Ο Αλεξης Τσιπρας στο Ευρωκοινοβουλιο: Οι κυριοτερες αντιδρασεις εκπροσωπων των κομματων και ευρωβουλευτων

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή παρουσία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ιδίως δε καθώς συνέπεσαν με τη λήξη της μνημονιακής περιόδου. 

Η πρωτολογία του  Αλέξη Τσίπρα 

Στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, τόνισε:  «Η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της, είχε μετατραπεί όμως και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης. Και τότε που μίλησα ενώπιόν σας, θα θυμάστε,  οι μισοί από σας με επευφημούσατε, οι άλλοι μισοί με αποδοκιμάζατε, αλλά ελάχιστοι, πολύ λίγοι ήταν ανάμεσά σας αυτοί που πίστευαν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω. Κι όμως, η Ελλάδα τα κατάφερε.
 
Τρία χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη». 

Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν 

«Η Ελλάδα δεν έχει μόνο ιστορική σημασία για την Ευρώπη, αλλά και για το μέλλον της. Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την συμβολή της Ελλάδας –πιο συγκεκριμένα το ζωτικό της ρόλο για την σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων». 

Γκονζάλες Πονς Εστεμπάν του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος 

«Εγώ θέλω ν’ αποτίσω φόρο τιμής στην κυβέρνησή σας που ήταν σημαντικός εταίρος, αλλά δεν θα ήθελα να φτάσουμε σε θριαμβολογίες. Η διάσωση της Ελλάδας και η έξοδος από τα μνημόνια είναι κάτι που όλοι χειροκροτήσαμε, αλλά δεν πρέπει όμως να χειροκροτήσουμε μόνο την κυβέρνησή σας, αλλά και τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θυσίασαν πάρα πολλά». 

Ούντο Μπούλμαν της Ομάδας των Σοσιαλιστών -Δημοκρατών 

«Πόσα παιδιά έζησαν σε συνθήκες φτώχειας στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια; Πόσες οικογένειες έχασαν το σπιτικό τους; Και εδώ διαφωνώ με το Ε.Λ.Κ. –δική σας ήταν η λιτότητα που το προκάλεσε αυτό, και οι εκπρόσωποι της δικής σας πολιτικής οικογένειας πρότειναν στην Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη». 

Γκι Φερχόφσταντ από το ALDE 

«Πριν από τέσσερα χρόνια θυμάμαι το τι είχε επικρατήσει εδώ στην Ολομέλεια όταν είχατε έρθει. Τώρα δεν μιλάμε εδώ για την ελληνική κρίση μιλάμε για κάτι διαφορετικό, έχετε πια το έδαφος πιο σταθερό κάτω από τα πόδια σας, μπράβο. Κάνατε λόγο για το μέλλον της ΕΕ –θέλω όμως να πω και κάτι ακόμα για την κρίση. Ασχέτως της άποψης του καθενός για το τι συνέβη τα τελευταία χρόνια, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και κάποιες θετικές ειδήσεις. Η Ελλάδα δεν εναπόκειται μόνο πλέον στην Ευρωπαϊκή βοήθεια. Πρέπει βέβαια να σας πω ότι εγώ δεν είμαι τόσο ενθουσιώδης, όπως ο κύριος (Όλαφ) Σολτς, ο Υπουργός Οικονομικών (της Γερμανίας) που είπε ότι το τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα είναι δείγμα αλληλεγγύης… Φοβερό! Αν όλη αυτή η προσπάθεια ήταν δείγμα αλληλεγγύης, να τα κράταγε καλύτερα τα χρήματα!». 

Γκάμπι Τσίμερ από την GUE/NGL, την ευρωομάδα της Αριστεράς 

«Είμαι απόλυτα αντίθετη με τον κύριο Γ. Πονς –δεν ήταν πράξη αλληλεγγύης, ήταν ένα τεράστιο βάρος το οποίο επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό και δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις. Πρέπει να ειπωθεί σαφώς αυτό –αυτό που συνέβη ήταν ανθρωπιστική καταστροφή και το προκάλεσαν οι θεσμοί και κάποιες δεξιές κυβερνήσεις γιατί ήθελαν να αποδείξουν ότι δεν μπορεί να ισχύσει και να επιτύχει μια αριστερή κυβέρνηση και λύση, αυτό πρέπει να ειπωθεί. Συμφωνούμε ότι δεν χρειάζεται θριαμβολογία σήμερα». 

