«Κειμενα και Πολιτισμος»: Νεο Μεταπτυχιακο απεκτησε το Τμημα Ελληνικης Φιλολογιας

Θα δέχεται 30 φοιτητές κατ’ έτος σε τρεις ειδικεύσεις

Ένα νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) απέκτησε με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της έγκρισης του Κανονισμού του. Πρόκειται για το ΠΜΣ με τίτλο «Κείμενα και Πολιτισμός» το οποίο θα έχει τρεις ειδικεύσεις: 1. Κλασική Φιλολογία, 2. Βυζαντινή Φιλολογία – Παλαιογραφία και 3. Νεοελληνική Φιλολογία. Το πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται με την απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της Φιλολογίας.
 
Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι φοιτητές αυτοί κατανέμονται στις τρεις ειδικεύσεις ως εξής: 10 στην Κλασική Φιλολογία, 10 στη Βυζαντινή Φιλολογία – Παλαιογραφία και 10 στη Νεοελληνική Φιλολογία. 

Κατηγορίες Υποψηφίων για φοίτηση στο ΠΜΣ 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών των Τμημάτων «Φιλολογίας», «Ιστορίας», «Φιλοσοφίας», «Ιστορίας και Αρχαιολογίας», «Ιστορίας και Εθνολογίας», «Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας», «Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών», «Θεολογίας», «Κοινωνικής Θεολογίας», «Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας», «Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας», «Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής», «Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών», «Θεατρικών Σπουδών» και «Θεάτρου» και των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
 
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στο ΠΜΣ κατόπιν σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα εκδώσει το Τμήμα. Οι αιτήσεις υποψηφιότητας μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (σύντομο βιογραφικό σημείωμα, αντίγραφο πτυχίου, πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας, αποδεικτά τυχόν ερευνητικής ή συγγραφικής δραστηριότητας, δύο συστατικές επιστολές) θα κατατίθενται στη Γραμματεία του Τμήματος και η επιλογή των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. θα γίνεται από Τριμελή Επιτροπή μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος, κατόπιν αξιολόγησης του φακέλου υποψηφιότητας του ενδιαφερομένου.
 
Για να γίνουν δεκτοί στο ΠΜΣ οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν μια σειρά από κριτήρια επιλογής. 

Χρονική διάρκεια φοίτησης 

Η κανονική χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. ορίζεται στα τρία εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος για την τυχόν εκπόνηση και υποβολή προς κρίση διπλωματικής εργασίας. Η φοίτηση στο πρόγραμμα θεωρείται ότι λήγει με την ολοκλήρωση της συγγραφής και της δημόσιας παρουσίασης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η μέγιστη διάρκεια φοίτησης είναι έξι εξάμηνα. Μετά το πέρας των τριών εξαμήνων ο φοιτητής πληρώνει πρόσθετα δίδακτρα, τα οποία ανέρχονται σε 500 ευρώ για κάθε επιπλέον εξάμηνο που εγγράφεται, εφόσον δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα έξι απαιτούμενα μαθήματα. Σε ό,τι αφορά την Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, αν δεν έχει κατατεθεί και υποστηριχθεί με επιτυχία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2ου ακαδημαϊκού έτους φοίτησης, τότε ο φοιτητής υποχρεούται να καταβάλει τα προβλεπόμενα δίδακτρα για κάθε επιπλέον εξάμηνο. Με τη λήξη των έξι εξαμήνων ο φοιτητής διαγράφεται αυτοδίκαια από το μεταπτυχιακό. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όπως σοβαροί ιατρικοί ή οικογενειακοί λόγοι) και έπειτα από ειδική αιτιολόγηση μπορεί να δοθεί από τη Συνέλευση ένα επιπλέον εξάμηνο (πέρα από το 6ο) για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του φοιτητή.
 
Info
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά τον κανονισμό του νέου ΠΜΣ εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.