5η Δεκαετια Καμπινγκ Φαναριου: Ημασταν και εμεις εκει

Ο «ΠτΘ» βρέθηκε στην γιορτή – αντάμωμα κατασκηνωτών και φίλων του κάμπινγκ Φαναρίου της ΕΤΑΔ που διοργανώθηκε παραμονή της Αυγουστιάτικής Πανσελήνου - 100% αύξηση των κατασκηνωτών μέσα στην πρώτη 4ετία της νέας διοίκησης

Πέντε ολόκληρες δεκαετίες αναβίωσαν το βράδυ του Σαββάτου, 25 Αυγούστου στο πιο όμορφο μπαλκόνι της Ροδόπης, ήτοι το αναψυκτήριο του Κάμπινγκ Φαναρίου της ΕΤΑΔ, στο πλαίσιο του 1ου Ανταμώματος κατασκηνωτών και φίλων του Κάμπινγκ από τη δεκαετία του ’70 έως και σήμερα.
 
Η διοίκηση του κάμπινγκ ετοίμασε και έφερε εις πέρας με επιτυχία μία μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή, παραμονή της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, με φόντο το Θρακικό Πέλαγος και κύριο στοιχείο τις αναμνήσεις παλαιών και νεότερων κατασκηνωτών και φίλων του κάμπινγκ.
 
Μία βραδιά γεμάτη μουσική, χορό, χαμόγελα και πολλές πολλές εκπλήξεις, που γέμισαν ακόμα και τον ουρανό του Φαναρίου που «φώτισε» τόσο από τα πυροτεχνήματα που έπεσαν ειδικά για την γιορτή όσο και από τα φαναράκια που άφησαν ελεύθερα στον ουρανό οι παρευρισκόμενοι.
 

Η βραδιά ξύπνησε αναμνήσεις. Νεανικές, ανέμελες, χαρούμενες και ευτυχισμένες όπως αυτές που δημιουργούνται πενήντα και πλέον χρόνια στις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ. «Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι» όπως επεσήμανε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο διευθυντής του κάμπινγκ κ. Θάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε η επόμενη γιορτή, το καλοκαίρι του 2019 να είναι εξίσου επιτυχημένη, θέτοντας τις βάσεις για τις «παραδόσεις» του μέλλοντος.
 
Το κάμπινγκ Φαναρίου άλλωστε την τελευταία πενταετία βρίσκεται σε στάδιο αναδιοργάνωσης και αναμόρφωσης, με τη νέα διοίκηση  να είναι πλέον σε θέση να μιλά ακόμα και για θετικό πρόσημο στα οικονομικά του, το προσεχές μέλλον. 

30% αύξηση των κατασκηνωτών το φετινό καλοκαίρι 

Η φετινή χρονιά ήταν μία καλή χρονιά για το κάμπινγκ του Φαναρίου, όπου σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 30% στους κατασκηνωτές, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες των δύο πρώτων μηνών του καλοκαιριού. «Όταν αναλάβαμε την διοίκηση του κάμπινγκ βρήκαμε οφειλές της τάξεως των 265.000 ευρώ, επομένως βασικός μας στόχος εξ αρχής ήταν να “επανασυστηθούμε”  με τους κατασκηνωτές. Την πρώτη χρονιά από τα 120 πακέτα έμειναν μόνο τα 50, ωστόσο φέτος, μετά από μία τετραετία μπορούμε να μιλάμε για αύξηση 100%. Συνδυαστικά με την καθημερινή επισκεψιμότητα στην παραλία αλλά και στην καφετέρια που επαναλειτούργησε μετά από μία δεκαετία, τα πράγματα βαίνουν καλώς» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας ότι «δεν ήταν καθόλου τυχαίο πως ο ΕΟΤ επέλεξε να επενδύσει στην περιοχή πενήντα χρόνια πριν». 

Θερμό το ενδιαφέρον επιχειρηματιών για την επαναλειτουργία των εστιατορίων 

«Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΤΑΔ έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα, σε πράγματα που ενδεχομένως δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως, όπως υδραυλικές εγκαταστάσεις, αποχετευτικά δίκτυα, σωληνώσεις» συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας πως «με την ανακοίνωση του ΕΣΠΑ και για την περιοχή του Φαναρίου, η επιχειρηματικότητα της περιοχής μας έχει ήδη πλησιάσει και δείχνει ενδιαφέρον για επενδύσεις, όπως για παράδειγμα για τα εστιατόρια τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ και 20 χρόνια». 

Στον δρόμο για την πλήρη εξυγίανση των οικονομικών, με απαραίτητο σύμμαχο τους ντόπιους 

«Η ΕΤΑΔ στέκεται αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια, με βαριές και νόμιμες προσπάθειες και θεωρώ πως βήμα βήμα, σε μία διετία τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και πιθανόν και του χρόνου θα έχουμε θετικό πρόσημο στον ισολογισμό» προσέθεσε.
 
Για να γίνει ωστόσο αυτό κατορθωτό θα πρέπει, όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, να βοηθήσει και η τοπική κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση και λοιποί φορείς, με τους οποίους η διοίκηση του κάμπινγκ βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία, οι οποίοι «πρέπει να αντιληφθούν ότι ζουν σε ένα τουριστικό μέρος». «Είναι σύνηθες για παράδειγμα το φαινόμενο να έχουμε περιπολικά μετά τις 12 το βράδυ, την ώρα που δεν δουλεύει κανένα beach bar το βράδυ, γεγονός πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Όταν δούλευαν βράδυ τα beach bar το κάμπινγκ είχε κάθε βράδυ 100-120 σχοινάκια, που σημαίνει 300 κατασκηνωτές επιπλέον κάθε βράδυ, όλο το καλοκαίρι. Καταλαβαίνετε λοιπόν σε τι έσοδα το γεγονός αυτό συνίσταται τόσο για το κάμπινγκ όσο και για την τοπική αγορά, καθώς θα χρειαστούν τρόφιμα, βενζίνες, τσιγάρα κ.ο.κ.»  συμπλήρωσε ευχόμενος «αυτό να γίνει αντιληπτό από όλους και να παν όλα καλά».  

Άρτεμις Συλιβού «Θετικά τα αποτελέσματα της νέας διοίκησης την τελευταία τετραετία» 

Για τις δικές της αναμνήσεις στο κάμπινγκ Φαναρίου της ΕΤΑΔ μίλησε στον «ΠτΘ» η κ. Άρτεμις Συλιβού, η οποία διαμένει στο κάμπινγκ για περισσότερο από μία δεκαετία. «Ήρθαμε οικογενειακώς στο κάμπινγκ Φαναρίου το 2000 σε έτοιμο τροχόσπιτο καθότι αυτό ήταν τότε το καθεστώς. Βρήκαμε μία κατάσταση σχετικά παρακμιακή καθώς είχαν προηγηθεί τα γεγονότα με την Γιουγκοσλαβία, που έβαλαν τέλος στον οδικό τουρισμό. Συνδυαστικά με την εγκατάλειψη του χώρου για μία 10ετία η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή. Ο χώρος περνάει στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου κακά τα ψέματα, η διαχείριση μίας τέτοιας κατάστασης είναι δύσκολη και υπάρχει και μικροπολιτική, με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται όλα τα μισθώματα και το βάρος της όποιας συντήρησης να πέφτει σε όσους εξ ημών πληρώναμε κανονικά τα μισθώματά μας. Συντήρηση λοιπόν δεν υπήρχε ωστόσο η διοίκηση της τελευταίας 4ετίας έχει δώσει καλά αποτελέσματα, χαρακτηριστικό παράδειγμα των οποίων είναι και η σημερινή βραδιά» τόνισε η ίδια ευχόμενη η πορεία αυτή να συνεχιστεί ακόμα και με θετικό οικονομικό πρόσημο για τον κάμπινγκ.
 
 Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Συλιβού περιέγραψε και τη φυσιογνωμία των κατασκηνωτών, εξηγώντας πως οι Βούλγαροι κατασκηνωτές είναι εκείνοι που τα τελευταία χρόνια κάλυψαν τα κενά των Κομοτηναίων που αποχώρησαν, λόγω της κατασκευής εξοχικών ή για διαφόρους λόγους, τονίζοντας πως «η δική μας αλάνα έχει επιβιώσει από μόνιμους κατασκηνωτές Βούλγαρους που κάλυψαν τα κενά οικόπεδα που δημιουργήθηκαν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.