Επεκτεινεται σε ακομα 15 οχηματα του Δημου Κομοτηνης το GPS

Το 50% των οχημάτων του Δήμου θα είναι ενταγμένα στην εφαρμογή ελέγχου και διαχείρισης - Βοήθησε τόσο στην καλύτερη παρακολούθηση της κατάστασης του στόλου οχημάτων όσο και στη βελτίωση της λειτουργίας του

Στην επέκταση του συστήματος ελέγχου και διαχείρισης του στόλου οχημάτων του μέσω GPS προχωρά ο Δήμος Κομοτηνής.
 
Το σύστημα ξεκίνησε το 2016 για 35 οχήματα, μεταξύ των οποίων όλα τα απορριμματοφόρα του Δήμου Κομοτηνής. Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά και πολύ ενθαρρυντικά, τόσο στον τομέα της μείωσης των σπαταλών όσο και στη διαχείριση των οχημάτων, με αποτέλεσμα ο Δήμος όχι μόνο να ανανεώσει τη σύμβαση, αλλά και να προχωρήσει στην εγκατάσταση ακόμα 15 μηχανημάτων GPS, ανεβάζοντας τον αριθμό των οχημάτων με εγκατεστημένα μηχανήματα στα 50, δηλαδή στο μισό των οχημάτων που διαθέτει. 
 
Την ικανοποίηση της υπηρεσίας από τη συνολική λειτουργία του συστήματος, που βοήθησε σημαντικά τόσο στο έργο της αποκομιδής των σκουπιδιών αλλά και στη γενικότερη υποστήριξη των αναγκών του Δήμου, μετέφερε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Μουρτίδης.
 
Το σύστημα πλέον έχει καταστεί αναγκαίο για τη λειτουργία του γραφείου κίνησης της υπηρεσίας, και ακόμα και το 50% του στόλου είναι ένας εξαιρετικά ικανοποιητικός αριθμός για τα σημερινά δεδομένα, αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι ο Δήμος Κομοτηνής είναι ίσως ο μόνος Δήμος ανατολικά της Θεσσαλονίκης που έχει GPS στα οχήματά του.
 
Μάλιστα πολλοί είναι οι δήμοι, από γύρω περιοχές και όχι μόνο, που έχουν ενδιαφερθεί για την εφαρμογή του και πώς μπορούν να το προσαρμόσουν στα δικά τους οχήματα. 

Σημαντική η καταγραφή των διαδρομών 

Να υπενθυμίσουμε πως το σύστημα καταγράφει την ώρα που ξεκινά το όχημα από τον σταθμό, το δρομολόγιό του, τις στάσεις που κάνει και πόση ώρα διαρκούν αυτές, την ταχύτητα με την οποία κινείται, ενώ από την υπηρεσία μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν, μέσω δικτυακού προγράμματος, πού βρίσκεται το κάθε όχημα.
 
Η καταγραφή αυτή παραμένει αποθηκευμένη εις το διηνεκές, ενώ έχει σύστημα ειδοποιήσεων όσο αφορά την κίνηση των οχημάτων εκτός νομού, αλλά και γενικότερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.
 
Το σύστημα έχει ειδοποίηση, μεταξύ άλλων, για υπερβολική ταχύτητα, για κλοπή καυσίμου (αν δει ότι μειώνεται απότομα η στάθμη του καυσίμου στο ντεπόζιτο) και άλλα, βοηθώντας και να τηρείται αυστηρότερα η διαδρομή, αλλά και να υπάρχει καλύτερος έλεγχος του συστήματος.
 
Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στην υπηρεσία να εξορθολογήσει τα δρομολόγια και να επιλέξει τις βέλτιστες διαδρομές, βελτιώνοντας τόσο το παραγόμενο έργο όσο και την εξοικονόμηση πόρων από τη χρήση των καυσίμων.
 
Ανά πάσα στιγμή, βλέποντας το σχεδιάγραμμα, πώς κινούνται τα απορριμματοφόρα και τι ανάγκες έχουν, ο εκάστοτε αντιδήμαρχος μπορεί να κρίνει αν πρέπει να αλλάξουν τα δρομολόγια ή να προσαρμοστούν, ώστε να υπάρξει ένα θετικότερο αποτέλεσμα. 

Άμεσα αποτελέσματα έφερε η εφαρμογή του 

Το σύστημα έχει τοποθετηθεί σε 35 οχήματα του Δήμου Κομοτηνής, μεταξύ των οποίων όλα τα απορριμματοφόρα και οχήματα τεχνικών, όπως των ηλεκτρολόγων.
 
Η εξοικονόμηση πόρων προέρχεται και από άλλες πηγές, μιας και ήδη φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το πρόγραμμα έδειξε σε δύο περιπτώσεις ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε οχήματα πολιτών, δεν έγιναν από απορριμματοφόρο του Δήμου, μιας και κανένα δεν βρισκόταν στην περιοχή την επίμαχη περίοδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.