Επιστολη Διαμαρτυριας απο τον Αντιπεριφερειαρχη Ροδοπης στο Υπουργειο Αγροτικης Αναπτυξης και Τροφιμων

Για την καθυστέρηση στις πληρωμές του προγράμματος «Δάσωσης Γεωργικών Γαιών»

Επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έστειλε το πρωί της Παρασκευής 27 Ιουλίου 2018, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ζητώντας να πληροφορηθεί για την καθυστέρηση στις πληρωμές των Καλλιεργητών, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Δάσωσης Γεωργικών Γαιών».
 
Η επιστολή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια και της πρόσφατης συνάντησης εργασίας με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλο Παπαδάκη, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε διεξοδική συζήτηση για το ίδιο θέμα. Αναλυτικότερα, στην επιστολή, αναφέρεται η σημασία που έχει ο Αγροτικός τομέας για την περιοχή της Ροδόπης, επισημαίνεται δε πως το εύρος συμμετοχής της ΑΜΘ στο πρόγραμμα της «Δάσωσης Γεωργικών Γαιών» αντιστοιχεί στο 40% του πανελλήνιου συνόλου, αφορά περίπου 2000 αγρότες με 6000 αιτήσεις-φακέλους που παραμένουν σε εκκρεμότητα και απλήρωτοι για την τριετία 2015 – 2018.
 
Για τους λόγους αυτούς ο κ. Τσαλικίδης ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο την στήριξη των Αγροτών της περιοχής μας, την προσθήκη κινήτρων και την ενίσχυσή τους με κάθε τρόπο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν  στις δύσκολες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Καταλήγοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης απευθύνει ερώτημα σχετικά με τα αίτια αυτής της καθυστέρησης των πληρωμών του Μέτρου της «Δάσωσης των Γαιών» (ακακίες, λεύκες, μουριές κ.α.) ζητώντας μια υπεύθυνη απάντηση για την ημερομηνία έναρξης των πληρωμών.
 

Αναλυτικά η επιστολή:

 «Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
 
Γνωρίζετε καλά πως η περιοχή της Ροδόπης είναι μία αμιγώς αγροτική περιοχή και η πλειονότητα του πληθυσμού της ασχολείται με την καλλιέργεια της γης. Τα προβλήματα δυστυχώς χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνουν και έχουν σαν επιπτώσεις, την ραγδαία αποβιομηχάνιση και έλλειψη επιχειρηματικότητας, την λαθραία εισαγωγή φυτοφαρμάκων και την μείωση κόστους παραγωγής.
 
Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί η φορολογική και ασφαλιστική λαίλαπα πέραν της οικονομικής ασφυξίας, που δημιουργεί και τεράστια γραφειοκρατία για όλους τους αγρότες. Ένα τέτοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η περιοχή μας, καθώς οι Παραγωγοί  πλήττονται σε μεγάλο βαθμό. Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται οι καλλιεργητές ακακιών, καθώς  δεν έχουν λάβει ακόμη τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Δάσωσης Γεωργικών Γαιών».
 
Κάνοντας μία μικρή αναδρομή, οι Παραγωγοί πληρώνονταν κανονικά από το πρόγραμμα που είχαν ενταχθεί το 1992 και το 1999 μέχρι το 2015. Με την Υπουργική Απόφαση του 2015 (αρ ΦΕΚ 128 τεύχος Β’) ζητούνταν στοιχεία εισοδήματος και εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) για όλους του αγρότες επενδυτές του Μέτρου. Τα Δασαρχεία ορθώς παρέπεμψαν όλους τους αγρότες να προβούν στις απαραίτητες πρόσθετες διαδικασίες. Η μεγάλη πλειονότητα των αγροτών προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μαζικά για όλα τα έτη από το 2015 και εντεύθεν.
 
Η καθυστέρηση όμως που σημειώθηκε κλονίζει την εμπιστοσύνη των αγροτών στο σύστημα και την μηχανογράφηση του ΥΠΑΑΤ.
 
Υπενθυμίζεται ότι, το πρόγραμμα της Δάσωσης Γεωργικών Γαιών όσον αφορά την ΑΜΘ, είναι περίπου το 40% του πανελλήνιου συνόλου και αφορά περίπου 2000 αγρότες με 6000 αιτήσεις-φακέλους που παραμένουν σε εκκρεμότητα και απλήρωτοι για την τριετία 2015 – 2018.
 
Για τον λόγο αυτό ζητούμε την στήριξη των Αγροτών της περιοχής μας, την προσθήκη κινήτρων και την ενίσχυσή τους με κάθε τρόπο ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν  στις δύσκολες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Επιπλέον ζητούμε απάντηση στο ερώτημα που προκύπτει για τα αίτια αυτής της καθυστέρησης των πληρωμών του Μέτρου της Δάσωσης των Γαιών (ακακίες, λεύκες, μουριές κ.α.) και φυσικά μία υπεύθυνη απάντηση στο ερώτημα της έναρξης των πληρωμών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.