Αντιδρασεις για το προεδρικο διαταγμα περι Μουφτηδων

Σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, παρουσία των βουλευτών Ροδόπης, Ξάνθης και νομικών - Αχμέτ Ερτζάν «Σε καμία περίπτωση δεν δύναται να αποδεχτούμε το εν λόγω προεδρικό διάταγμα. Γιατί: ─δεν είναι προϊόν διαλόγου με τη μειονότητα ─απαγορεύει την τουρκική γλώσσα»

Την απογοήτευσή τους στα όσα εμπεριέχει το προεδρικό διάταγμα που αφορά στους Δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας των Μουφτήδων που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εξέφρασαν μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης που συναντήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στα γραφεία του Συλλόγου στην Κομοτηνή.

Συγκεκριμένα στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το «παρών» έδωσαν μέλη του Συλλόγου, κυρίως νομικοί αλλά και οι βουλευτές Ροδόπης κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καραγιουσούφ  και Ιλχάν Αχμέτ και Ξάνθης κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ συζητώντας τα όσα προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας στα τέλη του Αυγούστου και καθορίζει τις αρμοδιότητες του μουφτή, τις συνθήκες εργασίας, τα χαρακτηριστικά που θα έχει το προσωπικό που θα προσληφθεί και τα καθήκοντά τους. 

Ανεπαρκές το προεδρικό διάταγμα ως προς την επίτευξη του σκοπού και των αναγκών της μειονότητας 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αχμέτ Ερτζάν «μετά από ενδελεχή ανάλυση του προεδρικού διατάγματος που βρίσκεται υπό διαβούλευση αυτό κρίθηκε ανεπαρκές ως προς την επίτευξη του σκοπού και των αναγκών της μειονότητας».
 

Συγκεκριμένα ο ίδιος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την αποδοτική όπως την χαρακτήρισε συζήτηση η οποία θα επαναληφθεί, ενδεχομένως και με εκπροσώπους άλλων συλλογικοτήτων της μειονότητας, τόνισε πως «δεν πρόκειται για μία καλοπροαίρετη απόφαση καθώς αγνοεί παντελώς την φυσική υπόσταση της μειονότητας και των συλλογικών της οργανώσεων».
 
Κληθείς να απαριθμήσει τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο ίδιος έκανε λόγο για εμφανή ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάννης στην παράγραφο 10 του προεδρικού διατάγματος το οποίο «δεν επιτρέπει την χρησιμοποίηση της τουρκικής γλώσσας στις συνεδριάσεις ενώπιον του Μουφτή». 

«Αδιανόητη» η απαγόρευση της ομιλίας στην τουρκική γλώσσα 

«Η Μουφτεία αποτελεί όργανο της μειονότητας και είναι αδιανόητη η απαγόρευση της ομιλίας στην τουρκική γλώσσα» τόνισε μάλιστα ο ίδιος χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως πρόκειται για ξεκάθαρο παράδειγμα παραβίασης δικαιωμάτων. «Μπορεί κανείς να διαβάσει προσεχτικά το άρθρο 36 της Συνθήκης της Λωζάννης που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και υπεράνω των κρατικών νομοθεσιών και την οποία δεν μπορούμε να την διαστρεβλώνουμε, να την ακυρώνουμε ή να την αποδεχόμαστε μερικώς ανάλογα με το συμφέρον μας κάθε φορά» τόνισε κάνοντας λόγο για μία «μη σοβαρή στάση».
 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εξήγησε πως τα όσα προβλέπονται και για τις δικαιοδοσίες του Μουφτή, το προσωπικό που πρόκειται να  προσληφθεί, τη διερεύνηση των στοιχείων, αλλά και την απομάκρυνσή  τους σε περίπτωση παράβασης των καθηκόντων τους κατά την ανάλυση των άρθρων που προσδιορίζουν τα καθήκοντά τους «φαίνεται ότι περισσότερο δυσχεραίνουν παρά διευκολύνουν τη λειτουργία του θεσμού», για να σημειώσει επίσης πως «οι ήδη συρρικνωμένες δικαιοδοσίες του Μουφτή θα συρρικνωθούν εξ ολοκλήρου με το νεοπροσληφθέν προσωπικό που θα τον περιβάλλει». 

«Σκόπιμος και αναγκαίος ο αμοιβαίος διάλογος και η συνεργασία με τις συλλογικές οργανώσεις της μειονότητας, έτσι ώστε να προετοιμαστεί μία νέα τροπολογία που θα καλύπτει τις ανάγκες και τις προσδοκίες της μειονότητας» 

«Ως μέλη της μειονότητας και των συλλογικών οργανώσεων δεν υπάρχει κανένας λόγος αποδοχής της απόφασης αυτής» συνέχισε, κάνοντας λόγο για μία τροπολογία που από νομικής άποψης «εμπεριέχει  πολλές παραλείψεις, βρίθει αντιφάσεων και στην πράξη θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα».
 
«Εν κατακλείδι» κατέληξε ο ίδιος «εκφράζουμε την αντίθεσή μας και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να αποδεχτούμε το εν λόγω προεδρικό διάταγμα» για να τονίσει πως «είναι σκόπιμος και αναγκαίος ο αμοιβαίος διάλογος και η συνεργασία με τις συλλογικές οργανώσεις της μειονότητας, έτσι ώστε να προετοιμαστεί μία νέα τροπολογία που θα καλύπτει τις ανάγκες και τις προσδοκίες της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.