Πενταμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας στο περιθώριο της ΔΕΘ

11.09.2018 12:18

Σύντομα και νέα συνάντηση, με τη συμμετοχή κι άλλων κρατών της περιοχής

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Πενταμερή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας οργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο περιθώριο του συνεδρίου «Southeast Europe Energy Forum», που διοργάνωσε το  Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.
 
Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και σε αυτή έλαβαν μέρος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes, η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, ο Υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Aleksandar Antic και ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz.
 
Όλες οι πλευρές, όπως κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμμερίζονται κοινούς στόχους: 

  • Ανάδειξη των Βαλκανίων σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή
  • Δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας
  • Περαιτέρω διασύνδεσης των υποδομών
  • Ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, σε μια περιοχή που αποτελεί πύλη της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς 
Στη βάση αυτή συζητήθηκαν βασικοί παράμετροι ενός σχεδίου περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου της ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων και οι προκλήσεις, βραχυπρόθεσμα αλλά και σε βάθος χρόνου.
 
Όπως εκτίμησαν οι υπουργοί κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κεντρικό ρόλο αναμένεται να παίξει η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, δεδομένων των εξελίξεων στην παραγωγή διεθνώς.
 
Τα όλο και πιο εντυπωσιακά ευρήματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο, ενισχύουν τη σκοπιμότητα κατασκευής αγωγών μεταφοράς στη βαλκανική και γενικότερα την ευρωπαϊκή αγορά.
 
Μια δεύτερη επιλογή τροφοδοσίας αποτελεί το LNG και η καλύτερη αξιοποίησή της προϋποθέτει την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών.
 
Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι συνεργασίας και ανάπτυξης των διασυνδέσεων μεταξύ των όμορων κρατών, σε μια περιοχή όπου ήδη αναπτύσσεται ραγδαία η αγορά ενέργειας, ενόψει και της ενεργοποίησης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
 
Συμφωνήθηκε να υπάρξει σύντομα και νέα συνάντηση, με τη συμμετοχή κι άλλων κρατών της περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine