Αναπλαση στην Ερμου μεσω Ανοιχτου Κεντρου Εμποριου

Θέλουν Δήμος Κομοτηνής και Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής - Η παρέμβαση αφορά αναβάθμιση της περιοχής και χρηματοδότηση αναμόρφωσης των προσόψεων καταστημάτων

Την πρώτη διαβούλευση για τη δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου πέριξ της εμπορικής οδού της Ερμού, το οποίο θα αναβαθμίσει την περιοχή αλλά θα της δώσει και ένα κοινό χαρακτήρα, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιουλίου ο Δήμος Κομοτηνής και ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής στο χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. 

Η διαβούλευση, της οποίας αυτό ήταν το πρώτο βήμα, αφορά τη διαμόρφωση, μαζί με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και τους τοπικούς φορείς, της πρότασης που θα υποβληθεί για τη συμμετοχή στην πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.
 
Το πρόγραμμα, αν εγκριθεί, θα υλοποιηθεί με βασικό δικαιούχο τον Δήμο Κομοτηνής και συνδικαιούχο τον εμπορικό Σύλλογο της περιοχής παρέμβασης, δηλαδή τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής.
 
Οι παρεμβάσεις αφορούν στον εμπορικό δρόμο της Ερμού, με όλους τους παράλληλους και τους κάθετους δρόμους, όπως η οδός Ηπείρου, Μπιζανίου, Κοραή, Κανάρη, Κιλκίς, Σερρών και άλλοι που διαμορφώνουν ένα ιστορικό κέντρο στην περιοχή μας.
 
Οι αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι 113, από τις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσουν να συμμετέχουν το 70%, με ελάχιστο αριθμό τις 50, οι οποίες και θα χρηματοδοτηθούν.
 
Να σημειωθεί πως το έργο προβλέπει να μεγαλώσει ο πεζόδρομος κατά λίγα μέτρα, αλλά και οι δρόμοι της περιοχής παρέμβασης να γίνουν ήπιας κυκλοφορίας.
 
 

Συνολικά 113 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην περιοχή 

Πολύ καινοτόμο και πρωτότυπο χαρακτήρισε το πρόγραμμα για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου η πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, που σημείωσε πως το πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τοπικής δραστηριότητας σε περιοχές οι οποίες έχουν πολιτιστικούς πόρους, και τουριστική κίνηση.
 
Με την ολοκλήρωσή του, θα έχει δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα ενός ενιαίου εμπορικού κέντρου, το οποίο θα βοηθά στην μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής αναδεικνύοντας τα πολιτιστικά και τα ιστορικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της περιοχής ανάπλασης.
 
Όσο αφορά στα καταστήματα, αυτό που θα αλλάξει είναι οι προσόψεις τους, οι οποίες θα γίνουν ομοιόμορφες μέσα από τις προτάσεις του προγράμματος, με βάση πάντα το αρχιτεκτονικό σχέδιο το οποίο θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Δήμο.
 
Ανάμεσα στις προτάσεις είναι ο ομοιόμορφος χρωματισμός, οι ομοιόμορφες τέντες, έξυπνες ηλεκτρονικές ταμπέλες, ανθοστήλες, τοποθέτηση λογοτύπων στην είσοδο και την έξοδο της περιοχής ανάπλασης, τα οποία φυσικά θα διαμορφωθούν μέσα από τη διαβούλευση. Η κ. Κωνσταντινίδου σημείωσε πως όλα αυτά, μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα προβληθούν και θα προωθηθούν με συγκεκριμένους τρόπους που θα προβλέπονται στο πρόγραμμα, μέσω εκδηλώσεων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους.
 
Η πρόταση είναι ανταγωνιστική, για αυτό και ο Σύλλογος θα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, μαζί με το δήμο, ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή πρόταση, όμως θεωρεί πως είναι και στο χέρι των επιχειρηματιών, αν θέλουν πραγματικά κάτι να αλλάξει στην πόλη να συμμετάσχουν στη διαμόρφωσή της. Άλλωστε οι αλλαγές που θα γίνουν στα καταστήματα, για να πάρουν την μορφή που προβλέπεται, θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα γίνουν τα έργα ανάπλασης.
 
