Ο Μουσταφα Μουσταφα για την τροπολογια περι των Μουφτηδων

«Κάθε πρωτοβουλία για τα χρόνια προβλήματα της μειονότητας γεννά αμέσως αντιδράσεις από τους Θρακολόγους από τους Θρακομάχους» - «Η αδιαφανής, υπόγεια, χωρίς κριτήρια ή με κριτήρια υποταγής και υποτέλειας στην εκάστοτε κυβέρνηση διαδικασία δημιούργησε Μουφτήδες έξω από την κοινωνία»

Τη δική του απάντηση για τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα στο θέμα του τρόπου επιλογής των Μουφτήδων στη Θράκη, αλλά και συνολικά για τα «περιρρέοντα» σενάρια σε σχέση με το θέμα, έδωσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουσταφά Μουσταφά από το βήμα της Βουλής.
 
Τοποθετούμενος το απόγευμα της Τετάρτης για την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που ορίζει ανώτατο ηλικιακό όριο για τη παραμονή στη θέση του Μουφτή, ο κ. Μουσταφά σημείωσε αρχικά πως «κάθε πρωτοβουλία μικρή ή μεγάλη για τα χρόνια, μικρά ή μεγάλα, προβλήματα της μειονότητας γεννά αμέσως αντιδράσεις από τους Θρακολόγους από τους Θρακομάχους, από τους “ευαίσθητους” πολίτες και τους “ευαίσθητους” πολιτικούς για την Θράκη» για να θυμίσει στη συνέχεια την πάγια θέση της Αριστεράς για τα ζητήματα της μειονότητας. «Από την μεταπολίτευση και εντεύθεν η Αριστερά, οι προοδευτικοί άνθρωποι της μειονότητας και της πλειονότητας έχουν το πάγιο αίτημα της εκκοσμίκευσης της μειονοτικής κοινωνίας, την αφαίρεση των δικαστικών αρμοδιοτήτων από τις Μουφτείες με την υπαγωγή όλων των υποθέσεων των πολιτών της μειονότητας στο υπάρχον δικαιικό σύστημα  της χώρας με την άσκηση από τις Μουφτείες μόνο του πνευματικού και θρησκευτικού τους ρόλου. Αυτή είναι η πάγια θέση της κοινωνίας της Θράκης» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ροδόπης,  εξηγώντας πως «δεν είναι άποψη περιθωριακών ιδεοληπτικών κύκλων ούτε των άθεων και των άπιστων ούτε είναι μια άποψη επιβληθείσα από κάπου αλλού». «Είναι απαίτηση της ίδιας της ζωής, της εξέλιξης και της ανάπτυξης της κοινωνίας μας» ξεκαθάρισε ο ίδιος. 

«Ο μέχρι τώρα τρόπος ανάδειξης Μουφτή απέτυχε» 

Στη συνέχεια ο βουλευτής Ροδόπης θύμισε το πρόσφατο παράδειγμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την προαιρετικότητα της Σαρία τονίζοντας ότι «όσοι έλεγαν ότι θα υπάρξει ξεσηκωμός, θα υπάρξουν αντιδράσεις για την πρωτοβουλία –ημιτελή κατά την άποψή μου- σχετικά με τη Σαρία, διαψεύστηκαν». «Η πρωτοβουλία έφερε ανακούφιση και επίλυση σε ένα σωρό ανοιχτά ζητήματα της κοινωνίας» υπογράμμισε ο ίδιος για να έρθει στο «προκείμενο».  «Ο τρόπος ανάδειξης του θρησκευτικού ηγέτη-Μουφτή είναι ένα ζητούμενο. Ο μέχρι τώρα τρόπος απέτυχε» εκτίμησε ο ίδιος εξηγώντας πως «η αδιαφανής, υπόγεια, χωρίς κριτήρια ή με κριτήρια υποταγής και υποτέλειας στην εκάστοτε κυβέρνηση και στο εκάστοτε καθεστώς διαχείρισης του μειονοτικού που υπάρχει στην περιοχή μας, διαδικασία δημιούργησε Μουφτήδες έξω από την κοινωνία, φοβισμένους ανθρώπους, ξεκομμένους από τους πιστούς».
 
Μάλιστα ο κ. Μουσταφά από το βήμα της δεν απέφυγε να προβεί και σε μία εκτίμηση για τη στάση των Μουφτηδών, μετά την ψήφιση της τροπολογίας. «Μπορεί οι τωρινοί Μουφτήδες που θα αποστρατευθούν, να σας βρίζουν να σας καταριούνται να σας κριτικάρουν πολιτικά και ηθικά, αλλά στο βάθος της ψυχής τους θα σας ευγνωμονούν, γιατί επιτέλους θα λυτρωθούν από την ανυποληψία, την απομόνωση, την αποξένωση της ίδιας της κοινωνίας τους» είπε ο ίδιος.
 
