Μεγαλο το ενδιαφερον απο φορεις σε Ροδοπη και Ξανθη για το Leader

Μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει το Leader για τους ιδιώτες

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον μέχρι τώρα από τους δικαιούχους της πρώτης πρόσκλησης του LEADER Ροδόπης-Ξάνθης, για την οποία πρόσφατα πήρε παράταση η καταληκτική προθεσμία κατάθεσης πρόθεσης συμμετοχής μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.
 
Όπως είναι γνωστό, η πρώτη πρόσκληση, ύψους 1.570.000 ευρώ,αφορά παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα, και απευθύνεται στους ΟΤΑ Α και Β βαθμού και Φορείς Δημοσίου Τομέα, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Πανεπιστήμια, και άλλους τοπικούς δημόσιους Φορείς.
 
Επίσης αφορά ιδιωτικούς φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων δημόσιου χαρακτήρα, ενώ δικαιούχοι στην εν λόγω δράση δύναται να είναι και η Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), της Αναπτυξιακής Ροδόπης, που έχει αναλάβει τη διαχείριση της πρόσκλησης, ή μέλος αυτής.
 
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης αυτής μπορούν να χρηματοδοτηθούν πράξεις δημοσίου χαρακτήρα που συμβάλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην εξυπηρέτηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, για την επίτευξη των στόχων της εγκεκριμένης τοπικής στρατηγικής. 

Βοήθησε η παράταση 

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον των φορέων ήταν σημαντικό, με πάνω από 15 να φέρεται πως έχουν ήδη καταθέσει την πρόταση, και πολλούς άλλους να βρίσκονται στην διαδικασία υποβολής.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης προγράμματος (ΕΔΠ) CLLD / Leader και Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, με αρκετούς φορείς να καταθέτουν συνεχώς προτάσεις, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος της προθεσμίας η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων των δύο ΠΕ να έχουν καταθέσει προτάσεις.
 
Ο κ. Σταυρίδης τόνισε πως μετά την κατάθεση των προτάσεων, θα υπάρξει ένα διάστημα για να κατατεθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, και στη συνέχεια θα αξιολογηθούν οι προτάσεις.
 
Όμως οι προτάσεις που θα εγκριθούν δεν σταματούν με την εξάντληση του προϋπολογισμού, μιας και σε αυτή τη φάση του Leader έχουν συγκεντρωθεί σε ένα κρατικό κορβανά περίπου 50 εκ. ευρώ για όλη τη χώρα.
 
Έτσι με την εξάντληση των ποσών των προσκλήσεων, οι προτάσεις θα επαναξιολογηθούν και θα ζητηθεί η χρηματοδότηση προτάσεων που έμειναν εκτός, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.
 
Για αυτό και είναι σημαντικό οι προτάσεις που κατατίθενται να είναι αξιόλογες και να καλύπτουν τις απαιτήσεις του προγράμματος, ώστε να έχουν και μια δεύτερη ευκαιρία να υλοποιηθούν.
 
«Με το πού θα φτάσουμε στο σημείο να εξαντληθούν τα χρήματα που διαχειριζόμαστε, για τις επόμενες προτάσεις θα ζητηθούν τα χρήματα από εκεί» σημείωσε. 

Περιμένοντας τις προσκλήσεις για τους ιδιώτες 

Να υπενθυμίσουμε πως το ύψος του LEADER, που είναι κοινό για την Ροδόπη και την Ξάνθη, υπολογίζεται στα 9,5 εκ. ευρώ, με περαιτέρω προσκλήσεις για δράσεις πέρα από αυτή που ξεκίνησε να «τρέχει», να γίνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα.
 
Άλλωστε εδώ και αρκετό διάστημα αναμένεται η δεύτερη πρόσκληση, αυτή τη φορά για ιδιώτες, η οποία έχει καθυστερήσει αρκετά.
 
Ο κ. Σταυρίδης σημείωσε πως οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο να ανοίγει την πρόσκληση, η οποία αφορά όλη τη χώρα,στα μέσα με τέλος Οκτωβρίου.
 
Πάντως για το Leader Ροδόπης-Ξάνθης έχουν γίνει όλες οι προπαρασκευαστικές κινήσεις, και θεωρούν πως θα είναι έτοιμοι να τρέξουν την σχετική πρόσκληση μόλις το υπουργείο «ανοίξει» τη δράση προς ιδιώτες.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.