Τα παιδια στην Κομοτηνη μαθαινουν να κολυμπουν μεσα απο διασκεδαστικα παιχνιδια

Ένα πρόγραμμα ταχύρυθμων μαθημάτων της ΝΕΡΟ εξοικειώνει τους μικρούς μας φίλους με το υγρό στοιχείο - Αλέξανδρος Μπεκιάρης «Δυστυχώς αν και η Ελλάδα περιβρέχεται από θάλασσα, ένα μεγάλο ποσοστό πνιγμών σημειώνεται σε ετήσια βάση»

Για τα μικρά παιδιά που δεν έχουν μάθει να κολυμπούν η θάλασσα και η πισίνα μπορούν να αποδειχθούν ένα άκρως επικίνδυνο μέρος, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να τα εξοικειώσουμε με το υγρό στοιχείο όσο νωρίτερα γίνεται.

Τα μαθήματα σε κάποιο κολυμβητήριο είναι σίγουρα ο πιο αξιόπιστος τρόπος, εξ ου και μέσα ένα νέο ταχύρυθμο πρόγραμμα που διοργανώνεται από την ΝΕΡΟ (Ναυταθλητική Ένωση Ροδόπης) σε συνεργασία με την ΣΕΦΑΑ και τις δημοτικές αρχές τα μικρά «δελφινάκια» της Κομοτηνής έρχονται σε επαφή με το νερό και τις τεχνικές κολύμβησης με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Το ταχύρυθμο πρόγραμμα που πραγματοποιείται από την Δευτέρα έως και την Παρασκευή και έχει ως σκοπό να καλύψει κενά που δημιουργήθηκαν τον χειμώνα, αφού αρκετά παιδιά απουσίαζαν από το κολυμβητήριο λόγω ασθενειών. Παρ΄ όλα αυτά η ποιότητά τους είναι ιδιαίτερα «υψηλή», όπως έκρινε ο υπεύθυνος, κ. Αλέξανδρος Μπεκιάρης, ενώ δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά που δεν γνωρίζουν κολύμπι να ξεκινήσουν από την αρχή.

Αλέξανδρος Μπεκιάρης «Από την πρώτη φορά που έρχονται μαθαίνουν χρήσιμα πράγματα»

Αν και είναι δύσκολο ένα παιδί να είναι απόλυτα έτοιμο για την παραλία σε έναν μήνα, πολλοί παράγοντες, όπως η ηλικία και οι ικανότητες, παίζουν ρόλο. «Από την πρώτη φορά που έρχονται μαθαίνουν χρήσιμα πράγματα. Τον χειμώνα τα παιδιά κάνουν 12 μαθήματα ανά μήνα, εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ενώ τώρα το πρόγραμμα που έχει διάρκεια 6 εβδομάδων, αν ένα παιδί έρθει και τις 5 μέρες της εβδομάδας θα είναι σαν να έχει κάνει περίπου 3 μήνες μάθημα», εξήγησε θέλοντας να αναδείξει την αποτελεσματικότητά τους.

Στα μαθήματα γίνονται δεκτοί μικροί κολυμβητές ηλικίας 5 ετών και άνω, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ αξιόλογοι προπονητές μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη των παιδιών, πληροφόρησε ο κ. Μπεκιάρης, διευκρινίζοντας, ταυτόχρονα, πως υπάρχει μέριμνα και σε περίπτωση περισσότερων δηλώσεων συμμετοχής.

«Οι προπονητές του προγράμματος προσαρμόζουν τις δραστηριότητες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τμήματος αν και σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούν το παιχνίδι ως μέσον»

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με το υγρό στοιχείο και να αποκτήσουν οικειότητα και άνεση, ώστε να μπορούν να επιπλέουν και να αποφεύγουν τον πνιγμό. Οι προπονητές του προγράμματος, μάλιστα, προσαρμόζουν τις δραστηριότητες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τμήματος αν και σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούν το παιχνίδι ως μέσον.

«Δεν υπάρχει λόγος το καλοκαίρι να έχουμε ένα αυστηρό πρόγραμμα και να πιέσουμε ακόμη περισσότερο τα παιδιά. Η βασική αρχή είναι να τους μάθουμε όποια κολυμβητική δεξιότητα χρειάζονται με τη χρήση του παιχνιδιού», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και έκρινε απαραίτητο να αναφερθεί εν συνεχεία στην αξία του εν λόγω προγράμματος  για την αποφυγή πνιγμών.

«Κάποιος που γνωρίζει να κολυμπά, φυσικά, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα γλυτώσει κιόλας από τον πνιγμό»

Δυστυχώς αν και η Ελλάδα περιβρέχεται από θάλασσα, ένα μεγάλο ποσοστό πνιγμών σημειώνεται σε ετήσια βάση. Ορμώμενος από αυτήν την διαπίστωση ο κ. Μπεκιάρης τόνισε με έμφαση την αναγκαιότητα να υπάρχουν προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης τόσο για παιδιά όσο και για ενηλίκους, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν διάφορες καταστάσεις που θα προκύψουν στη θάλασσα. Κάποιος που γνωρίζει να κολυμπά, φυσικά, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα γλυτώσει κιόλας από τον πνιγμό.

Καμιά φορά οι γονείς όταν δεν ξέρουν κολύμπι, αποτρέπουν τα παιδιά τους να έρθουν στο κολυμβητήριο, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που ο φόβος τους αποτελεί έναυσμα να τους δώσουν ώθηση, συνέχισε ο κ. Μπεκιάρης, παρουσιάζοντας τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, «στην Ελλάδα υπάρχει πλέον η κουλτούρα οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους για μαθήματα κολύμβησης, αλλά πρέπει σταδιακά και οι ίδιοι να αποκτήσουν ανάλογες δεξιότητες. Μάλιστα υπάρχουν προγράμματα, όπου μπορούν να συμμετέχουν και οι γονείς και τα παιδιά ταυτόχρονα, περνώντας έτσι μαζί ποιοτικό χρόνο αλλά και αποκτώντας χρήσιμες δεξιότητες.Είναι αναγκαίο να ενώσουν όλοι οι φορείς τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των πνιγμών, εξ ου κρίνω μεγάλης σημασίας τη συνεργασία ανάμεσα στην ΝΕΡΟ με την ΣΕΦΑΑ και τις δημοτικές αρχές».

«Οποιαδήποτε μορφή άθλησης προσφέρει στα παιδιά δεξιότητες αλλά και πρόσφορο έδαφος να αναπτύξουν δεσμούς μεταξύ τους»

Τα τμήματα έχουν διαμορφωθεί με βάση την ηλικία ώστε οι λιλιπούτιοι κολυμβητές να γνωριστούν μεταξύ τους, αναπτύσσοντας επικοινωνία και ενισχύοντας την κοινωνικοποίησή τους.

«Τα περισσότερα παιχνίδια είναι ομαδικά ή γίνονται ανά ζεύγη, επομένως στο κολυμβητήριο δημιουργούνται πολλές παρέες που διατηρούνται στον χρόνο. Εξάλλου οποιαδήποτε μορφή άθλησης προσφέρει στα παιδιά δεξιότητες αλλά και πρόσφορο έδαφος να αναπτύξουν δεσμούς μεταξύ τους», είπε, κρίνοντας πως αυτό είναι κάτι που σήμερα γίνεται με δυσκολία λόγω αφενός της ευρείας χρήσης της τεχνολογίας αφετέρου της δύσκολης και απαιτητικής καθημερινότητάς τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.