Η αντιδικια ΔΕΥΑΚ και εργαζομενων της «μπλοκαρε» τους λογαριασμους της επιχειρησης

55 εργαζόμενοι διεκδικούν αναδρομικά των μνημονιακών περικοπών - Χωρίς άμεσο συμβιβασμό η υπόθεση θα έχει και επιπλέον επεισόδια στις δικαστικές αίθουσες

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής έφτασε την Δευτέρα 20 Αυγούστου η αντιδικία μεταξύ 55 εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, που ζητούν αναδρομικά τα χρήματα που τους κόπηκαν λόγω των μειώσεων που έφεραν τα μνημόνια, που ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκ. ευρώ, και της επιχείρησης, η οποία αφενός δηλώνει ότι δεν μπορεί να καταβάλλει άμεσα το σύνολο του ποσού, ενώ καινούριες εξελίξεις στο δικαστικό κομμάτι φαίνεται να δείχνουν πως η κόντρα θα συνεχιστεί.
 
Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, όπως και πολλοί συνάδερφοί τους σε πολλές ΔΕΥΑ της χώρας, ζητώντας να κριθούν μη νόμιμες οι περικοπές των μνημονίων, και να τους καταβληθεί η διαφορά μαζί με τους νόμιμους τόκους.
 
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ είχαν κερδίσει την πρωτόδικη απόφαση, με την επιχείρηση να κάνει έφεση (η οποία αναμένεται να συζητηθεί τον Οκτώβριο) και το θέμα να «παγώνει» και από τις δύο πλευρές, μιας και η υπόθεση των ΔΕΥΑ είχε φτάσει στον Άρειο Πάγο.
 
Πράγματι ο Άρειος Πάγος (Β1 Πολιτικό Τμήμα) με δύο αποφάσεις του που εκδόθηκαν το Μάιο έκρινε μη νόμιμες τις περικοπές που έγιναν στην μισθοδοσία των εργαζομένων σε ΝΠΙΔ και πιο συγκεκριμένα στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου βάσει των νόμων 3833/2010 και 3845/2010, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε χιλιάδες εργαζόμενους να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθούν.
 
Με τις ως άνω δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου κρίθηκε, ότι, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης δεν υπάγονται στην κατηγορία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τον οποίο αντιθέτως ρητά εξαιρούνται και συνακόλουθα οι εργαζόμενοι σ’ αυτές δεν υπόκεινται στις μειώσεις αποδοχών των ν. 3833/2010 και 3845/2010 .
 
Έτσι ξεκίνησε μια διαδικασία επαφών των δύο πλευρών ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, ώστε να καταβληθούν τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους αλλά σε δόσεις, καθώς η διοίκηση της επιχείρησης τονίζει πως δεν μπορούν να καταβληθούν όλα μαζί.
 
Έγιναν προτάσεις και αντιπροτάσεις, όμως τελικά φαίνεται πως δεν βρέθηκε η χρυσή τομή. Έτσι οι εργαζόμενοι προχώρησαν τελικά σε κατάσχεση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ, κίνηση η οποία με τη σειρά της δημιούργησε πρόβλημα στη μισθοδοσία όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση, μιας και τα χρήματα κατατέθηκαν σε έναν από αυτούς τους λογαριασμούς και δεν προχώρησαν στους λογαριασμούς των εργαζομένων.
 
Η ΔΕΥΑΚ έχει κάνει αίτηση  αναστολής της κατάσχεσης, που θα συζητηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.
 
Στο μεταξύ φαίνεται πως εκδόθηκε τρίτη απόφαση, από άλλο τμήμα του Αρείου Πάγου, που αφορά τις περικοπές, η οποία τις κρίνει νόμιμες, κάτι που σημαίνει πως αλλάζουν τα δεδομένα για την υπόθεση, η οποία θεωρείται, τουλάχιστον από την πλευρά της διοίκησης, πως δεν θα λήξει οριστικά παρά μόνο στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
 
Να σημειωθεί πάντως πως αν δεν υπάρξει συμβιβασμός, και οι εργαζόμενοι πάρουν αυτά τα χρήματα μέσω της κατάσχεσης, τυχόν αναστροφή που μπορεί να υπάρξει στην συνέχεια, λόγω των αποφάσεων των δικαστηρίων, θα καταστήσει αυτά τα ποσά απαιτητά εκ μέρους της επιχείρησης, δηλαδή θα πρέπει οι εργαζόμενοι να τα επιστρέψουν. 

