Ελευθερια Αρβανιτακη « Το να τραγουδας μαζι με το κοινο ειναι ο,τι καλυτερο μπορει να σου συμβει»

Με αφορμή την συναυλία της στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Μαρωνείας- Σαπών - «Κάθε συναυλία, έχει μία ιστορία»

Με τις μουσικές δημιουργίες τριανταπέντε και πλέον χρόνων, που μοιράστηκε με το κοινό σε μουσικά φεστιβάλ και ιστορικούς χώρους της μουσικής στις πέντε ηπείρους, η αγαπημένη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη, έρχεται στη Ροδόπη.
 
Συγκεκριμένα η γνωστή ερμηνεύτρια θα βρεθεί στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών το Σάββατο, 4 Αυγούστου στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους έχοντας στις «αποσκευές» της αγαπημένα «κλασικά» τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, καθώς και νέες κυκλοφορίες, όπως το ατμοσφαιρικό «Αν ξημέρωνε» και το «Την ίδια στιγμή να ζούμε», για τη δημιουργία του οποίου συνέπραξε με ένα εκ των σημαντικότερων ελληνικών γκρουπ δεξιοτεχνών που κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση της χώρας μας τους ΤΑΚΙΜ.
 
Το όνομα της παράστασης «Για όλη τη ζωή μας σου μιλώ», μιας και στην ουσία μέσα από αυτήν η Ελευθερία Αρβανιτάκη «εξιστορεί» μουσικά την έως τώρα πορεία της στην εγχώρια, και όχι μόνο, μουσική σκηνή.
 
Η ίδια μίλησε για την παρουσία της στη Ροδόπη στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» αλλά και την ιστορία που πρόκειται να «αφηγηθεί».
 
Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ: Ο τίτλος της περιοδείας σας που συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα, είναι «Για όλη τη ζωή μας σου μιλώ». Είναι ουσιαστικά ένας μουσικός απολογισμός, ένα μουσικό ταξίδι των τριανταπέντε και πλέον χρόνων στην εγχώρια και όχι μόνο, μουσική σκηνή. Τι θα παρακολουθήσουμε;
Ε.Α.:
Κάθε πρόγραμμα που γίνεται για μια συναυλία, έχει μια ιστορία. Ξεκινάει από κάπου και τελειώνει.  Αυτή η περιοδεία έχει τον τίτλο αυτόν, που σημαίνει ότι έχει μια πίστη και μια αφοσίωση σε ό,τι αφορά το φετινό μουσικό μου ταξίδι.  Περιλαμβάνει τραγούδια από όλες τις εποχές, αλλά η συγκέντρωση των κομματιών αυτών έχει να κάνει με μια μικρή ιστορία. Μπορεί να έρχεται από όλες τις δεκαετίες αλλά δεν είναι αυτό που σου μένει στο τέλος.
 
ΠτΘ: Τι είναι αυτό που επιθυμείτε εσείς να μένει στους θεατές στο τέλος;
Ε.Α.:
Αυτό που θέλουν όλοι οι άνθρωποι που ανεβαίνουν στη σκηνή. Να διατηρηθεί η σχέση με το κοινό που υπάρχει τόσα χρόνια και να τελειώσει με ένα τεράστιο χαμόγελο.
 
ΠτΘ: Μιλήσατε για αφοσίωση. Είστε μία καλλιτέχνης που έχει επιδείξει φανταστική αφοσίωση, στον χώρο που υπηρετείται, όπως αντίστοιχη είναι και η αφοσίωση που τρέφει το κοινό για εσάς.  Έχει αλλάξει η σχέση σας με το κοινό όλα αυτά τα χρόνια;
Ε.Α.:
Το να τραγουδάς μαζί με το κοινό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί. Τα τραγούδια έχουν αντέξει, η σχέση με το κοινό έχει αντέξει, και αυτό όλο φαίνεται στη συναυλία και στη συμμετοχή του κόσμου. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει στο εξωτερικό. Συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, γιατί στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και επομένως δεν καταλαβαίνουν το νόημα του τραγουδιού. Καταλαβαίνουν όμως το αίσθημα του τραγουδιού, τη μουσικότητα μίας παράστασης. 

«Αυτονόητη η “συνάντηση” με τους ΤΑΚΙΜ» 

ΠτΘ: Πέρα από τα αγαπημένα τραγούδια που θα ακούσουμε, θα μας συστήσετε και δυο νέα καινούργια τραγούδια, τα οποία κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας σας με ένα πολύ ξεχωριστό επίσης συγκρότημα, τους ΤΑΚΙΜ. Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή; Έχει αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων αυτών η δημιουργική σας ανάγκη;
Ε.Α.:
Δεν έχει αλλάξει η χαρά της συνάντησης, όπως και η επιθυμία να τραγουδάς και να παίζεις. Η συνάντηση με τους ΤΑΚΙΜ ήταν αυτονόητη για μας και τους ΤΑΚΙΜ. Με μέλη της ομάδας έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Έτσι το να βρεθούμε και να συναντήσει μέρος των τραγουδιών μου την ενορχήστρωση, επί της ουσίας, των ΤΑΚΙΜ και του Νίκου Πλατύραχου – γιατί συμμετείχε κι άλλη μία ορχήστρα στη συναυλία που δώσαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο – ήταν σχεδόν αυτονόητο. Βέβαια αυτό που επιχειρήσαμε ήταν να μην ειπωθούν τραγούδια που είχαν σχέση μόνο με την παράδοση, αλλά και τραγούδια, τα οποία είναι πιο δυτικά. Είναι μια συνάντηση με ένα καταπληκτικό γκρουπ. Για μένα είναι το καλύτερο γκρουπ, το οποίο μάλιστα παίζει τα παραδοσιακά τραγούδια με ένα πολύ ζωντανό τρόπο. 

«Ξεκίνησα από την ποίηση» 

ΠτΘ: Έχετε ασχοληθεί πάρα πολύ και με την ποίηση, που αποτελεί τη βάση για πολλά τραγούδια σας, υπό την έννοια της μελοποίησής τους.  Από πού προέκυψε αυτή σας η ενασχόληση;
Ε.Α.:
Ο πρώτος δίσκος που έκανα ήταν το «Κέντρο Διερχομένων» με ποίηση του Γιώργου Ιωάννου, σε σύνθεση του Νίκου Μαμαγκάκη. Για έναν πολύ παράξενο λόγο ξεκίνησα από την ποίηση. Ξεκίνησα τη συνεργασία με έναν εν ζωή τότε ποιητή. Η συνάντηση ήταν με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και υπήρχε έντονα η επιθυμία να μελοποιήσουμε ποιήματα και αυτά να γίνουν όσο γίνεται πιο απλά, ώστε να υπηρετήσουμε τη φόρμα του τραγουδιού. Έτσι κι έγινε. Με ενδιαφέρει αυτή η διαδικασία και με ενδιαφέρει να την κάνω με ανθρώπους που έχω ήδη συνεργαστεί, δηλαδή να ηχογραφώ μελοποιημένα  ποιήματα.
 
ΠτΘ: Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στο κοινό που θα δώσει το παρών στην συναυλία στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, εν είδει πρόσκλησης;
Ε.Α.:
Η παράσταση ξεκινάει με μια ευχή, να τραγουδήσουμε όλοι μαζί και το δίωρο που κάνει μια συναυλία να είναι αποκαλυπτικό και για τους δύο. Αυτό είναι το ποθούμενο, να μπορέσουμε να δεθούμε μέσω της μουσικής και μέσω των τραγουδιών με το κοινό και να κάνουμε μια κοινή παράσταση πια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.