Περι της «διπλης» καλπης τον Μαιο

Της έκδοσης

Την πρόθεσή του να κάνει δεκτή την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. «Η μετάβαση πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο» ανέφερε ο ίδιος αποδεχόμενος την τροπολογία η οποία προβλέπει ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρύθμιση του Κλεισθένη για διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο, διαβεβαιώνοντας επίσης παράλληλα – εν είδει κατευνασμού της φημολογίας για τετραπλή κάλπη – πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας τον Οκτώβριο του 2019.
 
Για όσους δεν το παρακολούθησαν αργά το βράδυ της Τρίτης 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική τροπολογία με την οποία πρότειναν ο πρώτος γύρος των δημοτικών να γίνει μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές και ο δεύτερος γύρος, όπου απαιτείται, την Κυριακή των ευρωεκλογών (δηλαδή, τον Μάιο του 2019 αντί για τον Οκτώβριο του ίδιου έτους που προέβλεπε το υπουργείο Εσωτερικών).
 
Ωστόσο, χθες Τετάρτη, επανήλθαν με κατάθεση νέας τροπολογίας με την οποία πρότειναν τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές και όχι την προηγούμενη Κυριακή, όπως εισηγούνταν αρχικά.
 
Η εν λόγω τροπολογία μπορεί να έλαβε το «πράσινο» φως από τον κ. Σκουρλέτη δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό ζητώντας μάλιστα δια των εισηγητών τους στην συνεδρίαση την παραίτηση του κ. Σκουρλέτη. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου ο οποίος αφού επεσήμανε ότι άλλα έλεγε ο υπουργός Εσωτερικών μέχρι χθες σχετικά με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, κατέληξε στο «έπρεπε να παραιτηθείτε αν ήταν άποψη του κ. Τσίπρα», του Μάκη Βορίδη τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ ο οποίος έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση της αυτοδιοίκησης» αλλά και της εισηγήτριας της ΔΗΣΥ Εύης Χριστοφιλοπούλου η οποία τόνισε απευθυνόμενη προς τον υπουργό Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως «απορώ πώς κάθεστε ακόμη στην καρέκλα σας. Δεν με ενδιαφέρει αν γελοιοποιήστε. Αυτό μου με ενδιαφέρει είναι να μην γελοιοποιείτε τους θεσμούς».
 
Και ενώ οι αναλύσεις επί της λογικής της κυβέρνησης για την αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών της αυτοδιοίκησης αυξάνονται και πληθύνονται, με την πλειοψηφία αυτών να κάνουν λόγο για «κόλπο» της  με στόχο την αποδυνάμωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και επομένως την ενίσχυση – διάσωσή της στις επόμενες εθνικές εκλογές, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει εκφέρει ακόμα άποψη.
 
Βεβαίως να επισημάνουμε ότι η ΚΕΔΕ συγκάλεσε για σήμερα Πέμπτη, 12 Ιουλίου, Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Αθήνα με αφορμή την ψήφιση του συνόλου του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών Κλεισθένης Ι, την οποία θα ακολουθήσει μετάβαση όλων των αιρετών στη Βουλή.
 
«Αύριο η Αυτοδιοίκηση θα δώσει ένα δυναμικό παρόν στη Βουλή προκειμένου να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως είμαστε απέναντι σε αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο που θα απορρυθμίσει τους Δήμους και θα φέρει χάος στη χώρα, υπονομεύοντας τη ζωή χιλιάδων πολιτών» ανέφερε σε  μήνυμά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης καλώντας την κυβέρνηση «να αντιληφθεί έστω και την ύστατη στιγμή πως η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που θα αφήνουν πίσω τους το μοντέλο του συγκεντρωτικού κράτους, δίνοντας θέση στην αυτοδιοικητική διακυβέρνηση» και τους βουλευτές αντίστοιχα «να αντιληφθούν το μέγεθος της ιστορικής τους ευθύνης και να μην συνυπογράψουν με την ψήφο τους, την καταδίκη της αυτοδιοίκησης».
 
Άποψη επί της ημερομηνίας δεν εκφέρουμε ακόμα, δεδομένου ότι δεν έχει ακουστεί το σύνολο των απόψεων, σε κάθε περίπτωση ωστόσο, εν μέσω των προαναφερθέντων καταγγελιών και αντιδράσεων, αυτό  που τείνουν οι προαναφερθέντες να ξεχνούν είναι ότι στην πλειοψηφία του τουλάχιστον του ελληνικού λαού, η θέλησή μας να ασκήσουμε το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου, δεν αλλάζει ανάλογα με την ημερομηνία που θα κληθούμε να το ασκήσουμε. Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει η επιλογή που θα επιλέξουμε να κάνουμε και τα μηνύματα που θα θελήσουμε να στείλουμε δια μέσου αυτής, αν μεσολαβήσουν πέντε ή και περισσότεροι μήνες ενδιάμεσα. Ο καθένας κρίνει από την καθημερινότητά του, ειδικά για το κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι υφιστάμενοι και πολλοί πιθανόν εκ νέου υποψήφιοι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ήδη κριθεί στο μυαλό της πλειοψηφίας τουλάχιστον του κόσμου…
 
Επομένως προς τι ο οδυρμός;!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.