Κεντρισε το ενδιαφερον η εκθεση «Επιστημη & Τεχνη μεσα απο το Μικροσκοπιο» στην Ξανθη

Απονομή τιμητικού μεταλλίου εις μνήμην του Γιώργου Παυλίδη από το Ίδρυμα Sciacca και τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διήμερη εκδήλωση (4 και 5 Ιουλίου 2018)  που διοργάνωσαν τα  Διεθνή  Βραβεία Giuseppe Sciacca στον «Πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης Μάνος Χατζιδάκις», με τίτλο «Επιστήμη & Τέχνη μέσα από το Μικροσκόπιο».
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή τιμητικού μεταλλίου ad memoriam, εις μνήμην του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γεωργίου Παυλίδη για το έργο του και την ανακατασκευή της οικίας του Μάνου Χατζιδάκι. Την απονομή έκανε η Γενική Γραμματέας των διεθνών βραβείων Giuseppe Sciacca, Βίκυ Μπαφατάκη, η οποία αφού ευχαρίστησε την οικογένεια της εξέχουσας αυτής προσωπικότητας του Γεωργίου Παυλίδη παρέδωσε το μετάλλιο στην κόρη του, Δικηγόρο Μαρίνα Παυλίδου και στην γυναίκα του Αθηνά Παυλίδου. Η τελευταία βαθύτατα συγκινημένη αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε ο αείμνηστος πατέρας της για τη δημιουργία του Πολυχώρου του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και για την ατέρμονη αγάπη του προς τον τόπο αυτό.
 

Στη συνέχεια η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Μαρία Λαμπροπούλου παρουσίασε το έργο της μέσα στην κατάμεστη αίθουσα και ανέλυσε το πώς μέσα από τη μικροσκόπηση μπορεί να γεννηθεί ένα μοναδικό έργο τέχνης. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα συναισθήματα της καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του «μοναχικού», όπως τόνισε, αλλά συνάμα και ανεπανάληπτου ταξιδιού. Πλήθος των παρόντων δεν κατάφερε να συγκρατήσει  τη συγκίνηση του ακούγοντας όλα όσα αποκάλυψε η εξαιρετική επιστήμονας. Η έκθεση εντυπωσίασε για την πρωτοτυπία της και για τον φιλανθρωπικό σκοπό για τον οποίο προορίζονται τα έργα, την ενίσχυση ογκολογικών νοσοκομείων.
 
Η αυλαία έπεσε με «μελωδικό» τρόπο, αφού ο καλλιτέχνης Λούκας Γιώρκας με τη συνοδεία πιάνου και κιθάρας ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο τραγούδια του μοναδικού Μάνου Χατζιδάκι. «Εκπληκτική εμπειρία ήταν για εμένα αυτό το διήμερο στην Ξάνθη και είναι τιμή μου που συμμετείχα σε μια τέτοια εκδήλωση σε έναν απίστευτα διαμορφωμένο χώρο που μόνο δέος προκαλεί», ήταν μερικά από τα λόγια του καλλιτέχνη.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης, η Αντιδήμαρχος Αλεξία Γκιρτζίκη, ο Μιχάλης Πουσπουρίκας, Πρόεδρος της Επιτροπής για την διαχείριση της Οικίας Χατζιδάκι, ο Καθηγητής ΔΠΘ Αλέξανδρος Καράκος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας Βύρων Ασημακόπουλος και ο Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Γιάννης Μπακιρτζής.  Παρουσιαστής της εκδήλωσης ο Δημήτρης Γεωργανάς, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αν. Διεθνών Σχέσεων Sciacca Αναστάσιος Θεοδωρακέας.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.