Ζητούν άμεσα λύση οι εργαζόμενοι 

Με δεδομένη την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί για το θέμα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ βρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, για να ενημερώσουν τους συμβούλους για το θέμα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ζητώντας την αρωγή τους ώστε να βρεθεί λύση.
 
Εκ μέρους των εργαζομένων ο νέος πρόεδρος των εργαζομένων κ. Σκαρλατίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των περικοπών των μνημονιακών νόμων, καθώς και σε όλη την πορεία των αγωγών τους, καθώς και τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου τον Μάιο.
 
Από τότε που βγήκαν οι αποφάσεις, σημείωσε, προσπαθούν να βρουν λύση, γιατί η διοίκηση δεν θέλει να καταβάλλει τα χρήματα και βρίσκονται σε διαρκή κόντρα. Για αυτό και βρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο μιας και δεν έχει ληφθεί απόφαση από το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ που δεν κατάφερε να συνεδριάσει λόγω έλλειψης απαρτίας.
 
«Εμείς κάναμε κάποιες προτάσεις, δεν τις δέχτηκε η διοίκηση» σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας πως για αυτό και θέλησαν να ενημερώσουν το σώμα ώστε να βρεθεί μια λύση. Μάλιστα καταφέρθηκε ιδιαίτερα κατά του προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρη Καρασταύρου, με τον κ. Σκαρλατίδη να υπενθυμίζει πως ο κ. Καρασταύρου είχε δεσμευτεί πως αν κερδίσουν οι εργαζόμενοι πρωτόδικα η ΔΕΥΑΚ θα τους δώσει τα χρήματα, και πως τους εμπαίζει τους τελευταίους 4 μήνες.
 
Συνολικά, σημείωσε, έκαναν τρείς προτάσεις, χωρίς να υπάρξει τελικά συμφωνία, κάτι που αποδίδει στο γεγονός ότι ο κ. Καρασταύρου δεν θέλει να καθίσει στο τραπέζι για να υπάρξει συνεννόηση, και τελικά αυτοί ζητούν συμβιβασμό με 30% προκαταβολή για να πληρωθούν οι δικηγόροι τους και να πάρουν κάποια χρήματα οι ίδιοι, και τα υπόλοιπα σε 24 δόσεις.
 
Διαφορετικά τα χρήματα θα μείνουν κατασχεμένα, και θα εκδικάσουν την αναστολή, την οποία είναι σίγουροι ότι θα κερδίσουν, θα πάνε στην έφεση, την οποία θεωρούν επίσης ότι θα κερδίσουν, και θα πάρουν όλο το ποσό μαζί με τους τόκους, αλλιώς θα χάριζαν ένα μεγάλο κομμάτι των τόκων.
 
Όσο για το θέμα της μισθοδοσίας, σημείωσε πως θα μπορούσε η ΔΕΥΑΚ να βάλει κατευθείαν τα χρήματα στο λογαριασμό του καθένα ξεχωριστά, αλλά επέλεξε σκόπιμα να μην το κάνει, βάζοντας τα χρήματα στον κατασχεμένο λογαριασμό όπου δεσμεύτηκαν. 

Αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις 

Από την πλευρά του ο κ. Καρασταύρου σημείωσε πως οι μειώσεις έγιναν εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία από πλευράς της κυβέρνησης, και τις εγκυκλίους που είχαν αποσταλεί. Η πρωτόδικη απόφαση στην Κομοτηνή είχε δικαιώσει τους εργαζόμενους, για  ένα ποσό 1.300 χιλιάδες ευρώ, μαζί με τους τόκους, με την απόφαση να είναι εκτελεστή, δηλαδή να πρέπει τα χρήματα να καταβληθούν άμεσα.
 
Αφού εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, έγινε προσπάθεια να βρεθεί τρόπος αποπληρωμής του ποσού, η οποία κατέληξε σε μια λογική σταδιακής αποπληρωμής ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση κανονικά.
 

Έγινε μια πρόταση από τους εργαζόμενους, να πληρώσει η ΔΕΥΑΚ 230 χιλιάδες ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, και τα υπόλοιπα σε 34 δόσεις, επί της οποίας εκ μέρους της διοίκησης έγινε αντιπρόταση για 200.000 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, και αντί για 34 δόσεις σε 46 δόσεις, ώστε να μπορέσει η Επιχείρηση να λειτουργήσει και να καλύψει και τις ανάγκες για ΦΠΑ που θα υπάρχουν από τα έργα που αναμένεται να γίνουν μέσω προγραμμάτων το επόμενο διάστημα (ο ΦΠΑ  δεν είναι επιλέξιμος και πρέπει να καταβάλλεται με ιδίους πόρους).
 
