Ξεναγηση στην εκπαιδευτικη ιστορια της Θρακης

Από τον Α. Καζαντζή στον βουλευτή της ΝΔ κ. Γιάννη Πλακιωτάκη κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή

Στο Θρακικό Μουσείο Παιδείας, το οποίο συγκεντρώνει όλη την νεότερη ιστορία της εκπαίδευσης στη Θράκη, επισκέφτηκε το απόγευμα της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, που βρέθηκε στη Ροδόπη στο πλαίσιο περιοδείας βουλευτών της ΝΔ στην Κομοτηνή.
 

Τον κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Γιάννη Βεζυριαννίδη και μέλη της τοπικής οργάνωσης, υποδέχτηκαν ο επίτιμος πρόεδρος και ιδρυτής της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, που δημιούργησε το Μουσείο, κ. Αλέξανδρος Καζαντζής, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κ. Δημοσθένη Τακά, καθώς και μέλη της εταιρείας.
 
Ο κ. Καζαντζής ξενάγησε τον κ. Πλακιωτάκη στο μουσείο που στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο του 5ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής, και καλύπτει ένα μουσειακό κενό στον χώρο της παιδείας σε αντίθεση με την πληθώρα μουσειακής παρουσίας άλλων πολιτισμικών χώρων και εποχών.
 

Σκοπός της ίδρυσης του Μουσείου, είναι η συλλογή όλου του διάσπαρτου υλικού, εντύπων και σχολικών ειδών, που έχουν σημασία για τον θρακικό αλλά και τον ευρύτερο ελληνικό χώρο, και το οποίο έχει προέλευση από παλιά μέχρι σήμερα και παρουσιάζει την ιστορικότητα του θρακικού χώρου, ως σπουδαία πολιτιστική έκφραση και παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές.
 

Ο κ. Καζαντζής επέδειξε το χώρο, όπως έχει διαμορφωθεί, με μία αίθουσα να αποτελεί αντίγραφο μιας παλιάς σχολικής τάξης, ενώ στις προθήκες υπάρχουν σχολικά αντικείμενα διάφορων εποχών, καθώς και αρχειακό υλικό από τα σχολεία της περιοχής μας και όχι μόνο.
 
Άλλωστε στο χώρο υπάρχει ένα μεγάλο αρχειακό υλικό, από φωτογραφίες και όχι μόνο, το οποίο βρίσκεται κυρίως στον πάνω όροφο του κτηρίου.
 

Βέβαια σημαντικό είναι και αυτό καθαυτό το κτίριο που στεγάζεται το Θρακικό Μουσείο Παιδείας, μιας και πρόκειται για το ιστορικό εκπαιδευτήριο που βρίσκεται στον περίβολο του ναού Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, και σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, ανεγέρθηκε το 1882 με δαπάνη του ζεύγους Ηπειρωτών ευεργετών Χατζή Κωνσταντίνου Ζωίδου και της συζύγου του Βασιλικής, με σκοπό να λειτουργήσει ως νηπιαγωγείο.
 

Κάθε χρόνο και ως το 1938 φοιτούσαν 30-40 νήπια της συνοικίας του Πάνω Μαχαλά, οπότε λόγω στεγαστικών αναγκών παραχωρήθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής. Το 1977 επαναλειτούργησε ως Νηπιαγωγείο (5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής) και το 1995 παραχωρήθηκε από το Δήμο Κομοτηναίων στην Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, με σκοπό να στεγάσει το Θρακικό Μουσείο Παιδείας.
 
Στο ισόγειο στεγάζονται τα Γραφεία και η Βιβλιοθήκη της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, ενώ στον όροφο το Θρακικό Μουσείο Παιδείας, με την εταιρεία παιδαγωγικών επιστημών να πραγματοποιεί κατά καιρούς δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ το μουσείο είναι πλήρως επισκέψιμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.