Το «ευρωπαικο» εργασιακο δωδεκαωρο η πορεια πισω ολοταχως

Της έκδοσης

Είναι γεγονός ότι ελάχιστα μας απασχολεί σήμερα η πολιτική στις πραγματικές της διαστάσεις, σε σχέση δηλαδή με την καθημερινότητά μας ως πολιτών και τα βασικά συστατικά της που αποδίδουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, ήτοι την προστασία του μεγάλου δικαιώματος για εργασία  που είναι και αυτό που διασφαλίζει μια ανεκτή ζωή. Το δικαίωμα στην εργασία που, όσο πάει, τελικά αποδεικνύεται ότι υπήρξε στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μικρής διάρκειας, αφού κυριαρχεί στον δυτικό κόσμο ως αίτημα με τη Γαλλική Επανάσταση και κατέστη στην ουσία ανθρώπινο δικαίωμα, στην κυριολεκτική του διάσταση, με την Οκτωβριανή.
 
Απότοκο εκείνων των αγώνων ήταν άλλωστε και, για τον κατάκτησή του, πολύ αίμα χύθηκε και πολλοί αγώνες, συνδικαλιστικοί και εργατικοί, δόθηκαν προκειμένου να φτάσουμε στην πενθήμερη και οκτάωρη εργασία. Πολλοί πολλοί αγώνες σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, στην Αμερική, την Ευρώπη, σε κάθε χώρα και από όλους τους εργαζόμενους.
 
Κάποιοι παλαιότερα εξάλλου ενθυμούνται ακόμη καλά το εξαήμερο σχολείο και την ημέρα του Σαββάτου να είναι μια συνήθης εργατική ημέρα, εξ ου και η παροιμία «Σάββατο να ’ναι μάστορα κι ας είν’ σαράντα ώρες»…
 
Σήμερα, αυτό το καπιταλιστικό και νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πατάει, μέσω της Αυστριακής Προεδρίας, εκ του πλαγίου, επιτρέπει ξανά στην ίδια χώρα, την Αυστρία, την επαναφορά του δωδεκάωρου με τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής δεξιάς, και αυτής του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Επανέρχεται το δωδεκάωρο στην Αυστρία, οι ίδιοι αυστριακοί εργαζόμενοι αντιδρούν και διαδηλώνουν, το δωδεκάωρο όμως ψηφίζεται και γίνεται νόμος του κράτους τους. Τελικά ποιο από όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα ’πρεπε όλα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα αυτή τη στιγμή να είναι στον δρόμο;
 
Αυτό το πρώτο δειλό βήμα προς τα πίσω δεν θα ’πρεπε να μας ανησυχήσει όλους;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.