«Κανονικοτητα» στους Μουφτηδες θελει ο Γαβρογλου

Άμεσα ο διορισμός τοποτηρητών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Στην τελική του μορφή το προεδρικό διάταγμα για την προαιρετικότητα της Σαρία

Την τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι ο Μουφτής αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, υπερασπίστηκε στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, ως μέρος της προσπάθειας «κανονικοποίησης» της λειτουργίας των Μουφτειών.
 
Ο κ. Γαβρόγλου υπενθύμισε ότι το κοινοβούλιο είχε ομόφωνα, πλην της Χρυσής Αυγής, ψηφίσει την προαιρετικότητα της Σαρία. Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει ένα Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των Μουφτειών, το οποίο, σημείωσε, θα ορίζει αυτήν την λειτουργία, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα μιας μακράς αλλά απαραίτητης διαδικασίας, που είχε ως πρώτο βήμα την λειτουργία μιας επιστημονικής επιτροπής στην οποία τα κόμματα έχουν υποδείξει ειδικούς επιστήμονες. Το εν λόγω προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο δεύτερο στάδιο επεξεργασίας της τελικής μορφής του.
 
Όσο για το θέμα της επίμαχης τροπολογίας, που ψηφίστηκε την Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως μέσω αυτής προσπαθούν να κανονικοποιήσουν την λειτουργία των Μουφτειών, κάτι που ο κ. Γαβρόγλου θεωρεί πως σημαίνει ότι θα πρέπει και οι ίδιοι οι Μουφτήδες να περιληφθούν σε όλες τις διατάξεις της κανονικότητας. «Όπως οι δικαστικοί παίρνουν σύνταξη στα 67 τους, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους Μουφτήδες. Μην δώσουμε μια άλλη διάσταση πέρα από αυτή» ανέφερε, σημειώνοντας πως αμέσως προχωρούν στον διορισμό τοποτηρητών από την αποκεντρωμένη διοίκηση, όπως ακριβώς λέει ο νόμος του 1991.
 
Ο κ. Γαβρόγλου έκανε ειδική αναφορά στους δύο Μουφτήδες, οι οποίοι παραδέχτηκε ότι πράγματι έχουν ευσυνείδητα εργαστεί, όμως είναι κοντά στα 80 έτη. «Δεν είναι αμαρτία η ηλικία, αλλά όταν λέμε να κανονικοποίησουμε δομές, όλοι πρέπει να είναι το ίδιο στα μάτια του νόμου και είμαι σίγουρος ότι πρώτα οι ίδιοι οι Μουφτήδες θα θελήσουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία» κατέληξε.
 
Τέλος ο Υπουργός έκανε μνεία και στην εκπαίδευση των ιεροδιδασκάλων, σημειώνοντας πως έχει μεγάλη σημασία οι ιεροδιδάσκαλοι να είναι μορφωμένοι και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ίδρυσαν την κατεύθυνση των Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, για αυτό και επιθυμούν να δώσουν μια μικρή παράταση μέχρι να υπάρχουν οι πρώτοι απόφοιτοι από αυτό το τμήμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.