Εργαστηρι ντοκιμαντερ στο Λαογραφικο και Ιστορικο Μουσειο Ξανθης

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιουλίου

Εργαστήριο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Smartphone biographies» θα πραγματοποιθεί το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιουλίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του Xanthi TechLab με τη Φ.Ε.Ξ. και το Exile Room από τις 12.00 έως τις 15.00 και η συμμετοχή θα είναι δωρεάν με σειρά προτεραιότητας δηλώσεων συμμετοχής. Το εργαστήριο θα συνοδευτεί με τις προβολές δύο ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για το Σαλάμ Γείτονα που θα προβληθεί το Σάββατο στις 20.00 και Το Τραγούδι της Λαχόρης που θα προβληθεί την Κυριακή την ίδια ώρα. 

Λίγα λόγια για τα ντοκιμαντέρ 

Σαλάμ Γείτονα: Επτά μίλια μακριά από τον πόλεμο, 85.000 Σύριοι προσπαθούν να ξαναξεκινήσουν τις ζωές τους μέσα στο στρατόπεδο προσφύγων της Ιορδανίας, Ζα’ατάρι. Ως οι πρώτοι κινηματογραφιστές που παίρνουν άδεια από τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να κατασκηνώσουν μέσα σε έναν τέτοιο χώρο, οι Αμερικανοί Ζακ Ινγκράσι και Κρις Τεμπλ καταφέρνουν να διεισδύσουν στην καρδιά της πιο επείγουσας διεθνούς ανθρωπιστικής κρίσης, μεταφέροντας στον υπόλοιπο κόσμο μία πρωτοφανή, προσωπική όσο και πολύτιμη ματιά από τις συνθήκες και τις ανθρώπινες ιστορίες που βιώνουν εκεί.

Από τη συνάντηση με την Ουμ Άλι, μία γυναίκα που παλεύει για να ξεπεράσει την προσωπική απώλεια και τα πολιτιστικά εμπόδια, μέχρι τον «περπατημένο», 10χρονο Ραούφ, ο οποίος κρύβει τα τραύματά του πίσω από ένα χαμόγελο που δεν αφήνει ποτέ το πρόσωπό του, παρακολουθούμε αφηγήσεις που εμπνέουν, για άτομα που πασχίζουν, ενάντια στις πιθανότητες, να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και των συμπατριωτών τους από την αρχή. Μέρος μιας ευρύτερης καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα, το «Salam Neighbor» παραμένει μια από τις πιο σημαντικές κινηματογραφικές προσπάθειες πάνω στο θέμα, προορισμένη όχι μόνο να συγκινήσει αλλά και να προκαλέσει την επιθυμία για προσωπική δράση.

Το Τραγούδι της Λαχόρης: Κάποτε η Λαχόρη υπήρξε το πολιτιστικό κέντρο του Πακιστάν, ένας παράδεισος για μουσικούς και καλλιτέχνες κάθε είδους. Μέχρι που το 1977 ο εξισλαμισμός της χώρας και ο σκληρός νόμος της σαρία κατέστησαν παράνομη και αμαρτωλή τη χρήση της μουσικής, και μετέτρεψαν σε παρίες τους γνώστες της. Η χαλάρωση των περιορισμών τα τελευταία χρόνια οδήγησε τον Ιζάτ Ματζίντ στη δημιουργία του Sachal Studios, πείθοντας μερικούς από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους της χώρας να ξεσκονίσουν τα όργανά τους προκειμένου να αναστήσουν τις μουσικές παραδόσεις μιας κοινωνίας που έμοιαζε να έχει ξεχάσει τις ρίζες της.

Όταν η πρωτοποριακή διασκευή τους στο κλασικό τζαζ κομμάτι «Take Five» του Ντέιβ Μπρούμπεκ, με παραδοσιακά όργανα της πατρίδας τους, γίνεται viral hit στο youtube, οι ίδιοι μετατρέπονται σε διασημότητες σχεδόν εν μία νυκτί, λαμβάνοντας μια πρόσκληση από τον κορυφαίο τζαζίστα Γουίντον Μαρσάλις για να εμφανιστούν μαζί με την περίφημη ορχήστρα του σε μια συναυλία στο Lincoln Center της Νέα Υόρκης. Το «Τραγούδι της Λαχόρης» καταγράφει το ταξίδι και τη σκληρή προετοιμασία των πεισματάρηδων αυτών μουσικών, σε ένα απολαυστικό και ακαταμάχητα ξεσηκωτικό οδοιπορικό-ντοκουμέντο για τη δύναμη της μουσικής και όλα όσα ενώνουν και χωρίζουν Ανατολή και Δύση.

Info
Φόρμα συμμετοχής εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.