Τελικά δεν δόθηκε, σύμφωνα με τον κ. Καρασταύρου, απάντηση στην αντιπρόταση, ενώ παρόλο που συγκλήθηκαν ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, λόγω της περιόδου και των διακοπών αυτά δεν έγιναν λόγω έλλειψης απαρτίας, ενώ οι εργαζόμενοι κατέσχεσαν τους λογαριασμούς της επιχείρησης και τον μισθοδοτικό τους λογαριασμό.
 
Στο μεταξύ φαίνεται πως υπάρχει και τρίτη απόφαση άλλου τμήματος του Αρείου Πάγου, που ανατρέπει το σκηνικό, για την οποία έγινε και μια άτυπη ενημέρωση σε όποια μέλη του συμβουλίου βρέθηκαν τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στο τελευταίο ΔΣ, το οποίο πάλι δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας.
 
Η απόφαση αυτή, σημείωσε, έχει ένα εντελώς διαφορετικό αιτιολογικό, κάτι που σημαίνει ότι αλλάζει η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διακανονισμό.
 
Όσο για τη μη πληρωμή των εργαζόμενων,  και παρόλο που όταν κατέθεσαν, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, τα χρήματα της μισθοδοσίας του δεκαπενθήμερου, η τράπεζα θεώρησε πως επειδή ο λογαριασμός είναι δεσμευμένος δεν μετέφερε τα χρήματα σε όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ.
 
Η αίτηση αναστολής της κατάσχεσης που έχει καταθέσει η επιχείρηση θα εκδικαστεί στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη υπάρχουν οχλήσεις από εργολάβους, για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν στα έργα που έχουν αναλάβει, και αν θα υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. 

Απαραίτητο να βρεθεί λύση 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης τόνισε πως η ΔΕΥΑΚ δεν είναι μαγαζί κανενός, αλλά ένας κοινωφελής οργανισμός που πρέπει να εξασφαλίζει όσα πρέπει για τους δημότες.
 

Το θέμα έχει μια πολιτική υπόσταση, και μία νομική, που συνδυάζονται, τόνισε, έχοντας αντιμετωπίσει και στο παρελθόν στο Δήμο Κομοτηνής ανάλογες καταστάσεις με διακανονισμούς. Όμως πρέπει, πέρα της πολιτικής βούλησης, να συντρέχουν 2 προϋποθέσεις, να υπάρχουν αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων ώστε να έχει το δικαίωμα η επιχείρηση να προχωρήσει σε διακανονισμό, με τη σύμφωνη γνώμη της νομικής υπηρεσίας, αλλά και η αντικειμενική δυνατότητα να εξυπηρετηθεί ο διακανονισμός αυτός. Αν δηλαδή η ΔΕΥΑΚ έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλο το ποσό ή για να ανταποκριθεί στις δόσεις που πρότειναν.
 
Με δεδομένο ότι υπάρχει κατάσχεση, που ήδη έχει ξεκινήσει να προκαλεί δυσλειτουργίες στη ΔΕΥΑΚ, μέχρι το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, και με τις θετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου η πρόθεση ήταν να προχωρήσουν σε διακανονισμό, όπως εξήγησε ο δήμαρχος.
 
Επίσης ο κ. Πετρίδης παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση λόγω αδειών και διακοπών, όμως με την έκδοση της τρίτης απόφασης από τον Άρειο Πάγο, δημιουργείται ένα νέο δεδομένο που πρέπει να λύσουν και οι δύο πλευρές. 

Να λυθεί άμεσα το ζήτημα 

Από την πλευρά της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Εμείς η Πόλη» η επικεφαλής κ. Φελίνα Καζάκου σημείωσε πως παρ’ όλες τις δηλώσεις της διοίκησης για επιχείρηση πρότυπο, μέσα σε λίγες μέρες βλέπουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
 
Έτσι φαίνεται ότι υπάρχουν κατασχεμένοι λογαριασμοί, 95 απλήρωτοι υπάλληλοι, με 55 υπαλλήλους που ζητούν 1,3 εκ. ευρώ, ενώ την επιχείρηση επισκέφτηκε και ο επόπτης εργασίας κάνοντας έλεγχο.
 

Την ίδια ώρα δεν έγιναν 3 Διοικητικά Συμβούλια, το οποίο είναι πολύ σοβαρό ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αυτά τα συμβούλια μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους.
 
