83η ΔΕΘ: Λαμπερα εγκαινια με ρεκορ επισκεψιμοτητας και πολο ελξης τα «Θρακιωτικα» περιπτερα

Η Θράκη παρούσα και στα συλλαλητήρια

Με το συμβολισμό της πρώτης μεταμνημονιακής διοργάνωσης και ρεκόρ συμμετοχής των τελευταίων 10ετιών, άνοιξε η αυλαία της 83ης ΔΕΘ το πρωί του Σαββάτου, 8 Σεπτεμβρίου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πριν την κεντρική του ομιλία το απόγευμα της ίδιας ημέρας συναντήθηκε τόσο με τη Διοίκηση της ΔΕΘ, όσο και με το σωματείο των εργαζομένων, ενώ είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί και στα περίπτερα της Έκθεσης.
 
Ο ίδιος χαρακτήρισε την φετινή έκθεση ιστορική για την χώρα, και ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως επεσήμανε πρόκειται για την πρώτη μετά την 8ετή περίοδο των μνημονίων, που σηματοδοτεί την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, και τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης στην ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας, και των Βαλκανίων.
 

Την καλύτερη της 20ετίας χαρακτήρισε την 83η ΔΕΘ και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, παρουσιάζοντας την ανοδική πορεία των μεγεθών των τελευταίων ετών, ενώ επισήμανε την ανάγκη ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου, ώστε η ΔΕΘ να αναβαθμισθεί ακόμα περισσότερο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στην φετινή διοργάνωση ως Τιμώμενης Χώρας, αλλά και στην παρουσία των 130 ελληνικών startups στο θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα», ενώ στα υψηλά μεγέθη της φετινής διοργάνωσης αναφέρθηκε με την σειρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης.
 
Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού το περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αυτά των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, υπουργείου Εργασίας, υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, ενώ το ενδιαφέρον του κέντρισε μεταξύ άλλων και το περίπτερο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο και επισκέφθηκε συνοδευόμενος από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τον Υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου, τον Αν. Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη και την Υφυπουργό κα. Μερόπη Τζούφη.
 
Λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε το αμερικανικό περίπτερο από κοινού με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Wilbur Ross και ξεναγήθηκε σε μερικές από τις αμερικανικές εταιρείες-κολοσσούς. Ο κ. Ross τόνισε κατά τα εγκαίνια του αμερικανικού περιπτέρου πως η 83η ΔΕΘ αποτελεί ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και προσφέρει δυνατότητες για συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η 83η ΔΕΘ, με την παρουσία των ΗΠΑ ως Τιμώμενης Χώρας, σηματοδοτεί τις μεγάλες δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας να αποτελέσουν την «καρδιά» της βαλκανικής συνανάπτυξης και να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση. 

Περισσότεροι από 50.000 θεατές τη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης 

Περισσότεροι από 50.000 θεατές πέρασαν τις πύλες της ΔΕΘ μόνο κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας υλοποίησής της. Συγκεκριμένα την Κυριακή  9 Σεπτεμβρίου η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή αλλά και μεγαλύτερη συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα, γεγονός που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για την φετινή διοργάνωση. 

Πόλος έλξης τα περίπτερα του ΕΒΕΡ και του ΔΠΘ 

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές είναι και οι Θρακιώτικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση, ενώ διευρυμένες είναι οι συμμετοχές των τοπικών επιχειρήσεων και στο περίπτερο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, που φέτος είναι αναβαθμισμένο, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις της περιοχής να αναδείξουν την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους. 

Σκηνικό «μάχης» οι δρόμοι έξω από το Συνεδριακό κέντρο 

Στον αντίποδα του αισιόδοξου κλίματος εντός της ΔΕΘ οι συγκεντρώσεις και οι πορείες διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή, με αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς να δίνουν το παρών στο κάλεσμα ομοσπονδιών και ενώσεων  με αφορμή τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ. Παρόντα στην εν λόγω πορεία και μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ροδόπης «Αγία Ειρήνη» και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης.
 
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Πύργο με ομιλία του προέδρου της ΠΟΑΣΑ Ευάγγελου Χριστακόπουλου και ακολούθησε πορεία μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου λόγω της απουσίας της Υφυπουργού οι διαμαρτυρόμενοι θυροκόλλησαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.
 
«Παρών» στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ το απόγευμα του Σαββάτου δήλωσαν και συλλογικότητες της Ροδόπης που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, όπως ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης, καθώς και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής που συμμετείχε στην πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε από τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ το απόγευμα του Σαββάτου με σημείο εκκίνησης το Άγαλμα του Βενιζέλου.
 
Σκηνικό μάχης ωστόσο θύμιζαν οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης το απόγευμα του Σαββάτου  καθώς διαδηλωτές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» αποσπάστηκαν και επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρου όπου εκείνη την ώρα τελούνταν τα εγκαίνια της έκθεσης.
 
Ακολούθησαν συμπλοκές ανάμεσα σε μεμονωμένες ομάδες που αποσπάστηκαν από το συλλαλητήριο και αστυνομικούς που προέβησαν σε χρήση χημικών και ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν πεζοδρόμια και ξήλωσαν μάρμαρα, προκαλώντας φθορές σε παρακείμενα καταστήματα αλλά και οχήματα, με τα επεισόδια να διαρκούν περισσότερο από τρεις ώρες.
 
Συνολικά 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ η αστυνομία προέβη σε οκτώ συλλήψεις.  Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, και κατά περίπτωση για διακεκριμένες φθορές, απρόκλητες σωματικές βλάβες, αντίσταση κ.ά., με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.