«Παγιδευμενοι» οι μουσουλμανοι που θελουν να προσφυγουν στα αστικα δικαστηρια

Λόγω της καθυστέρησης, για πάνω από επτά μήνες, της έκδοσης του ΠΔ που αφορά τις διαδικασίες άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων

Την ανάγκη να δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό, και να είναι σε ισχύ πριν την έναρξη του νέου Δικαστικού έτους στις 15 Σεπτεμβρίου το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στις διαδικασίες άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων, τονίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Κώστας Γούναρης, δικηγόρος. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Γούναρης είναι μέλος της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση για τους δικονομικούς κανόνες της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν τις αλλαγές στη Σαρία, για τις δικονομικές διαδικασίες της άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των Μουφτήδων της Θράκης, όπως προβλέπεται στο εδάφιο β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 5 της από 24.12.1990 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182) που κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του ν. 1920/1991 (Α΄11), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 4511/2018 (Α΄2).
 
Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας την προηγούμενη εβδομάδα, στην ανακοίνωσή του για την τοποθέτηση τοποτηρητών στις Μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης, είχε αναφέρει πως τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τα θέματα του νόμου αυτού. Οι μέρες όμως περνούν, η δημόσια διαβούλευση ανακοινώθηκε αλλά αργεί, με κάθε καθυστέρηση να αποβαίνει σε βάρος των Ελλήνων πολιτών που θέλουν να κάνουν χρήση του.
 
Όπως θυμίζει ο κ. Γούναρης, ο Ν. 4511/2018 που προβλέπει ότι οι υποθέσεις
οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών
θα εκδικάζονται πλέον από τα ελληνικά αστικά δικαστήρια, τα οποία θα
εφαρμόζουν τον ελληνικό Αστικό Κώδικα, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες
που όλοι οι διάδικοι θα συμφωνήσουν σε προσφυγή στο Μουφτή με εφαρμογή
της Σαρίας, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  πριν από επτά ολόκληρους μήνες (15-1-2018).
 
Όμως η εφαρμογή της νέας αυτής ρύθμισης συνδέθηκε σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.2 και 4 του Ν.4511/2018 – κακώς κατά τη γνώμη του – με την έκδοση ενός Π.Δ. που θα καθόριζε τους απαιτούμενους δικονομικούς κανόνες για τη συζήτηση της υπόθεσης στο Μουφτή.
 
Μέχρι τότε οι Μουφτήδες επιλαμβάνονται των υποθέσεων που άγονται ενώπιον τους με κοινή συναίνεση όλων των διαδίκων, ενώ όσοι δεν θέλουν τη δικαιοδοσία του Μουφτή και την εφαρμογή της Σαρίας στις οικογενειακές τους υποθέσεις θα πρέπει να περιμένουν.
 
Να υπενθυμίσουμε πως ο νόμος προβλέπει πως σε περίπτωση που οι δύο διάδικοι ή ο ένας εξ’ αυτών θέλουν να προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια, τότε η υπόθεση υπάγεται σε αυτά, όμως για να μπορέσουν να εισαχθούν οι υποθέσεις στα δικαστήρια, πρέπει να έχει εκδοθεί το Π.Δ.
 
Όμως παρόλο που έχει παρέλθει το επτάμηνο, παρόλο που η επιτροπή παρέδωσε την εισήγησή της, το Π.Δ. δεν έχει εκδοθεί.
 
Έτσι πλέον έχει δημιουργηθεί ένα πλήθος οικογενειακών διαφορών σε εκκρεμότητα, στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια, αλλά δεν μπορούν με αποτέλεσμα να υπάρχει ουσιαστικά αρνησιδικία από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας.
 
Όταν μάλιστα από τις 16 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το νέο δικαστικό έτος, ο κ. Γούναρης θεωρεί πως είναι απόλυτα επιβεβλημένο να εκδοθεί άμεσα το Π.Δ. ώστε αυτή η κανονικότητα που ξεκίνησε να αποκαθίσταται με το Ν.4511/2018 επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά.
 
Να σημειωθεί πάντως πως με δεδομένο ότι τα προεδρικά διατάγματα εξαρτώνται από τη δουλειά που γίνεται στα αρμόδια Υπουργεία, η προ-ανασχηματική περίοδος που διανύει η κυβέρνηση, μπορεί να επιφέρει επιμέρους καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ πρέπει να περάσει και από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. 

Θετική εξέλιξη ο έλεγχος στα οικονομικά των Μουφτειών 

Πάντως βλέπει και μια θετική εξέλιξη ο κ. Γούναρης στο θέμα των Μουφτειών, γιατί τονίζει πως στην περίφημη τροπολογία για τους Μουφτήδες, για την οποία όπως σημειώνει, έγινε τόσος ντόρος Αυγουστιάτικα, και η οποία αποτελεί ήδη νόμο του Κράτους (άρθρο 48 του Ν.4559/2018), πέρασε στα «ψιλά» μία ρύθμιση.
 
Σύμφωνα με αυτή το Υπουργείο Παιδείας (δηλαδή το Ελληνικό Κράτος) αναλαμβάνει να καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας των Μουφτειών (που αποτελούν δημόσιες υπηρεσίες), ενώ καθιερώνεται οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος των Μουφτειών από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.
 
Ο κ. Γούναρης εκφράζει την ελπίδα πως από δω και πέρα θα σταματήσει το εξευτελιστικό, όπως το χαρακτηρίζει, καθεστώς που ισχύει δεκαετίες τώρα να πληρώνουν Έλληνες πολίτες ένα δημόσιο λειτουργό (Μουφτής) προκειμένου να ασκήσει αυτός τα δικαστικά του καθήκοντα, χωρίς παράλληλα να υπάρχει κανενός είδους οικονομικός έλεγχος από την πλευρά του κράτους στις Μουφτείες και στα έσοδά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.