Πάντως η κ. Κωνσταντινίδου εμφανίστηκε αισιόδοξη για την τελεσφόρηση του εγχειρήματος, μιας και ο Εμπορικός Σύλλογος ήταν ενήμερος από τον Ιανουάριο, πολύ πριν βγει η πρόσκληση για αυτό και έχει επισκεφτεί το αρμόδιο Υπουργείο αρκετές φορές ώστε να διαπιστώσουν τι περιλαμβάνει και τις απαιτήσεις του.
 
Σε αυτές τις συναντήσεις μίλησαν και με την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ κ. Ευγενία Φωτονιάτα στην οποία τόνισαν πως στην Κομοτηνή δεν είχε πάρει το προηγούμενο πρόγραμμα, για το οποίο είχαν εγκριθεί μόλις 4 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, και έτσι ελπίζουν πως θα έχουν προτεραιότητα σε αυτό, αν φυσικά η πρόταση που θα υποβάλλουν θα είναι άρτια και θα βαθμολογηθεί σωστά.
 
 

Σύνδεση με τα έργα στο ιστορικό κέντρο 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης σημείωσε πως το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου γίνεται σε μια περιοχή που παρουσιάζει κατ’ αρχήν εμπορικό ενδιαφέρον με την ύπαρξη κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή η οποία πρέπει να παρουσιάζει ένα μνημειακό ή ιστορικό ενδιαφέρον.
 
Για αυτό και επιλέχθηκε η περιοχή της Ερμού, ως συνέχεια της παρέμβασης που κάνει ο Δήμος στον ιστορικό πυρήνα της πόλης, η οποία πατάει σε τρείς πυλώνες.
 
Ο ένας αφορά στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, με έργα υποδομής και εξωραϊσμού της περιοχής, μεταξύ των οποίων έργα εκσυγχρονισμού υποδομών, δαπάνες βελτίωσης της κινητικότητας, δαπάνες βελτίωσης μικροκλίματος, δαπάνες αισθητικής αναβάθμισης και δαπάνες βελτίωσης προσβασιμότητας.
 
Ο δεύτερος αφορά δαπάνες για προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης, και έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας,  που ενδεικτικά περιλαμβάνει συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi για τους επισκέπτες), συστήματα έξυπνου οδοφωτισμού, αντικατάσταση και προμήθεια βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων και προμήθεια συστημάτων έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας στην περιοχή παρέμβασης καθώς και συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης στην περιοχή παρέμβασης.
 
Ο τρίτος πυλώνας, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, είναι οι επαγγελματίες της περιοχής δια του Εμπορικού Συλλόγου, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος ώστε να ταιριάζουν στον αρχιτεκτονικό και ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής παρέμβασης, με όλα αυτά να γίνονται με την έγκριση της Εφορείας Νεωτέρων μνημείων, μιας και πρόκειται για ιστορικό χώρο.
 
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής πάντως τόνισε την ανάγκη να γίνουν σωστά όλες οι διαδικασίες και η προετοιμασία για την υποβολή της πρότασης για την Κομοτηνή, μιας και πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα, με το υπουργείο να επιλέγει προτάσεις που αφενός θα εμφανίζουν ωριμότητα αλλά και θα δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή.
 
Για αυτό και πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συζήτηση, ώστε να υπάρξει αφενός ενημέρωση, αφετέρου οι δεσμεύσεις ώστε να υποβληθεί σωστά και να υλοποιηθεί στην Κομοτηνή, μιας και πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα ξεπεράσει τη θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής.
 
«Αυτό που έχει σημασία για εμάς, είναι να ξεκινήσει κάτι με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και εξασφαλισμένους στόχους» σημείωσε, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι έργα και παρεμβάσεις σαν και αυτή δεν εξαντλούνται σε μία δημοτική περίοδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.