Παράλληλα ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «μετά την αποστρατεία των Μουφτήδων, θα χρειαστούν τοποτηρητές που θα αναλάβουν καθήκοντα και θα προσπαθήσουν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της δομής και της οργάνωσης της Μουφτείας, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που ετοιμάζεται και υπάρχει μια επιτροπή που επεξεργάζεται τη νέα δομή» για να τονίσει, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Παιδείας πως για να επιτευχθεί αυτή η στόχευση θα πρέπει να υπάρξει «ένας ειλικρινής διάλογος με την κοινωνία, να ληφθεί υπόψη η γνώμη των εν ενεργεία θρησκευτικών λειτουργών και όλων των παραγόντων της περιοχής για να βρεθούν οι κατάλληλοι τοποτηρητές». «Πρέπει να υπάρχουν πρώτα απ’ όλα  κριτήρια» επανέλαβε ο ίδιος, «όπως η εγνωσμένη θεολογική κατάρτιση, η γνώση θεμάτων διαθρησκευτικού διαλόγου, προσωπικότητα σύνεσης, συνύπαρξης, διαλόγου».
 
«Η περιοχή μας χρειάζεται σοβαρούς, συνετούς, ήρεμους ανθρώπους, έξω από πολιτικά παιχνίδια, στην υπηρεσία του λόγου της αγάπης και τις συν-ζωής των θρησκειών» κατέληξε την αναφορά για το θέμα των Μουφτήδων ο κ. Μουσταφά για να αναφερθεί και σε ένα άλλο θέμα που ρυθμιζόταν με την τροπολογία, αυτό των Ιεροδιδασκάλων. 

«Οι Ιεροδιδάσκαλοι δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο» 

«Ο θεσμός του ιεροδιδάσκαλου, κ. Υπουργέ, είναι αχρείαστος. Καθιερώθηκε για να δημιουργηθεί κομματικός στρατός, ένα ιερατείο του Ισλάμ στην περιοχή, χρήσιμο για τη χειραγώγηση πιστών στα πλαίσια της θεωρίας της θρησκευτικοποίησης της μειονότητας» είπε ο βουλευτής χαρακτηριστικά και προσέθεσε «δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο, δεν μπορούν κιόλας. Όπως δεν προσφέρουν θετικό έργο κι άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες από διάφορους κύκλους, όπως σεμινάρια κορανίου και αποστήθισης κορανίου».
 
«Αντιθέτως χρειαζόμαστε στήριξη των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και όλων των σχολείων της περιοχής λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών της μειονότητας που φοιτούν πια στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης. Υπάρχει ανάγκη στήριξης στα δύο μειονοτικά γυμνάσια λύκεια σε Ξάνθη και Κομοτηνή, υπάρχει ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των δύο ιεροσπουδαστηρίων που με τη σημερινή τους κατάσταση μοιάζουν περισσότερο με κάτεργο παρά με σχολείο. Το παιδαγωγική τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης μειονοτικής κατεύθυνσης πρέπει να στηριχθεί στο να αναπτύξει τη διδασκαλία της μειονοτικής γλώσσας για την παραγωγή ποιοτικών δασκάλων για τα μειονοτικά σχολεία. Αυτά νομίζω πως είναι προτεραιότητες και όχι η σπατάλη για τους ασκόπως περιφερόμενους ιεροδιδασκάλους» τόνισε ο κ. Μουσταφά ιεραρχώντας τις προτεραιότητας που θα έπρεπε να έχει το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως  «δεν είμαστε ενάντια στους ιεροδιδασκάλους επειδή, κατά τον κ. Λοβέρδο είναι ενάντια και η Τουρκία».
 
«Εμείς, η κοινωνία της Θράκης, και τη θρησκεία μας την ξέρουμε και τη διακονούμε και την καταγωγή μας ξέρουμε και τη διαφυλάττουμε. Δεν τα βάζουμε στη ζυγαριά διακρατικών ισορροπιών και υποτιθέμενων δοσοληψιών, γιατί όπως το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται και ο παπάς, έτσι και την πολύ θρησκευτικότητα, απ’ όπου κι αν προέρχεται,  τη βαριέται και ο κάθε πιστός» τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής Ροδόπης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.