Η πρωτη καφετερια με Drone Delivery στην Ελλαδα

Η Πάτρα είναι πολύ μπροστά

Φαντάσου ότι κάθεσαι με την παρέα σε ένα πάρκο και ξαφνικά σου έρχεται η ακαταμάχητη επιθυμία για έναν καφέ. Ναι, ένας παγωμένος φρέντο είναι ό,τι πρέπει, για να καταπολεμήσεις τη ζέστη και να πάρεις τα πάνω σου. Το κακό είναι πως η πλησιέστερη καφετέρια βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά και κανείς από τους υπόλοιπους δεν ψήνεται να περπατήσει μαζί σου μέσα στο λιοπύρι. Η απόσταση, αν και μικρή, στο μυαλό σου αντιστοιχεί με το να διασχίσεις το Route 66. Ξαφνικά, όμως, ένα drone κάνει την εμφάνισή του από τον ουρανό και μπροστά σου προσγειώνεται ένας φρέντο εσπρέσο, ακριβώς όπως τον πίνεις: μέτριο με μαύρη ζάχαρη. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Όχι αν μένεις στην Πάτρα, όπου δραστηριοποιείται ο Νίκος Μπάτσικας, ο ιδιοκτήτης της πρώτης καφετέριας στη χώρα που κάνει delivery χρησιμοποιώντας drone. Η διαφήμιση που ανέβασε στο YouTube έγινε viral και τις τελευταίες μέρες μονοπωλεί το ενδιαφέρον του ελληνικού Ίντερνετ.

Ως σωστό coffee junkie επικοινώνησα μαζί του, με σκοπό να μάθω περισσότερα γι’ αυτήν την καινοτομία που περιμένω πώς και πώς να έρθει στην Αθήνα. Ιδού τι είπαμε.

Ο Νίκος Μπάτσικας, ιδιοκτήτης της πρώτης καφετέριας στη χώρα που κάνει delivery χρησιμοποιώντας drone.

VICE: Πώς σου ήρθε η ιδέα να κάνεις delivery χρησιμοποιώντας drone;
Νίκος Μπάτσικας: Ασχολούμαι πολύ με τα drones. Είναι ένα χόμπι που αγαπώ και παράλληλα τρέχω την επιχείρησή μου, μια καφετέρια. Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω κάτι που δεν έχει κάνει κάποιος άλλος μέχρι στιγμής: Να κάνω delivery με το drone. Στην αρχή είχαμε πολλά τεχνικά προβλήματα, επειδή η μεταφορά των φορτίων δημιουργεί διάφορα θεματάκια στους αισθητήρες και τις κάμερες, όμως, έπειτα από πολλές δοκιμές, τα λύσαμε και πλέον μπορούμε να το κάνουμε με ασφάλεια.

Πόσο καιρό κάνεις delivery με αυτόν τον τρόπο;
Μόλις λίγους μήνες. Οι δοκιμές πήραν καιρό, επειδή δεν είχα πάντα χρόνο και ειδικά τον χειμώνα, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, δεν ήταν εύκολο.

Μέχρι πόσο μακριά μπορείς να πετάξεις -κυριολεκτικά- για μια παραγγελία;
Η εταιρία κατασκευής του drone που χρησιμοποιώ δίνει εμβέλεια επτά χιλιομέτρων, όμως σε καμία περίπτωση δεν φτάνω μέχρι εκεί. Προσπαθώ να το χρησιμοποιώ σε κοντινές αποστάσεις, μιας και νομικά δεν μου επιτρέπεται να το πετάξω τόσο μακριά. Επίσης, όπως καταλαβαίνεις, δεν το πετάμε όταν έχει πολύ αέρα, ούτε με βροχή. Όταν βρέχει, τα drones παραμένουν ακινητοποιημένα.

