Ενεργοποιουνται οι διαδικασιες για υδατοδρομια σε Αλεξανδρουπολη και Σαμοθρακη

Το Υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει δίκτυο υδατοδρομίων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Την βεβαιότητα πως οι διαδικασίες για την δημιουργία υδατοδρομίων τόσο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όσο και του λιμένα Καμαριώτισσας στο νησί της Σαμοθράκης εξέφρασε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης κ. Χρήστος Δούκας.
 
Η δημιουργία τους θα γίνει στο πλαίσιο ενός δικτύου υδατοδρομίων που σχεδιάζει το Υπουργείο Μεταφορών για τη Βόρεια Ελλάδα, με μια σειρά λιμένων να εντάσσονται σε αυτό.
 
Το θέμα των μεταφορών μέσω υδροπλάνου βέβαια δεν είναι καινούριο, μιας και η ιδέα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως δεν έχει υλοποιηθεί λόγω γραφειοκρατικών και διαφόρων άλλων προσκομμάτων που έχουν κατά καιρό παρουσιαστεί.
 
Μάλιστα υπάρχουν και δύο εταιρείες, η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και η «Hellenic Seaplanes», που έχουν δηλώσει έτοιμες να συμμετάσχουν σε μικτά σχήματα με νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ή Ο.Τ.Α., προκειμένου να εμπλακούν στις άδειες ίδρυσης, πέραν της εμπλοκής στη λειτουργία.
 
Το 2016 το ενδιαφέρον είχε αναζωπυρωθεί, όταν είχε δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών» του Υπουργείου, που θεωρούνταν ότι θα άνοιγε το δρόμο για την αύξηση του αριθμού των υδατοδρομίων και τη δημιουργία μεταφορικών γραμμών για τα υδροπλάνα, όμως η τύχη του αγνοούνταν μέχρι πρόσφατα, όταν και το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τεθεί προς ψήφιση, κάτι που όμως δεν έχει γίνει ακόμη.
 
Παρόλα αυτά οι εξελίξεις φαίνεται να ανοίγουν το δρόμο για την υλοποίηση των υδατοδρομίων στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη, ενώ να υπενθυμίσουμε πως στον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται σίγουρα το λιμάνι της Καβάλας, όπως επίσης έχει υπάρξει ενδιαφέρον και για τη Θάσο.
 
Βέβαια η Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, μιας και δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χώρος όπου οι επιβάτες θα επιβιβάζονται και θα αποβιβάζονται, ελπίζουν όμως ότι σύντομα θα έχουν λύσει το θέμα και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.