Όσο για τα διαμειφθέντα, τόνισε πως δεν υπάρχει ούτε μία καταγεγραμμένη απόφαση του ΔΣ της Επιχείρησης που να καταγράφει επισήμως τη θέση όλου του Διοικητικού Συμβουλίου. «Διακρίνω ότι υπάρχει μια φλύαρη αντιμετώπιση όλου του γεγονότος, κάτι που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους, και η διαχείριση μέχρι τώρα είναι επιβλαβής για την επιχείρηση» τόνισε η κ. Καζάκου για να εξηγήσει ότι λόγω αυτής της ολιγωρίας, οι εργαζόμενοι έχουν εξαντληθεί οικονομικά, με ταυτόχρονη απαξίωση της εργασίας τους, ζητώντας άμεσα πρόταση για την επίλυση του θέματος. 

Αναγκαία η αμοιβαία υποχώρηση 

Ξεκινώντας με την παρατήρηση ότι δεν πρέπει να λαϊκίζουμε, η επικεφαλής της παράταξης της «Πολη-τικηςΑναντροπής» κ. Ελένη Λαφτσή σημείωσε πως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα συνεχίζει τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ και θα εξυπηρετεί τους εργαζόμενους, και αυτά τα ζητήματα να μην γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης στο πλαίσιο μιας φτηνής αντιπολίτευσης.
 
Η ίδια, έχοντας συναντήσει το σύλλογο εργαζομένων, και έχοντας παρευρεθεί στο τελευταίο ΔΣ στο οποίο δεν υπήρξε απαρτία, θεωρεί πως υπήρξε μια προχειρότητα στην διαχείριση του όλου ζητήματος και πως το θέμα θα έπρεπε να έχει έρθει νωρίτερα στο ΔΣ.
 
Όμως από τη στιγμή που υπάρχουν αντικρουόμενες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, κατά πάσα πιθανότητα το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην ολομέλεια που θα αποφανθεί οριστικά, και τυχόν κατάσχεση που θα κάνουν οι εργαζόμενοι μπορεί να τους παγιδέψει, γιατί αν γίνει δεκτή η έφεση, τότε θα πρέπει να τα επιστρέψουν.
 
Για αυτό και πρότεινε πως μια λύση θα μπορούσε να είναι με την απόσυρση του ένδικου μέσου, να περιορίσουν την απαίτησή τους στο μισό, και να πάρουν τα χρήματα, διαφορετικά μπαίνουν σε μια διαδικασία που είναι άγνωστο ποιος θα είναι χαμένος. 

Απαραίτητος ο διακανονισμός 

Από την πλευρά του Σπάρτακου ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, σημείωσε πως η νέα απόφαση του Αρείου Πάγου, για την οποία είχε ενημερωθεί όταν συγκεντρώθηκαν για το τελευταίο Συμβούλιο, το οποίο τελικά δεν έγινε, δημιουργεί νέα δεδομένα.
 

Ο ίδιος είχε προτείνει, κάτι που θεωρεί πως είχε παρεξηγηθεί από τους εργαζόμενους, πως θα έπρεπε να γίνει ο διακανονισμός και ανάλογα με την λειτουργία της επιχείρησης, αν έχει περίσσευμα στο τέλος της χρονιάς, να δίνεται στους εργαζόμενους για να επιταχύνει την εξόφληση.
 
Τόνισε δε πως δεν θα μπορούσε να δώσει τη συναίνεσή του σε μια απευθείας απόφαση για να δοθούν τα χρήματα, από τη στιγμή που το θέμα δεν έχει τελεσιδικήσει, με αντικρουόμενες αποφάσεις από τον Άρειο Πάγο, όμως σημείωσε πως πρέπει να βρεθεί λύση υπέρ και των εργαζομένων. 

Πρέπει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι 

Τέλος ο κ. Νίκος Φακιρίδης, αφού σημείωσε πως το συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύει το απαράδεκτο να μην συζητείται η πολιτική των νομικών προσώπων του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε πως την κύρια ευθύνη για το θέμα που έχει δημιουργηθεί, το έχει το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, ενώ θεωρεί πως γίνονται προσπάθειες για δημιουργία κοινωνικών αυτοματισμών και με τους πολίτες, αλλά και μεταξύ των εργαζομένων.
 
Για αυτό και σημείωσε πως μπορεί να πληρώσει η ΔΕΥΑΚ αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι και αυτοί που έχουν αδικηθεί όλο αυτό το διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.