Αλήθεια, νομικά τι παίζει;
Νομικά, απαγορεύεται η χρήση του drone πάνω από κόσμο, για οποιονδήποτε λόγο. Είτε αυτός είναι η βιντεοσκόπηση ενός γάμου, για παράδειγμα, είτε η παράδοση ενός πακέτου. Επίσης, έχω κάνει μια ασφάλεια, για να είμαι νομικά καλυμμένος σε περίπτωση υλικής ζημιάς ή τραυματισμού. Εμείς, αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε πέντε σημεία σε ανοιχτούς χώρους όπου επιτρέπεται η χρήση drone και να κάνουμε εκεί τις παραδόσεις. Δεν θα το πάω, ας πούμε, σε ένα μπαλκόνι – απαγορεύεται η χρήση μέσα σε αστικά κέντρα που είναι γεμάτα καλώδια και λοιπά εμπόδια. Έχουμε ένα πλάνο με ανοιχτά σημεία και κοιτάμε να φτιάξουμε μια εφαρμογή που θα παίρνει στίγμα από το GPS και θα πηγαίνει αυτόματα στον πελάτη, δίχως να χρειάζεται χειριστής.

Δεν θα είναι επικίνδυνο αυτό;
Καθόλου. Αν σκεφτείς πως το εν λόγω drone έχει σύστημα αυτόματης επιστροφής και όσες φορές το έχω τεστάρει, η απόκλιση απ’ το στίγμα ήταν μόλις λίγα εκατοστά -παρότι η εταιρεία δίνει ένα με ενάμιση μέτρο-, καταλαβαίνεις ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Πώς σε πληρώνουν;
Είτε online, όπως γίνεται σε αντίστοιχα site παραγγελίας φαγητού, είτε μας προπληρώνουν πέντε-δέκα καφέδες και τους στέλνουμε όποτε παραγγέλνουν.

Μέχρι πόσα πράγματα μπορεί να μεταφέρει το drone;
Κοίτα, το δικό μου υποτίθεται πως μπορεί να σηκώσει μέχρι ένα κιλό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής στέλνω μόνο έναν καφέ κάθε φορά, o οποίος ζυγίζει περίπου 360 γραμμάρια. Η θήκη που έχω φτιάξει, δηλαδή, είναι για ένα αντικείμενο.

Έχεις δει αν γίνεται κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό;
Μετά από τον χαμό που έγινε με εμάς, το κοίταξα και ανακάλυψα ότι η Amazon στέλνει πακέτα χρησιμοποιώντας drones. Αυτοί το έχουν προχωρήσει αρκετά, βέβαια, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτή η εξέλιξη θα έρθει και εδώ στο προσεχές μέλλον. Πρόσφατα βρέθηκα σε μια σχετική έκθεση στο Ελληνικό και είδα ότι πλέον στην Ελλάδα κάνουν μέχρι και αεροψεκασμούς χρησιμοποιώντας drones. Είμαι γραμμένος και σε πολλές σελίδες που έχουν να κάνουν με drones και ήδη βλέπουμε πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες μέχρι και τα Σώματα Ασφαλείας ζητούν τη βοήθεια κάποιου χειριστή.

Υπάρχει κάποιο app ή σου κάνουν την παραγγελία από το τηλέφωνο;
Ετοιμάζουμε και το app. Ενδιαφέρθηκαν από το πανεπιστήμιο της πόλης και προσπαθούμε από κοινού να φτιάξουμε και να «κουμπώσουμε» στο drone μια εφαρμογή που θα είναι εύκολη στη χρήση και με ακριβές στίγμα.

Αλήθεια, είχες κάποια ζημιά ή ατύχημα;
Ζημιά είχα μόνο μία, όταν περνούσε κάποιος δίπλα από τη σταθερή βάση στην οποία το έχω στο μαγαζί και το πέταξε κάτω (γέλια).

Ο κόσμος πώς το έχει πάρει όλο αυτό;
Πολύ καλά. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει και μαζεύονται στο μαγαζί συμπολίτες μας που ασχολούνται με τα drones και ανταλλάσσουμε απόψεις για το αγαπημένο μας χόμπι. Να σου πω τώρα και κάτι άλλο που έτυχε: Ήρθε πριν από λίγες μέρες ένας πελάτης -τον οποίο δεν γνώριζα- και μου είπε ότι θέλει να βάλουμε στη θήκη του drone ένα δαχτυλίδι, για να κάνει πρόταση γάμου στην κοπέλα του.

Θα το κάνετε;
Εννοείται.

Πηγή: www.vice.com/gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.