Ευγενικη υπενθυμιση….

Της έκδοσης

Υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης τάχθηκε από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο πλαίσιο της παρουσίασης του σχεδίου διακυβέρνησης της ΝΔ μίλησε για προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς στους οποίους θα κατατίθενται τα χρήματα κάθε ασφαλισμένου και από εκεί και έπειτα ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματα του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία.
 
Μάλιστα ο ίδιος έκανε και ένα βήμα παραπάνω προαναγγέλλοντας «γενναία φορολογικά κίνητρα» σε όσους επιλέξουν την ιδιωτική ασφάλιση γεγονός που φυσικά δεν άφησε ασχολίαστο η κυβέρνηση, η οποία δια σχετικών σχολίων κυβερνητικών στελεχών και ανακοινώσεων κατακεραύνωσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, σε αιχμηρότατο τόνο που μεταξύ άλλων χαρακτήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πλασιέ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών» τονίζοντας πως η εξαγγελία αυτή αποτελεί μέρος του «αντικοινωνικού σχεδίου της ΝΔ για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».
 
Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συστηματικός παρατηρητής των ευρωπαϊκών εξελίξεων και επομένως και της φιλολογίας που έχει ξεκινήσει και στην Ευρώπη για την «μεταρρύθμιση» συνταξιοδοτικών συστημάτων που «σπρώχνουν» την υιοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, πάνω στην οποία και προφανώς πάτησε στην σχετική ομιλία του παρουσιάζοντας τα προαναφερθέντα.
 
Η ψυχραιμότερη απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθε επίσης δια του Ευρωκοινοβουλίου και συγκεκριμένα της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή Κωνσταντίνας Κούνεβα η οποία σε πρόσφατη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα  «Το μέλλον των συντάξεων: καταπολέμηση της ιδιωτικοποίησης και ενίσχυση των δημόσιων, καθολικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης» κάλεσε τους συναδέλφους της να θυμηθούν εκ νέου την περίπτωση της Lehman Brothers.
 
«Πριν από δέκα χρόνια κατέρρευσε η Lehman Brothers συμπαρασύροντας τις οικονομίες των ασφαλισμένων  που νόμισαν ότι οι ιδιωτικές συντάξεις εγγυώνται την  ασφάλεια των γηρατειών τους», θύμισε στους συναδέλφους της ευρωβουλευτές η Κ. Κούνεβα, τονίζοντας ότι παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι αγορές  μπορούν  να εγγυηθούν το μέλλον των  συντάξεων. «Το βλέπουμε και στην Ελλάδα, όπου η ΝΔ προτείνει  ιδιωτικές συντάξεις τύπου Πινοσέτ», είπε η ίδια ξεκάθαρα επικρίνοντας επίσης την ύποπτη σπουδή των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελεύθερων να προωθηθεί το  σχέδιο για την πανευρωπαϊκή ιδιωτική σύνταξη (PEPP) απευθείας στον τρίλογο με το Συμβούλιο, χωρίς  καν να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΕΚ.
 
«Μήπως γιατί και πάλι η Black Rock και οι άλλες  μεγάλες επενδυτικές τράπεζες βιάζονται να  πουλήσουν  ιδιωτικές συντάξεις; Κι εμείς, συνάδελφοι , θα το επιτρέψουμε αυτό;» διερωτήθηκε η ίδια κλείνοντας.
 
Εμείς ως λαός, θα το επιτρέψουμε;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.