Να σεβαστουμε τουλαχιστον αυτους, που ηδη επιχειρουν στη Σαμοθρακη!

Είναι γεγονός πως οι προεκλογικές εξαγγελίες, τα πολλά “ΘΑ” κάθε κόμματος, συνιστούν, ως ένα σημείο, ασφαλή παράμετρο ψήφισης και κατά συνέπεια εκλογής και ανάδειξής του, σε κυβέρνηση, η οποία είναι υποχρεωμένη να τηρήσει κάποια από τα προλεγόμενά της.
 
Αυτό δεν συνέβη βεβαίως για πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και για αυτήν της Σαμοθράκης, η οποία κυριολεκτικά πεθαίνει!
 
Κι αν ο λαός μας επαναλαμβάνει συχνά το «αργεί αλλά δε λησμονεί» για το νησί μας, η κυβέρνηση και άργησε και λησμόνησε!
 
Οι νέες προσδοκίες  των επιχειρηματιών και όχι μόνο ,απέβησαν μάταιες! Των επιχειρηματιών που σηκώνουν τα χέρια ή το βάζουν στα πόδια και εγκαταλείπουν το νησί, μαζί και τα όνειρά τους!
 
Όλοι οι φορείς, είναι γεγονός, καταγράφουν τα χρόνια προβλήματα και μάλιστα καταθέτουν και προτάσεις για την επίλυσή τους. Ως εδώ. Αυτό μπορεί εν μέρει, να το κάνει κάθε γνώστης της κατάστασης, όπως τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο. Αλλά και τα άρθρα που κατά καιρούς γράφονται αποτελούν μια μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στην ολιγωρία των υπευθύνων για την απαράδεκτη, στάσιμη και σχεδόν εκνευριστική κατάσταση, που διαπιστώνει ευκόλως κάθε επισκέπτης, αν εξαιρέσει κανείς τους ντόπιους, που βλέπουν  μέρα τη μέρα την κάθε επαγγελματική, ναυτική, ξενοδοχειακή, παραγωγική, τουριστική επιχείρηση να φθίνει!
 
Επικαλούμαι την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης, την στρατηγική ανάπτυξης των απομακρυσμένων νησιών,  των απομονωμένων θα  πω εγώ, προκειμένου να φανεί ότι η Σαμοθράκη της μεγάλης φυσικής καταστροφής, των κατεστραμμένων υποδομών ,του κακού, νεροφαγωμένου, επικίνδυνου οδικού δικτύου, κατάντησε, δυστυχώς από μικρό, παραδεισιακό, γραφικό νησί, απρόσιτο, ασύχναστο, φτωχό, παραμελημένο, εγκαταλελειμμένο.
 
Φαίνεται ότι ο όρος εκσυγχρονισμός δεν αφορά το νησί, ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δεν υπάρχουν στο καρνέ των ιθυνόντων, ότι καινοτόμες δράσεις δεν μπορούν να συμβούν, ότι οι υπάρχουσες επιχειρήσεις με τα συσσωρευμένα προβλήματα δεν θα ωφεληθούν από μια νέα πολιτική με όραμα και ρεαλισμό.
 
Φαίνεται ότι η Σαμοθράκη με τη μοναδική ομορφιά, με το άπλετο φως και την καθαρή καταγάλανη θάλασσα, με τις ορεινές και παράκτιες διαδρομές δεν είναι πλέον ελκυστική, γιατί παραμελήθηκε, δεν αξιοποιήθηκε, δεν στηρίχθηκε όσο έπρεπε και για τον λόγο που πρέπει να στηρίζεται.
 
Φαίνεται ότι σωπαίνουμε κι εμείς και δεν διεκδικούμε, δεν αντιτιθέμεθα, δεν επιμένουμε για το έλλειμμα υποδομών, για τα πολλά, πολυποίκιλα προβλήματα στην υγεία, την παιδεία, την συγκοινωνία την επιχειρηματικότητα, την ανεργία!
 
Αποσπασματικές κινήσεις και παροδικές οικονομικές ενισχύσεις, για τα μάτια και μόνο, δεν δύνανται να καλύψουν τις υπερβολικές καθυστερήσεις στον τομέα των έργων, οι οποίες βεβαίως ακυρώνουν τον αναπτυξιακό τους χαρακτήρα!
 
Φαίνεται ότι ξένες επενδύσεις  με όλα τα παραπάνω δεν προσελκύουμε, ας σεβαστούμε τουλάχιστον, τις υπάρχουσες!
 

*Η Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας, κριτικός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.