά και τα κακά του ήλιου και αμυνθείτε περισσότερο για την υγεία σας».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.