Οι αναμενομενες ανακοινωσεις απο πλευρας κυβερνησης και το «μπαλακι» στο γηπεδο των πολιτων

Της έκδοσης

Την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία επιταχύνονται οι διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης, μεταξύ αυτών και η εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων οικημάτων στην Αττική, ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
 
Σύμφωνα με τα όσα ακούσαμε και την τροπολογία η οποία αναμενόταν να περάσει χθες από την Βουλή, η διαχείριση των αυθαιρεσιών δόμησης μετατίθεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε επιθεωρητές δόμησης.
 
Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε επισπεύδονται οι διαδικασίες κατεδάφισης για τέσσερις κατηγορίες οι οποίες αφορούν σε ζώνες μέσα από τον αιγιαλό, οριοθετημένα ρέματα, κηρυγμένες ως αναδασωτέες περιοχές και εθνικούς δρυμούς. Από τη προσεχή Δευτέρα ξεκινούν οι πρώτες 100 κατεδαφίσεις για αυθαίρετα στην Αττική,  ενώ έχουν ήδη εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης 2.500 αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις της Αττικής και 700 ακόμα αυθαιρέτων σε παραθαλάσσιες περιοχές.
 
Η τροπολογία αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τα τραγικά γεγονότα της Ανατολικής Αττικής, όπου όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου και από τον κ. Φάμελλο στην περιοχή του Ματιού διαπιστώθηκαν πληθώρα παραβάσεων για αδιέξοδα και παραβάσεις όσων αφορά στη χρήση γης, λόγω των αυθαιρέτων που είχαν χτιστεί.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με την σειρά του έκανε σαφές ότι  πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τον νόμο και έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί  πλειοψηφικό αίτημα από την ελληνική κοινωνία είναι να γίνουν τομές στον τρόπο που κτίζονται οι πόλεις μας».
 
Παρά την ομοβροντία αντιδράσεων που καταγράφηκαν σε πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ κάθε άλλο παρά φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση, οι ανακοινώσεις αυτές – σε συνδυασμό με την κατάργηση της Πολιτικής Προστασίας και την δημιουργία ενός νέου πολιτικού υπερ-οργάνου υπό την εποπτεία του οποίου θα λειτουργούν όλες οι διευθύνσεις και υπηρεσίες που σχετίζονται με την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών- κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία έπεσαν.
 
Μονόδρομος άλλωστε για την κυβέρνηση – την κάθε κυβέρνηση που θα είχε να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση την επομένη της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική  και τα όσα έπειτα αναπτύσσονται στον δημόσιο διάλογο περί έλλειψης σχεδιασμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ανεξέλεγκτης δόμησης κ.ο.κ. – η παρουσίαση ενός σχεδίου που θα προσπαθήσει να δώσει τέλος ή έστω να κάνει την αρχή για το τέλος των αιτιών εκείνων που ενδεχομένως οδήγησαν στην απώλεια 90 και πλέον ζώων και την καταστροφή εκατοντάδων περιουσιών.
 
Δεδομένα και λογικά τα βήματα της κυβέρνησης η οποία ξεκινά με την αντιμετώπιση του φαινομένου των αυθαιρέτων, ρίχνοντας στην ουσία το «μπαλάκι» των ευθυνών και στους πολίτες οι οποίοι μένει να φανεί αν είμεθα διατεθειμένοι για την διαμόρφωση μίας λίγο περισσότερο ασφαλούς, ως προς την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κοινωνίας να θυσιάσουν αυθαίρετες περιουσίες.
 
Δεδομένη και καλοδεχούμενη και η «αναδιάρθρωση» των φορέων Πολιτικής Προστασίας, όχι απαραιτήτως με την μορφή που θα προτείνει η κυβέρνηση και μένει να την δούμε την προσεχή Παρασκευή,  μιας και έχει καταγραφεί πολλάκις δημοσιογραφικά και προσφάτως στον «ΠτΘ» σε συνέντευξη του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ η αδυναμία επαρκούς λειτουργίας τους λόγω οικονομικής και στελεχιακής ανεπάρκειας υπό την λογική όμως ότι τα τελευταία θα αποτελέσουν προτεραιότητα για τους αποφασίζοντες. Διότι καλές οι δομές, καλή η αναδιάρθρωση αλλά δίχως ανθρώπους και πόρους λίγα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν.
 
