«Στα καγκελα» ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ – ΕΑΑΚ και ΔΑΠ –ΝΔΦΚ για την συνδιοικηση της Νομικης Σχολης του ΔΠΘ

Διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους με αφορμή τον επικείμενο ορισμό εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του Τμήματος

Η μερική επιστροφή των φοιτητών στις διοικήσεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, όπως αυτή συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας κ.Κώστας Γαβρόγλου και υπερψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο φαίνεται πως αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας, 17 Σεπτεμβρίου η φοιτητική παράταξη ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ – ΕΑΑΚ της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ που εδρεύει στην Κομοτηνή εξέδωσε σχετική ανακοίνωση εκφράζοντας την αντίθεσή της «σε κάθε δημοκρατία κλειστού τύπου» όπως χαρακτήρισε τον θεσμό της «συνδιοίκησης» επισημαίνοντας πως πρόκειται απλά «για μία νομοθετημένη ψευδαίσθηση».
 
Χαρακτηριστικός άλλωστε ο τίτλος της ανακοίνωσης «ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ» η οποία δημοσιεύτηκε επ’ αφορμής της επερχόμενης σύγκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος, ούτως ώστε – κατόπιν σχετικού αιτήματος από την Κοσμητεία του Τμήματος – να ορισθούν οι εκπρόσωποι των φοιτητών που θα μετέχουν στα όργανα διοίκησης. 

Συμμαχία φοιτητικής – παραταξιακής ελίτ και καθηγητικού κατεστημένου βλέπει η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ – ΕΑΑΚ 

Στην ανακοίνωση αυτή η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ – ΕΑΑΚ κάνει λόγο για «συμμαχία φοιτητικής-παραταξιακής ελίτ και καθηγητικού κατεστημένου η οποία αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του φοιτητικού κόσμου, λαμβάνοντας αποφάσεις “κεκλεισμένων των θυρών”, καθιστώντας τους φοιτητικούς Συλλόγους παθητικούς χειροκροτητές των μεταρρυθμίσεων που προωθούν οι διοικήσεις του εκάστοτε ιδρύματος και σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση», με απώτερο στόχο την θεμελίωση ενός «συστήματος εξάρτησης και πελατειακών σχέσεων μεταξύ των εκλεκτών των φοιτητών και των διοικήσεων των πανεπιστημίων».
 
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον Φοιτητικό Σύλλογο της Νομικής Κομοτηνής η φοιτητική παράταξη εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά τον παρατάξεων ΔΑΠ και ΑΝΟΚ οι οποίες όπως επισημαίνεται «με την πάγια στάση τους επιχειρούν να καταλύσουν τις συλλογικές δομές του Φ.Σ. (λ.χ. με την καταψήφιση και αποχή από Γενικές Συνελεύσεις)» αλλά και «να βολευτούν στις νέες καρέκλες που θεσπίζει ο ν. Γαβρόγλου, συγκαλώντας Δ.Σ. για το διορισμό των «εκλεκτών αντιπροσώπων» τους, αυτή την εβδομάδα».
 
«Όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον» καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση με την οποία καλούν τον φοιτητικό σύλλογο «να παραστεί  με μαζικούς όρους στο Διοικητικό Συμβούλιο για την υπεράσπιση των αυτονόητων». 

ΔΑΠ –ΝΔΦΚ: Υπέρ της συνδιοίκησης μόνο για ζητήματα που άπτονται της ακαδημαϊκής καθημερινότητας 

Η απάντηση από πλευράς της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ της Νομικής Κομοτηνής ήρθε μόλις λίγη ώρα  μετά τη δημοσιοποίηση της προαναφερθείσας ανακοίνωσης για να παραθέσει εκ νέου την θέση της παράταξης σχετικά με το ζήτημα της εκπροσώπησης των φοιτητών. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση από πλευράς της ΔΑΠ –ΝΔΦΚ « οι εκπρόσωποι των φοιτητών θα πρέπει να ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και να συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης αυστηρά και μόνο για ζητήματα που άπτονται της ακαδημαϊκής καθημερινότητας. Η προβολή, εξάλλου, των φοιτητικών αιτημάτων στις αρμόδιες αρχές κατά τρόπο νόμιμο είναι η μόνη οδός που μπορεί να οδηγήσει και στην ικανοποίησή τους».
 
ΟΙ ίδιοι δεν άφησαν αναπάντητες τις «βολές» της ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ- ΕΑΑΚ τονίζοντας πως «το ενδιαφέρον της Παρανομία-ΕΑΑΚ μονοπωλεί το πώς θα καταφέρει να προβάλει πιο αποτελεσματικά τις άκρως παρωχημένες αντιλήψεις της στα όργανα του Συλλόγου Φοιτητών, ενώ ταυτόχρονα συνειδητά απέχει από τις δομές του. Είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η πιο αποτελεσματική διεκδίκηση αιτημάτων πραγματοποιείται σε συνθήκες λεκτικής, ψυχολογικής, ακόμα και σωματικής βίας. Φυσικά, η πραγματικότητα τους διαψεύδει περίτρανα».
 
«”Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη”, συνάδελφοι!» κατέληξε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.