Σκα Κέλλερ των Πράσινων 

«Για μένα ένα από τα βασικά θέματα της ελληνικής κρίσης ήταν ότι μία από τις βασικές υποσχέσεις της ΕΕ δεν τηρήθηκε. Η υπόσχεση ότι θα φέρει η ΕΕ ευημερία στους πολίτες. Αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε. Η Ευρώπη δεν κατάφερε να βρει κοινές λύσεις αλληλεγγύης και ενότητας». 

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα 

«Τα πρώτα προγράμματα, αντί να εμβαθύνουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις, που είχε ανάγκη η χώρα, αντί να προτεραιοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προτεραιοποίησαν μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία, εκ των πραγμάτων, οδήγησε σε ένα οικονομικό αδιέξοδο. Εκ των πραγμάτων οδήγησε σε μια πρωτοφανή εσωτερική υποτίμηση, στην πτώση της κατανάλωσης και σε ένα φαύλο κύκλο, σε ένα σπιράλ ύφεσης και λιτότητας. Αντιθέτως, εμείς πετύχαμε μια δύσκολη συμφωνία το 2015, αλλά ήταν μια συμφωνία ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, με προτεραιοποίηση στις δομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλησαν να προτεραιοποιήσουν. Προτίμησαν να κόβουν συντάξεις και μισθούς, αντί να κάνουν δομικές μεταρρυθμίσεις. Ακριβώς, διότι υπήρχαν οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία δεν ήθελαν να θίξουν και πελατειακές σχέσεις. Αυτή είναι η αλήθεια».
 
Παρενέβησαν μεταξύ άλλων και οι παρακάτω Ευρωβουλευτές: 

S&D – Christine Revault D’Allonnes 

«Συμφωνούμε με τις προτεραιότητές σας. Πρέπει να είναι ίδιες και για την υπόλοιπη Ευρώπη –κοινωνική πρόοδος, σε πλαίσια ασφάλειας με περισσότερο ανθρωπισμό, σεβασμός των ανθρωπίνων αξιών και όχι καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να είμαστε σύμμαχοι στην ίδια πλευρά, με το λαϊκισμό απέναντί μας. Μπορείτε να υπολογίζετε σε εμάς, στην Ευρωομάδα S&D για να φροντίσουμε μαζί να προχωρήσει αυτή η Ευρώπη». 

GUE/NGL – Δημήτρης Παπαδημούλης 

«Καταλαβαίνω την ευρωπαϊκή Δεξιά και την ευρωπαϊκή άκρα δεξιά, που ενοχλούνται γιατί ένας Αριστερός πρωθυπουργός πέτυχε αυτούς τους θετικούς στόχους. Δεν τελειώσαμε με την κρίση, αλλά κάναμε ένα μεγάλο θετικό βήμα». 

S&D – Γιώργος Γραμματικάκης 

«Κι ενώ το μέλλον της Ευρώπης υπονομεύεται όπως είπατε από διαφορετικές δυνάμεις, η Ελλάδα ακολουθεί ένα δρόμο διαφορετικό και σύμφωνο με τις Ευρωπαϊκές Αξίες. Θα αναφέρω επιγραμματικά, την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος, τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την ομαλή ολοκλήρωση της δανειακής συμφωνίας. Όπως όμως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος και απαιτεί πολιτική συναινέσεων στα μεγάλα θέματα και γνήσιες πολιτικές συμμαχίες». 

Η τριτολογία του Αλέξη Τσίπρα 

«Πράγματι πιστεύουμε στην ανάγκη πολιτικής εμβάθυνσης και πράγματι πιστεύουμε στην ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου. Θα θυμάστε ότι ήμουν από αυτούς που προσπάθησα και πέτυχα η συζήτηση για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, τα τρία τελευταία χρόνια, να μη γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο να παίζει έναν ρόλο ουσιαστικό σε αυτήν τη συζήτηση. Οι πολιτικές να μην αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν ξέρω αν το πετύχαμε στην ολότητά του αυτό. Κάναμε, όμως, μια προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση».
 
Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα και η συζήτηση που ακολούθησε με τους ευρωβουλευτές εντάσσεται στη σειρά των ομιλιών των αρχηγών κρατών  και κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ένωσης στην ολομέλεια, με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης.
 
Υ.Γ.: Αποσπάσματα από τις τρεις παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα και τις σημαντικότερες τοποθετήσεις-αντιδράσεις στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού  εδώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.