Συμφωνησαν διαφωνωντας Χρηστος Μετιος και Φωτης Καραλιδης

Από τις «τελευταίες των τελευταίων» σε απορρόφηση επιχειρησιακών προγραμμάτων η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Από τις τελευταίες σε απορροφητικότητα των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
 
Με την παραπάνω παραδοχή φαίνεται να συμφωνούν τόσο ο Περιφερειάρχης, κ. Χρήστος Μέτιος όσο και ο Επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού «Κοινωνική Συμμαχία» κ. Φώτης Καραλίδης . Αυτό, όμως, δεν τους εμπόδισε να διαφωνήσουν και μάλιστα σε έντονο τόνο στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με αφορμή επερώτηση σχετικά με την υλοποίηση του ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020. 

Φώτης Καραλίδης «Ξυπνήστε επιτέλους, γιατί ο τόπος χρειάζεται έργα, όχι μεγάλα λόγια»

«Στις 19 Ιουνίου η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή έκανε ανάρτηση στο site της τις απορροφήσεις, τις πληρωμές  και τις εξελίξεις στο Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για μια ακόμα φορά δεν ξαφνιάστηκα για το αποτέλεσμα, έμεινα ομοίως πολύ δυσαρεστημένος γιατί η Περιφέρειά μας είναι η τελευταία των τελευταίων σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του ΠΕΠ, κοινώς του ΕΣΠΑ. Η απορρόφηση του συνολικού προγράμματος βάσει των στοιχείων μεταφράζεται σε πληρωμές περίπου 62 εκ ευρώ. Στην επιτροπή παρακολούθησης, ωστόσο, -τότε που οι πληρωμές ήταν περίπου 46 εκ- ομολογήθηκε δημόσια και από εσάς και από την ενδιάμεση αρχή ότι τα 35 εκατ. αφορούσαν ουρές πληρωμών σε έργα της προηγούμενης διοίκησης. Πέραν αυτού 14 εκατ. αφορά υλοποίηση σε σχέση με τα λειτουργικά των βρεφονηπιακών σταθμών, ένα πρόγραμμα που στηρίζει το κεντρικό Υπουργείο και όχι η περιφέρεια». 

«Σας βάζουμε προ των ευθυνών σας για τα 4 χαμένα χρόνια του ΠΕΠ» 

Αφού παρέθεσε τα παραπάνω στοιχεία ο επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας» έστρεψε ένα σφοδρό «κατηγορώ» στο πρόσωπο του κ. Μέτιου.
 
«Αν αφαιρέσουμε αυτά τα 49 εκατ. από τα 62 των συνολικών πληρωμών απομένουν 13 εκατ. ευρώ. Ούτε δεκάρα δεν αφορά πληρωμή της Περιφέρειας, είναι όλα πληρωμές με αναδόχους στους Δήμους», υποστήριξε, ενώ συνέχισε απευθυνόμενος για άλλη μία φορά στον Περιφερειάρχη, « που βρίσκεται η περιφέρεια ως φορέας υλοποίησης του ΠΕΠ; Πότε έχει σκοπό να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να προχωρήσει επιτέλους στις εντάξεις και υλοποιήσεις έργων; Σας βάζουμε προ των ευθυνών σας για τα 4 χαμένα χρόνια του ΠΕΠ! Αυτός είστε σαν διοίκηση και έχουμε οδηγηθεί να είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων. Ξυπνήστε επιτέλους, γιατί ο τόπος η χρειάζεται έργα, όχι μεγάλα λόγια». 

Χρήστος Μέτιος «Αυτήν τη συζήτηση την έχουμε κάνει επανειλημμένως μέσα σε στην αίθουσα» 

«Αυτήν την συζήτηση την έχουμε κάνει επανειλημμένως μέσα στην αίθουσα», απάντησε ο κ. Μέτιος υπερτονίζοντας πως πέραν της απορροφητικότητας μεγάλη σημασία έχουν κι άλλοι αριθμοί, όπως οι προσκλήσεις, τα έργα που εντάσσονται, οι συμβασιοποιήσεις αλλά και οι πληρωμές.
 
«Προφανώς ενοχλεί η απάντησή μου, αλλά είναι σημαντικό να ξέρετε πως πολλές από τις πράξεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο καλύπτουν κέντρα κοινότητας, συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες, δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και παροχή φροντίδας σε μικρά παιδιά και μαθητές με αναπηρία». 

«Πέραν από την απορρόφηση που σίγουρα είναι σημαντική, μετρά και η επιλογή του είδους των έργων» 

Η παρούσα χρονική περίοδος λήγει σε 5,5 χρόνια και μπορούμε να έχουμε πετυχημένα αποτελέσματα όταν επιτευχθεί πλήρως η ωρίμανση, έκρινε ο Περιφερειάρχης, απαριθμώντας μία σειρά παραγόντων που οδήγησαν σε καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.
 
«Κανονιστικές αλλαγές στη νομοθεσία, σημαντική αύξηση του φόρτου στις διοικητικές υπηρεσίες, αδυναμία των τελικών δικαιούχων είναι ορισμένα προβλήματα που δεν αφορούν μόνο την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη», προσέθεσε για να σχολιάσει πως παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη απορροφηθεί τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης «η Περιφέρειά μας είναι από τις τελευταίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως πέραν από την απορρόφηση που σίγουρα είναι σημαντική, μετρά και η επιλογή του είδους των έργων από όλους τους φορείς για να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.