Η αορατη ηλεκτρονικη διακυβερνηση

Περί της έρευνας του ΟΗΕ

Στις κορυφαίες χώρες του κόσμου, όσο αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τοποθετεί την Ελλάδα η έρευνα για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2018.
 
Σύμφωνα με την πανηγυρική ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής μεταρρύθμισης, η Ελλάδα τοποθετείται πλέον στην ομάδα των πλέον αναπτυγμένων χωρών (World e-government leaders with very high E-Government Development Index (EGDI) levels), ανάμεσα σε χώρες όπως η Κορέα, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Η έκθεση, σε σχέση με τον Γενικό δείκτη (EGDI) αναβάθμισε κατά 8 θέσεις τη χώρα, τοποθετώντας την στην 35η από την 43η το 2016.
 
Μάλιστα αναφέρει ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Όλγας Γεροβασίλη, με τον Διευθυντή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΟΗΕ, κ. Vincenzo Aquaro, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία του Τμήματος για τη Δημόσια Διοίκηση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του ΟΗΕ με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
 
Μακριά από εμάς να είμαστε γκρινιάρηδες σε μια τέτοια χρυσή ημέρα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά έχουμε ένα ή δύο προβληματάκια με τις ανακοινώσεις αυτές.
 
Πρωτίστως, αν όντως έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τότε μας φαίνεται περίεργο που στα θέματα της καθημερινότητας, για πολλές υπηρεσίες η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι ένα κλειστό βιβλίο κλειδωμένο σε ένα σεντούκι στον ψηλότερο πύργο ενός απομακρυσμένου κάστρου σε μια μακρινή χώρα.
 
Παρόλο που είναι αλήθεια πως εδώ και χρόνια αρκετά πράγματα έχουν βελτιωθεί, και μόνο η σκέψη ότι στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κατατασσόμαστε στις πλέον αναπτυγμένες χώρες, θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τραγική.
 
Η μεγαλύτερη ειρωνεία βέβαια είναι ότι φτάνοντας στην 35η θέση, είμαστε μόλις μια θέση πίσω από την κατάταξή μας στην ίδια έκθεση, του 2014, όταν και είχαμε φτάσει στην 34η θέση. Είδατε τι κύκλους κάνει η ζώη…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.