Απομακρυνεται, αλλα δεν παροπλιζεται ο Γ. Πετριδης

Οι πρώτες δηλώσεις του Δημάρχου Κομοτηνής μετά την απόφαση να μην διεκδικήσει ξανά το Δήμο Κομοτηνής - «Δηλώνω απών για το άμεσο μέλλον, δηλώνω όμως ενδεχομένως παρών για το μέσο και το απώτερο μέλλον»

Αποφασισμένος να μείνει εκτός πολιτικής, τουλάχιστον προς το παρόν, χωρίς όμως να αποκλείει την επιστροφή του σε μελλοντικές πολιτικές αναμετρήσεις, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, στις πρώτες δηλώσεις που παραχώρησε στον «ΠτΘ» μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
«Πάντα είχα την άποψη, όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά για όλους τους πολιτικούς, πως θα πρέπει οι ίδιοι να επιλέγουν τον χρόνο στον οποίο θα κλείσουν έναν κύκλο πολιτικής παρουσίας» ξεκαθάρισε ο κ. Πετρίδης αρχικά για να συμπληρώσει με νόημα πως δεν φεύγει επειδή φοβάται τις εκλογές του Μαΐου. 

Θετικό πρόσημο από τη θητεία 

Ο ίδιος εκτίμησε πως «στο κλείσιμο της θητείας αυτής, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, τα τελευταίο εννιά χρόνια ως δήμαρχος Κομοτηνής, θα έχω ένα θετικό πρόσημο στη συνολική μου παρουσία στα αυτοδιοικητικά πράγματα» για να τονίζει πως στον τελικό απολογισμό, τον Σεπτέμβριο του 2019, που θα παραδώσει στην επόμενη διοίκηση, ο Δήμος θα είναι σε πολύ καλύτερο σημείο από το σημείο στο οποίο ήταν τον Ιανουάριο του 2011, όταν παρέλαβε.
 
«Στη διαδρομή αυτή των τελευταίων οχτώ χρόνων» συνέχισε ο δήμαρχος Κομοτηνής «έγινε ένα μεγάλο έργο με τη συνδρομή όλων των παρατάξεων», σημειώνοντας πως με τη συμβολή όλων των παρατάξεων, δημιουργήθηκε ένα νέο πολιτικό ήθος και ένα μοντέλο πολιτικού διαλόγου μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο εύχεται να διατηρηθεί και στο μέλλον. «Με περηφάνια το λέω, σε ό,τι αφορά τον πολιτικό λόγο το δημοτικό συμβούλιο λειτούργησε με πολιτικό ήθος». 

Στόχος η συνέχιση της παράταξης 

Ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στο σύνολο της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών», με την οποία κέρδισε δύο φορές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το βράδυ της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου, γιατί θεωρούσε πως ήταν οι πρώτοι που θα έπρεπε να το μάθουν.
 
Στη συνάντηση αυτή «έγινε μια συζήτηση που είχε και συναισθηματικές αναφορές. Καταλήξαμε όμως, ότι η παράταξη αυτή που απαρτίζεται από αξιόλογα στελέχη με εμπειρία και αποδεδειγμένη κοινωνική αποδοχή δεν θα πρέπει να διαλυθεί και θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται» ανέφερε. Βέβαια για να συνεχίσει να υπάρχει η παράταξη θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος επικεφαλής, και όλα τα μέλη της παράταξης συμφώνησαν σε μια εσωτερική διαδικασία, που θα είναι σύντομη αλλά πλήρως δημοκρατική, ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα της παράταξης την επόμενη ημέρα, γιατί «η παράταξη δεν είναι ιδιοκτησία του Πετρίδη. Η παράταξη πλέον είναι στα χέρια των ίδιων των μελών της».
 
Ο κ. Πετρίδης έσπευσε να διευκρινίσει πως ακόμα δεν υπάρχουν υποψήφιοι για τη διαδοχή στην παράταξη, κάτι που θεωρεί πως είναι προς τιμή των στελεχών της. «Ακόμη και μέχρι χθες το βράδυ επέμεναν να είμαι εγώ υποψήφιος και να συνεχίσουμε έτσι. Από εδώ και πέρα έχουμε θέσει κάποια χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα τηρηθούν. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα ακολουθηθεί μια δημοκρατική διαδικασία για την εκλογή νέου επικεφαλής» τόνισε ο ίδιος .
 
Παράλληλα ο δήμαρχος Κομοτηνής έθεσε εαυτόν στη διάθεση τόσο των μελών της «Κοινωνίας Πολιτών» όσο και των επόμενων δημάρχων από όποια παράταξη και αν προέρχονται. «Θα είμαι δίπλα τους να τους βοηθήσω σε ό,τι μου ζητηθεί και δηλώνω ότι και με την αλλαγή της θητείας, χωρίς πατερναλισμούς και παρεμβάσεις θα είμαι στη διάθεση του επόμενου δημάρχου, όποιος και να είναι αυτός, από όποια παράταξη και αν είναι. Όπου μου ζητηθεί η συμβουλή, η άποψη η γνώμη μου, θα είμαι δίπλα του» είπε χαρακτηριστικά. 

Δεν απομακρύνεται οριστικά από την πολιτική 

Στην απόφασή του για την αποχώρηση από το αξίωμα του Δημάρχου, σημείωσε πως δεν έπαιξε ρόλο η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που αλλάζει τις σταθερές με τις οποίες λειτουργούσε η Αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια. «Έχω δώσει το στίγμα μου, ότι είμαι για τα δύσκολα και δεν με φοβίζουν. Δεν έπαιξε ρόλο στην απόφαση μου το νέο περιβάλλον που θα δημιουργήσει ο Κλεισθένης» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως στην αρχή της διοίκησής του ο Δήμος βίωσε τη μετάβαση στον Καλλικράτη με βίαιο τρόπο, σε μια περίοδο που και η κατάσταση του Δήμου ήταν σε άσχημο επίπεδο. Αυτή τη φορά η μετάβαση στον Κλεισθένη γίνεται με ένα δήμο τακτοποιημένο, ενώ οι αλλαγές δεν είναι τόσο σημαντικές, πέρα από τις εσωτερικές αλλαγές στην εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ελπίζει πως το νέο πολιτικό ήθος με το οποίο «προικίζεται» η επόμενη διοίκηση θα αξιοποιηθεί ώστε να αποδώσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».
 
Κλείνοντας ο κ. Πετρίδης επανέλαβε πως «20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση εκ των οποίων 9 χρόνια δήμαρχος είναι αρκετά» θέλοντας να δώσει οριστικά τέλος σε σενάρια που ήθελαν την κάθοδό του σε άλλο κομμάτι του πολιτικού στίβου, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να τονίσω ότι η απόφαση μου αυτή δε σημαίνει μετάβαση σε άλλο επίπεδο πολιτικής, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, περιφερειακές ή βουλευτικές εκλογές».  Παρόλα αυτά παραδέχτηκε πως είναι δύσκολη η «αποτοξίνωση» από το «μικρόβιο» της πολιτικής, και θα πρέπει να δώσει αρκετό αγώνα μέσα του ώστε να απομακρυνθεί τελείως και οριστικά από την πολιτική. «Θέλω να πω επομένως ότι δηλώνω απών για το άμεσο μέλλον, δηλώνω όμως ενδεχομένως παρών για το μέσο και το απώτερο μέλλον» τόνισε εν κατακλείδι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.