Δεδομένα λοιπόν τα όσα ανακοινώθηκαν χθες και υπό την λογική ότι αυτά ενδεχομένως να αποτελέσουν «όπλο» για την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, ούτως ώστε αν «πέσει» εκλογικά, τουλάχιστον αυτό να γίνει «με ψηλά το κεφάλι» υπό την λογική ότι αυτή προώθησε και προχώρησε άμεσα σε μέτρα που στόχο είχαν την επίλυση του ελληνικού παραδείγματος των αυθαιρέτων κ.ο.κ. αλλά οι πολίτες δεν «ακολούθησαν».
 
Μοναδικά, δικά μας, ερωτήματα ως προς τα προαναφερθέντα είναι το τι θα γίνει στην περίπτωση της υπόλοιπης Ελλάδας, ειδικά ως προς το κομμάτι των κατεδαφίσεων δεδομένου ότι και η Θράκη δεν υπολείπεται σε παραβατικές, υπό αυτόν τον όρο, συμπεριφορές αλλά και το τι θα γίνει στην περίπτωση των αυθαιρέτων που έχουν νομιμοποιηθεί! Ερωτήματα στα οποία βεβαίως φανταζόμαστε πως θα υπάρξουν σύντομα απαντήσεις.
 
Υ.Γ.: Βεβαίως για να αποδίδουμε τα του καίσαρος τα καίσαρι να υπενθυμίσουμε πως ότι δηλώνει πως θα κάνει η κυβέρνηση τώρα εμπεριέχονταν και στον περιβόητο νόμο Τρίτση (1337/1983) που δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ ή εφαρμόστηκε κατά το δοκούν από κρατικούς φορείς ανάλογα με το πώς τους βόλευε και προέβλεπε επιγραμματικά και μεταξύ άλλων:
 
α) στα μέχρι τότε αυθαίρετα δεν αναστέλλονταν η κατεδάφιση οριστικά
β) την υποχρεωτική κατεδάφιση κτισμάτων ή κατασκευών εν γένει που ανεγείρονταν μετά την 31.1.1983 εντός ή εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή οικισμών που υπάρχουν πριν από το έτος 1923… από τους κυρίους ή συγκυρίους τους, έστω και αν έχει αποπερατωθεί η κατασκευή ή αν το κτίσμα κατοικείται ή χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο.
γ) εξαιρούνταν της εφαρμογής περιοχές και της αναστολής κατεδάφισης τα κτίσματα εντός αιγιαλών και παραλιών και για λόγους ασφαλείας ή που αποβαίνουν σε βάρος του πολιτιστικού ή φυσικού περιβάλλοντος
δ) σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τις ακτές δεν επιτρέπονται περιφράξεις και κατεδαφίζονται οι περιφράξεις που έχουν κατασκευαστεί και παρεμποδίζουν την πρόσβαση προς την ακτή
ε)  οι κάτοχοι ή οι οπωσδήποτε χρησιμοποιούντες κτίσματα ή άλλες εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί στον αιγιαλό… αποβάλλονται εντός 6 μηνών από την δημοσίευση (του παρόντος) χωρίς καμία αξίωση αποζημίωσης
 
στ) επιτρέπονταν για δημόσια ωφέλεια ή απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών για την δημιουργία οδών προσπέλασης προς την παραλία και τον αιγιαλό. Μάλιστα οι οδοί αυτοί προσπέλασης δημιουργούνταν σύμφωνα με γενικότερο σχεδιασμό που θα καταρτιζόταν από τις αρμόδιες Νομαρχιακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος και θα διαμορφώνονταν ως πεζόδρομοι, χωρίς να αποκλείεται σε ορισμένες πρόσφορες θέσεις η διαμόρφωση οδών και χώρων στάθμευσης για τροχοφόρα σύμφωνα με τα οριζόμενα με την πράξη κήρυξης της απαλλοτρίωσης, μέσα στα πλαίσια του παραπάνω σχεδιασμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.