Μοναδικο σε ολη την Ελλαδα θα ειναι το νεο Νοσοκομειο Κομοτηνης

Τα «αποκαλυπτήρια» του τελικού σχεδίου έγιναν στο Υπουργείο Υγείας - Γιώργος Φιλιππίδης «Ήμουν σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν εντυπωσιακό, αλλά με εξέπληξε ακόμα περισσότερο»

Τα τελικά σχέδια και η μορφή που θα πάρουν οι υποδομές και οι κλινικές του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής παρουσιάστηκαν το πρωί της Πέμπτης 12 Ιουλίου στο Υπουργείο Υγείας από στελέχη του αρχιτεκτονικού γραφείου του κ. Ρέντσο Πιάνο, που ανέλαβε το σχεδιασμό του.
 
Σε αυτή συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Παύλος Πολάκης, στελέχη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καθώς και ο διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργος Φιλιππίδης.
 
Τα στελέχη του αρχιτεκτονικού γραφείου παρουσίασαν αναλυτικά τα σχέδια, τις μελέτες και τη μακέτα του νέου Νοσοκομείου, το οποίο διαφέρει αρκετά από τον αρχική μελέτη που είχε δημιουργηθεί για αυτό, και περιλαμβάνει μια σειρά από καινοτομίες και ιδέες που θα το κάνουν μοναδικό στην Ελλάδα.
 

Όπως σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης οι άνθρωποι του ιδρύματος κινούνται γρήγορα για την ολοκλήρωση του έργου, και ήδη εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει συνεργείο στο χώρο του νέου νοσοκομείου το οποίο παίρνει δείγματα για εδαφολογικές αναλύσεις.
 
Η αίτηση για άδεια δόμησης θα κατατεθεί άμεσα, παρόλο που ο διοικητής θα κάνει και συνάντηση με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου όπου θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου, ώστε να δουν αν χρειάζεται να γίνουν επιπλέον προβλέψεις και προσθήκες.
 
Όσο για τις εργασίες, αν όλα πάνε καλά και δοθεί σύντομα η άδεια δόμησης, τότε αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του έτους. 

Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα 

«Ήμουν σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν εντυπωσιακό, αλλά με εξέπληξε ακόμα περισσότερο» σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος τόνισε πως θα είναι ένα πρότυπο νοσοκομείο που θα διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα της χώρας.
 
Σημείωσε δε πως ότι έχουν προτείνει και συζητήσει ως διοίκηση το προηγούμενο διάστημα συμπεριλήφθηκε στο σχεδιασμό, κάτι το οποίο θεωρεί ιδιαίτερα θετικό.
 

Το νοσοκομείο θα είναι δύο ορόφων, και για αυτό θα έχει μια διαπλάτυνση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, για να μην έχει ύψος. Όλα τα δωμάτιά του θα είναι δίκλινα, παρόλο που θα υπάρχουν και κάποια μονόκλινα για ειδικές περιπτώσεις που θα είναι απαραίτητα, αλλά και χώροι ανάπαυσης και ξεκούρασης για τους γιατρούς, το προσωπικό, τους ασθενείς και τους συνοδούς τους.
 
Όλα τα κτίρια του νοσοκομείου θα πλαισιώνονται από ένα δάσος από δέντρα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον το οποίο θεωρούν πως θα έχει θεραπευτικό χαρακτήρα, ενώ στα δωμάτια θα υπάρχουν ειδικοί υαλοπίνακες.
 
Όλη η οροφή θα έχει φωτοβολταϊκά, που θα δίνουν τη δυνατότητα να γίνονται διάφορες λειτουργίες του νοσοκομείου μέσω ηλιακής ενέργειας. 

Διάφοροι χώροι για την εξυπηρέτηση των ασθενών 

Στον ισόγειο χώρο θα βρίσκονται όλα τα χειρουργεία, τα εργαστήρια, τα επείγοντα, τα εξωτερικά ιατρεία και οι διοικητικές υπηρεσίες, ενώ από πάνω θα βρίσκονται οι κλίνες και χώροι για τους ασθενείς και του συνοδούς για να αναπαύονται.
 

Πέραν της κεντρικής μονάδας, που θα αποτελείται από δύο μακρόστενα κτίρια τα οποία θα είναι ενοποιημένα στο ισόγειο και στον όροφο θα ενώνονται με γυάλινες γέφυρες, θα δημιουργηθούν τέσσερα ανεξάρτητα κτίρια στις άκρες. Το ένα κτίριο θα φιλοξενεί την ψυχιατρική κλινική 15 κλινών, ώστε οι ασθενείς να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον ήσυχο, περιβαλλόμενο πάλι από δέντρα. Στο άλλο κτίριο θα στεγάζεται η νοσηλευτική σχολή που είχε ζητήσει η διοίκηση, ενώ στο τρίτο κτίριο θα στεγάζεται το νεκροτομείο, το οποίο επίσης θα βρίσκεται εκτός νοσοκομείου. Τέλος το τέταρτο κτίριο θα αποτελεί χώρο προσευχής, όπου θα υπάρχουν τόποι λατρείας για τους χριστιανούς και μουσουλμάνους συμπολίτες μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.