Αιχμες και αντιπαραθεσεις για τους κοινοχρηστους χωρους του Δημου Κομοτηνης

Έρευνα για τις συνθήκες του ατυχήματος σε κοινόχρηστο χώρο και τις πιθανές ευθύνες θα κάνει ο Δήμος Κομοτηνής

Το θέμα της καταλληλόλητας ή μη των δημοσίων χώρων του Δήμου Κομοτηνής, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιουλίου, με αφορμή το αίτημα της επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνας Καζάκου για τη σύσταση επιτροπής με σκοπό τον έλεγχο καταλληλόλητας ή μη, των πολυσύχναστων δημοσίων χώρων, που με τη σειρά του είχε ως αφορμή το ατύχημα που συνέβη σε δημόσιο χώρο έξω από το θερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
 

Η κ. Καζάκου σημείωσε πως ως παράταξη έχουν επανειλημμένα θέσει θέματα ασφάλειας και καταλληλόλητας των χώρων, με το πρόβλημα να είναι μεγάλο τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης, σημειώνοντας πως το ατύχημα χτυπάει ένα καμπανάκι, ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο υπεύθυνοι στους χώρους αυτούς.
 
Για αυτό και πρότεινε να συσταθεί μια επιτροπή, αποτελούμενοι από τεχνικούς του Δήμου και υπηρεσιακούς παράγοντες, που θα ελέγχει ανά τακτά διαστήματα τους χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας, στις παιδικές χαρές εντός της πόλης αλλά και στους οικισμούς, στα πάρκα της πόλης, όπως και στους αθλητικούς χώρους αρμοδιότητας του Δήμου Κομοτηνής. 

Απαραίτητος ο έλεγχος και η ανταπόκριση 

Από την πλευρά της παράταξης «Πολη-τική ανατροπή» η κ. Ελένη Λαφτσή σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει έλεγχος στους χώρους, αλλά δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια επιτροπή, μιας και ήδη υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, και δεν θα πρέπει να αποτελεί η έλλειψη προσωπικού ή άλλα προβλήματα δικαιολογία για εκπτώσεις σε θέματα ασφαλείας.
 

Τόνισε πάντως ότι όλοι οι χώροι θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί ή επισκευαστεί εδώ και καιρό, ώστε να μην γίνονται ατυχήματα όπως αυτό στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ ή όπως αυτό που έγινε πρόσφατα σε παιδική χαρά στην Ξάνθη, το οποίο ήταν πολύ πιο σοβαρό.
 
Τέλος ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Νίκος Φακιρίδης σημείωσε πως με την έλλειψη πόρων και προσωπικού, είναι αδύνατο να ανταποκριθεί οποιαδήποτε διοίκηση και πως δεν θα πρέπει να κατηγορούνται αυτόματα οι εργαζόμενοι.
 
Για αυτό και πιστεύει πως θα πρέπει να διεκδικήσουν περισσότερα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ώστε να γίνονται όσο το δυνατόν λιγότερα ατυχήματα. 

Έρευνα για τις συνθήκες 

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως παρά τα όσα ακούστηκαν, και για την επικινδυνότητα των χώρων, ότι τα τελευταία 8 χρόνια στις παιδικές χαρές του Δήμου έχει καταγραφεί μόνο ένα ατύχημα πριν από δύο χρόνια, και αυτό ήταν ελαφρύς τραυματισμός, ενώ ο πρόσφατος τραυματισμός έγινε στην πόρτα του ανεφοδιασμού του χώρου του ΔΗΠΕΘΕ.
 
Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση, και ειδικά την κ. Καζάκου, ότι παρουσιάζουν το θέμα με τέτοιο τρόπο που αν ίσχυαν όσο ακουγόταν, «θα νόμιζε κανείς πως το μόνο που λείπει από τους δημόσιους χώρους του Δήμου Κομοτηνής είναι το ναρκοπέδιο».
 
Παρά την χαμηλή χρηματοδότηση, ο Δήμος βγάζει ένα έργο για τη συντήρηση κοινόχρηστων χώρων ύψους 1 εκ. ευρώ για αυτά τα ζητήματα, με την υπηρεσία να είναι αρμόδια για να καταγράψει και να διορθώσει.
 
Παρόλα αυτά λόγω του μεγάλο αριθμού πάντα κάτι θα ξεφύγει, αλλά ο κ. Πετρίδης θεωρεί πως αυτό δεν είναι κανόνας, ούτε χαρακτηρίζει τον Δήμο και τη λειτουργία των υπηρεσιών του.
 
Για το θέμα του ατυχήματος ήδη έχει δώσει εντολή να γίνει έρευνα για τις συνθήκες του ατυχήματος και τις πιθανές ευθύνες, ενώ για το θέμα της επιτροπής τόνισε πως τα όργανα που ελέγχουν, πιστοποιούν, εισηγούνται και γνωματεύουν είναι θεσμοθετημένα, και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη λειτουργία της τεχνικής υπηρεσίας.
 
Κλείνοντας τόνισε πως χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και μεγαλύτερη μέριμνα, γιατί υπάρχει μια κουλτούρα μη σεβασμού του δημόσιου χώρου, κάτι που φαίνεται από βανδαλισμούς που γίνονται σε χώρους και παιδικές χαρές που μόλις έχουν επισκευαστεί, ενώ υπενθύμισε πως το ατύχημα στην Ξάνθη έγινε σε πιστοποιημένη παιδική χαρά.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.