Δεν εγραψες καλα στις Πανελλαδικες εξετασεις. Και λοιπον;

Διαβάζεις στον ημερήσιο τύπο «Για το 2018 εισήχθησαν συνολικά στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 77.510 υποψήφιοι, περίπου 3.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2017». Το όνομα σου όμως δεν είναι ανάμεσα σε αυτά των επιτυχόντων. Και λοιπόν;
 
Σκέφθηκες ποτέ ότι:
 
-Η αποτυχία είναι μια προσωρινή κατάσταση. Δεν υποδηλώνει τίποτα σχετικά με την προσωπικότητα σου. Μην πανικοβάλλεσαι, μην κάνεις βιαστικές κρίσεις, μην γενικεύεις. Δεν είσαι  λιγότερο ικανός από κάποιον που πέτυχε. Κράτα την αυτοεκτίμηση σου αλώβητη και σκέψου με ηρεμία τι δεν πήγε καλά. Σκέψου κατά την διάρκεια της εξέτασης σου εάν κυριαρχούσε ο πόθος της επιτυχίας ή ο φόβος της αποτυχίας.

-Η ζωή ακόμα και των πιο επιτυχημένων ανθρώπων γύρω σου είναι διάσπαρτη από ήττες, απογοητεύσεις, πισωγυρίσματα, ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Σε μια δημόσια συνέντευξη του ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Microsoft, Bill Gates, είχε πει: « Αρκετές φορές είχα αποτύχει σε εξετάσεις κάποιων  μαθημάτων στο πανεπιστήμιο σε αντίθεση με έναν καλό μου φίλο ο οποίος επιτύχαινε πάντα. Σήμερα αυτός  ο καλός μου φίλος εργάζεται ως μηχανικός στην εταιρεία της οποίας εγώ είμαι ιδιοκτήτης».

-Μην ενδίδεις σε κηρύγματα που σου αποδίδουν ευθύνες ή θέλουν να σε μειώσουν. Μην ασπάζεσαι την εύκολη και βολική ρητορεία αυτών που δεν πέτυχαν.

-Μην είσαι αρνητικός, μην κλείνεσαι στον εαυτό σου και σε εύκολα στερεότυπα. Δεν καταπολεμάς με αυτόν τον δρόμο το άγχος. Η άρνηση υποβαθμίζει το πραγματικό γεγονός, μεταθέτει τις ευθύνες, ψάχνει να βρει αλλού υπαίτιους. Εκτίμησε με ηρεμία και σύνεση πρώτα με τον εαυτό σου και ύστερα με εχέφρονες και ήρεμους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι τι πήγε λάθος. Αν δεν έγραψες καλά σε κάποιο μάθημα εστίασε σε αυτό. Εάν οι επιδόσεις σου δεν ήταν οι αναμενόμενες ώστε να σου επιτρέψουν την εισαγωγή στην Σχολή της επιθυμίας σου αναθεώρησε την στρατηγική της μελέτης σου και της διαχείρισης του χρόνου σου.

-Πολλές φορές οι μεγάλες προσδοκίες δημιουργούν (όταν δεν εκπληρώνονται) και μεγάλες απογοητεύσεις. Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Μην παρασύρεσαι από τις επιθυμίες άλλων. Η ζωή είναι δική σου και εσύ ο ίδιος θα την ζήσεις.

-Οι εξετάσεις πέρασαν. Είναι κάτι τετελεσμένο. Τώρα είσαι στην επόμενη μέρα. Σχεδίασε, προγραμμάτισε, ανασυγκροτήσου, ξεκουράσου, συνέχισε, βρες τους κατάλληλους μέντορες. Οι αποτυχίες και οι επιτυχίες αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος που λέγεται μετάβαση ή πέρασμα από ένα σημείο της ζωής σε κάποιο άλλο. Η διαφορά τους βρίσκεται στην οπτική που ο καθένας μας τις βλέπει. Προσπάθησε να ωφεληθείς και από την αποτυχία. Δες την σαν μια ευκαιρία βελτίωσης, ανασυγκρότησης. Όπως έχει γράψει και ο γνωστός μαθηματικός και συγγραφέας Ben Orlin, αναφερόμενος στα μαθηματικά: «Η αποτυχία στα μαθηματικά θα πρέπει να είναι όπως κάθε άλλη αποτυχία: δυσάρεστη αλλά και διδακτική. Είμαι ευγνώμων για τις αποτυχίες μου».

-Αγαπάμε και υποστηρίζουμε το Δημόσιο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Αλλά πλέον στις μέρες μας υπάρχουν και άλλοι πολλοί εναλλακτικοί δρόμοι απόκτησης γνώσεων και καλλιέργειας δεξιοτήτων. Μην εγκλωβίζεσαι. Ενημερώσου και μάθε τι ισχύει στο πεδίο που σε ενδιαφέρει. Σε είκοσι έως τριάντα χρόνια από σήμερα θα υπάρχουν ειδικότητες που σήμερα δεν περιλαμβάνονται στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Μην περιμένεις να σου μεταφέρουν άλλοι αυτή την πληροφορία. Φρόντισε ο ίδιος για την ζωή που θέλεις να ζήσεις.
 
Και μην ξεχνάς: Κάθε εμπόδιο σε καλό.
 
Καλή ακαδημαϊκή χρονιά!
 

*Ο κ.Παντελής Ν. Μπότσαρης είναι Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.