Θαλασσια ευρηματα απο τον βυθο του Θρακικου Πελαγους παρουσιασθηκαν στο κοινο

Στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής η τελετή έναρξης του «Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους»

Τα θαλάσσια ευρήματα εξαιρετικής αισθητικής που ανασύρθηκαν από το Θρακικό Πέλαγος συνθέτουν την έκθεση «Θρακικό Πέλαγος- Δρόμοι της θάλασσας, ναυάγια και ενάλια ευρήματα» η οποία φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.
 
Με αφορμή την έναρξη του πρώτου «Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους» αρχαιολόγοι ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους  μέχρι την αρχαιότητα, παρουσιάζοντας την έντονη θαλάσσια εμπορική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή μας πριν από πολλά χρόνια.
 

Στην τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρου του μουσείου υπερτονίστηκε η σημασία του υγρού στοιχείου για την εξέλιξη της οικονομίας και του πολιτισμού στον τόπο μας, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμού που θα αναδεικνύει την περιοχή μας ως τουριστικό προϊόν. 

Νίκος Τσαλικίδης «Στόχος μας η δημιουργία ενός νέου θεσμού μέσω του οποίου θα γνωρίσουμε καλύτερα την θάλασσά μας» 

Πρόκειται για μία συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης του εθνικού μας πλούτου και του Θρακικού Πελάγους, ενός παραλιακού μετώπου που αξίζει να κεφαλαιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί, όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφεριάρχης Ροδόπης, κ. Νίκος Τσαλικίδης «θέλουμε να δώσουμε έναν τόνο αναπτυξιακό για την περιοχή μας και για τους πολίτες της Περιφέρειάς μας. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, όπως μουσική παράσταση στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, επίδειξη σκαφών και γαστρονομία στο λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από τοπικούς καλλιτέχνες και σχήματα. Στόχος μας η δημιουργία ενός νέου θεσμού μέσω του οποίου θα γνωρίσουμε καλύτερα την θάλασσά μας». 

Νάγια Δαλακούρα «Ως υπηρεσία αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του Θρακικού Πελάγους για την ανάπτυξη της περιοχής μας» 

«Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση αφενός γιατί είμαστε υπηρεσία που μελετά και αντιλαμβάνεται τη σημασία του Θρακικού Πελάγους για την ανάπτυξη του πολιτισμού της περιοχής μας  αφετέρου γιατί είχαμε την ευτυχή συγκυρία εδώ και λίγο καιρό να φιλοξενούμε στο μουσείο μας την περιοδική έκθεση», συμπλήρωσε με την σειρά της η Αρχαιολόγος, κ. Νάγια Δαλακούρα δίνοντας στην συνέχεια περισσότερες πληροφορίες.
 

«Η έκθεση αν και ετοιμάστηκε το 2017 έχει ήδη πάρει παράταση λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, ενώ διαρθρώνεται σε ενότητες που αφορούν τις υδάτινες θεότητες, διαχρονικές τεχνικές αλιείας, τη διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων, τα ναυάγια της Μεσογείου και ειδικότερα του Βόρειου Αιγαίου και τις θαλάσσιες μεταφορές» πληροφόρησε η αρχαιολόγος, ενώ κλείνοντας σημείωσε πως το σύνολο των εκθεμάτων προέρχονται τόσο από ανασκαφές σε Ροδόπη και Έβρο όσο από ενάλια ευρήματα. 

Χρύσα Καραδήμα «Το Θρακικό Πέλαγος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» 

Τον λόγο πήρε και η κ. Χρύσα Καραδήμα καλωσορίζοντας το κοινό. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης πριν την ξενάγηση πραγματοποίησε μία ομιλία για τους ενδιαφερόμενους, επισημαίνοντας πως «ήταν μία ευτυχής συγκυρία, μιας και στο Μουσείο μας εδώ και περίπου έναν χρόνο εκτίθενται σε περιοδική έκθεση κάποια ευρήματα από τις αποθήκες τις Εφορείας μας. Όταν, λοιπόν, η Αντιπεριφέρεια μας ενημέρωσε για την πρόθεσή της περί διοργάνωσης του Φεστιβάλ με χαρά προσφέραμε τη βοήθειά μας και τη συμμετοχή μας.
 

«Το Θρακικό Πέλαγος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Οι Αρχαίοι Έλληνες διέθεταν πνεύμα εξερεύνησης και αναζητούσαν νέους τόπους και πόρους για την ανάπτυξη του πολιτισμού και της οικονομίας, γεγονός που γίνεται φανερό μέσα από την μελέτη των αντικειμένων που έχουν βρεθεί στις αρχαίες ελληνικές πόλεις που ανασκάπτονται τα τελευταία χρόνια, όπως είναι τα Άβδηρα, η Μαρώνεια και άλλες περιοχές της Θράκης» εξήγησε η κ. Καραδήμα κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.